Nemedicininės kaukės turi saugoti, o ne imituoti apsaugą

Koronaviruso (COVID-19) infekcijos prevencijai viešumoje nešiojamos komercinės ar savo gamybos nemedicininės kaukės neturėtų būti dėvimos, siekiant išvengti baudos ar eksperimentuojant jomis kaip aprangos detalėmis.

Kaukių dėvėjimo tikslas – apsaugoti jas dėvinčius žmones ir aplinkinius nuo infekcijos. Tai skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

Įspėja, kad kaukės nebus veiksmingos, jei neatitiks bent elementarių saugos normų, o žmonės, dėvintys netinkamas kaukes, bus baudžiami kaip jų nedėvintieji.

Iš audinio ar kitų tekstilės medžiagų pagamintos nemedicininės kaukės turi privalumų – jas nesunku pagaminti, o skalbti bei naudoti galima ir pakartotinai. Rekomenduojama, kad nemedicininės kaukės atitiktų šiuos kriterijus:

  • sudarytų fizinį barjerą oro lašeliams patekti į kvėpavimo takus per nosis ir burnas;
  • būtų trijų medžiagos sluoksnių, tankaus audinio arba dviejų sluoksnių su vidinėmis kišenėlėmis trečiam sluoksniui įdėti;
  • būtų vientisos (be skylių, nepermatomos ir pan.);
  • būtų tinkamų dydžių, kad dengtų nosis ir burnas bei priglustų prie veidų;
  • kaukių vidiniai sluoksniai turi būti iš medžiagų, gerai sugeriančių drėgmę, išoriniai – iš medžiagų, iš kurių itin greitai išgaruotų drėgmė, o kaukių tretieji sluoksniai, kurie įdedami kaip filtrai, gali būti iš tankių polipropileno medžiagų.

Kaukes reikia keisti, kai sudrėksta. Skalbti reikėtų karštame vandenyje su muilu ar skalbikliu.

Siekiant užkirsti kelią infekcijos plitimui, taip pat būtina laikytis atstumų, riboti socialinius kontaktus, būti namuose sergant, pagal galimybes dirbti nuotoliniu būdu, laikytis kvėpavimo etiketo, rankų higienos, neliesti veido, nosies, akių ir burnos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų