Šiemet į kitokius mokslo metus žengiame kitaip

O šiemet Rugsėjo 1-ąją pasitiksime jau kitaip...  Gedimino Nemunaičio nuotr. O šiemet Rugsėjo 1-ąją pasitiksime jau kitaip... Gedimino Nemunaičio nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, atsižvelgdama į COVID-19 epidemiologinę situaciją, rekomenduoja atsisakyti masinio Rugsėjo 1-osios renginio. Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad rekomendacijų bus laikomasi.

Ministerija greta rekomendacijos susilaikyti nuo masinių renginių, pateikė patarimus, kaip organizuoti saugią mokslo metų pradžios šventę.

Šiemet rekomenduojama atsisakyti tradicijos, kai dvyliktokai į mokyklą palydi pirmų klasių mokinius. Šventę tuo pačiu metu rengiant kelioms klasėms, patariama joms numatyti atskiras erdves. Jeigu mokykloje tą pačią dieną bus organizuojami keli renginiai, sėdimos vietos ar naudojamos priemonės prieš kiekvieną renginį turėtų būti nuvalomos.

Šventės dalyviai taip pat turėtų laikytis 1 m atstumo atviroje erdvėje ir 2 m atstumo uždarose patalpose. Jei tai neįmanoma, vyresni nei 6-erių metų mokiniai, mokytojai, mokinių tėvai turėtų dėvėti nosis ir burnas dengiančias apsaugos priemones.

Šventėje negali dalyvauti karščiuojantys asmenys, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamųjų ligų požymių, taip pat tie, kuriems tuo metu privaloma izoliacija.

Šventės būtinai įvyks

Savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas V. Kalinas sakė norįs, kad Rugsėjo 1-osios šventė būtinai įvyktų, tačiau ji būtų saugi.

Jis informavo, kad rajono mokyklose šventės vyks lauke, didelėse erdvėse: kiemuose, stadionuose, kad dalyviai galėtų vienas nuo kito stovėti saugiu atstumu. Renginiai skirtingoms amžiaus grupėms vyks ne vienu metu – yra sudaryti grafikai, mokiniai pagal amžiaus grupes suskirstyti srautais.

Nepaisant to, tėvai, mokytojai ir mokiniai kviečiami atvykti su nosis ir burnas dengiančiomis apsaugos priemonėmis.

Pirmųjų pamokų gairės

Kaip ir patariama, pirmąsias mokslo metų pamokas, jeigu leis oro sąlygos, planuojama organizuoti taip pat atviroje erdvėje. „Jų metu būtinai prisiminsime, kaip baigėme praėjusius mokslo metus, sėkmės istorijas, ko pavyko pasiekti“, – sakė V. Kalinas.

„Per pirmąsias pamokas siūloma aptarti mokyklos taisykles, kurios šiemet bus kitokios dėl epidemiologinės situacijos, asmens higienos, socialinio atstumo laikymosi svarbą“, – rašoma ministerijos pranešime.

Anot V. Kalino, paruoštos gairės, ką pasakyti mokiniams ir jų tėvams dėl planuojamų srautų, saugumo priemonių, ugdymo proceso organizavimo, priskirtų kabinetų.

Ugdymo proceso iššūkiai

Nors keliamų saugumo reikalavimų įgyvendinimas mokykloms yra nemenkas iššūkis, skyriaus vedėjo teigimu, bus stengiamasi laikytis visų rekomendacijų. „Svarbiausia, kad būtų užtikrintas kiekvieno mokinio ir mokytojo sveikatos saugumas“, – sakė jis.

Pagal ministerijos pateiktą tvarką, šiemet ne mokiniai vaikščios po kabinetus, bet mokytojai ateis vesti pamokų į klases. Išimtis taikoma kūno kultūros ir tų dalykų pamokoms, kurioms reikalinga speciali įranga.

Anot V. Kalino, didelis galvosūkis, kaip organizuoti anglų kalbos pamokas klasėse, kuriose mokiniai išskirti į grupes ir pamoka abiem grupėms vyksta vienu metu. Pradžioje planuojama, kad du mokytojai su abejomis grupėmis dirbs viename kabinete.

Rajone svarstomi ir kitokie sprendiniai. Vienoje didžiausių mokyklų – Dukstynos pagrindinėje – ugdymo procesą siūloma vykdyti pamainomis, kai vieni atkeliautų mokytis ryte, o kiti – po pietų. Tuomet vienai klasei būtų skirtos dvi patalpos. Klasėse mokosi po trisdešimt mokinių, todėl užtikrinti atstumų laikymąsi sudėtinga. Jei šį penktadienį vykstančiame posėdyje mokytojai siūlymui dirbti pamainomis pritars, tada septintų ir aštuntų klasių mokiniai mokysis antroje pamainoje.

Kitos mokyklos ruošiasi mokinius skirstyti srautais pagal amžiaus grupes, kaip ir rekomenduojama. Kaip bus organizuojamas srautų judėjimas, kiekviena mokykla rengia atskirus planus.

Visi mokytojai turės patogius apsauginius skydelius, mokyklos jau apsirūpinusios higienos priemonėmis rankoms bei dezinfekcijai, numatyta patalpų vėdinimo ir dezinfekavimo tvarka.

Maitinimo iššūkis

Sprendžiama, kaip organizuoti mokinių maitinimą. Manoma, kad dalis mokinių galėtų valgyti kabinetuose, dalis – valgyklose, kurios būtų suskirstytos į atskiras zonas klasėms.

Valgantieji kabinetuose taip pat turėtų galimybę gauti šviežią ir karštą maistą, jį atgabenant saugiuose vienkartiniuose induose.

Neformaliojo ugdymo iššūkiai

Kadangi, organizuojant srautus ar pamaininį darbą, pasikeis mokinių mokymosi laikas, tai bus iššūkis ir neformaliojo ugdymo teikėjams. Anot V. Kalino, siekiama, kad būtų kuo mažiau kontaktų tarp skirtingų mokinių.

Todėl su neformalaus ugdymo paslaugas teikiančiomis įstaigomis jų darbo organizavimas dar derinamas. Bus siūloma mokinius skaidyti į mažesnes grupes, svarstoma galimybė, kad individualios pamokos ar užsiėmimai tiems, kas bendrojo lavinimo mokyklose mokysis po pietų, galėtų vykti rytais, ieškoma kitokių išeičių.

Nuotolinio mokymo perspektyva

V.Kalino teigimu, šiuo metu nuotolinio ir tiesioginio mokymo derinimo galimybė nėra numatyta, tačiau artimoje ateityje planuojama įsiteisinti tvarką, leidžiančią derinti tiesioginį mokymą su nuotoliniu. Tam ruošiantis reikia pakoreguoti ugdymo planus taip, kad dalį pamokų būtų galima vesti nuotoliniu būdu.

Tokia galimybė, pasak skyriaus vedėjo, būtų naudinga, jei atsirastų užsikrėtimo atvejų. Tuomet nereikėtų uždaryti visos mokyklos. Izoliuotųsi konkreti klasė ir jai pamokos vyktų nuotoliniu būdu

Ugdymas šeimoje

Vasaros pradžioje buvo skelbiama, kad galima kreiptis dėl ugdymo šeimoje. Tokia galimybe susidomėjo viena šeima, bet įsigilinusi į sąlygas, prašymo nepateikė. Vis dėlto, pasak V. Kalino, jeigu būtų poreikis, būtų ieškoma galimybių teikti ugdymo šeimoje paslaugą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų