Per dešimt metų netekome beveik 1 800 mokinių.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Per dešimt metų netekome beveik 1 800 mokinių. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Aidint Rugsėjo 1-osios skambučiui, Ukmergės rajono bendrojo ugdymo mokyklų duris pravėrė 3 452 mokiniai – 28 mažiau negu praėjusiais mokslo metais.

Prieš 5-erius metus, 2014–2015 mokslo metais, Ukmergės rajone mokėsi 4 026 mokiniai, o prieš dešimtmetį, 2010–2011 mokslo metais, – 5 228. Per dešimt metų netekome beveik 1 800 mokinių. Lyginant su miesto mokykla, tarkime Užupio pagrindine, kurią planuoja lankyti apie 420 mokinių, tai būtų 4 mokyklos. Jei kalbėtume apie kaimo mokyklą, pavyzdžiui, Deltuvos pagrindinę, kurioje šiuos mokslo metus pasitinka per 110 mokinių, tai reikštų, kad netekome 16 mokyklų kaimuose – kasmet po pusantros mokyklos...

Klasių komplektų mažiau

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus duomenimis, 2020–2021 mokslo metus Ukmergės rajone pasitinka 1 147 ikimokyklinukai, 292 priešmokyklinukai, 298 pirmokai, 204 dvyliktokai.

Pasak skyriaus vyr. specialistės Irenos Lukoševičienės, rugsėjį dar vyksta mokinių kaita mokyklose, tačiau pagrindiniai skaičiai jau žinomi.

Komplektai sudaromi atsižvelgiant ne tik į mokinių skaičių, bet ir į mokyklos tipą. Pagal nustatytą tvarką, klasėje turi būti ne mažiau kaip 8 mokiniai. Pradinėse klasėse didžiausias galimas mokinių skaičius yra 24. Vyresnėse amžiaus grupėse, 5–10 bei 11–12 klasėse, gali mokytis iki 30 mokinių.

18 mokinių mažiau (2 komplektais) nei buvo planuota, šiais mokslo metais bus 1–4 klasėse, 14 mokinių mažiau (1 komplektu) – 5–10 klasėse, 11–12 klasėse bus 4 mokiniais daugiau (1 komplektu).

Daugiau pirmaklasių

Ukmergės rajono savivaldybėje pernai buvo ugdomi 283 priešmokyklinio amžiaus vaikai. O šiemet mokytis pirmoje klasėje prašymus pateikė 298 pirmokų tėvai. Tai yra 6 daugiau nei pernai, tačiau bendras pradinukų skaičius sumažėjo.

Statusas nekeičiamas

Vidiškių pagrindinėje mokykloje nutarta nekomplektuoti dešimtos klasės – mokytis joje pareiškė norą tik 6 mokiniai. Klasės sujungti su kita negalima, todėl tėvams pasiūlyta rinktis kitas mokyklas. Mokyklos direktorė Laimutė Strelčiūnienė sakė, jog tai – pirmas kartas, kai nesusidarė dešimta klasė. Mokyklos statusas dėl to nekeičiamas, ji išlieka pagrindine, nes yra devinta klasė, kurioje mokosi 9 mokiniai. Jie planuoja tęsti mokslus ir kitais mokslo metais. Praėjusiais metais devintą klasę baigė 8 mokiniai. Pasak direktorės, nuotolinis ugdymas buvo didelis išbandymas, tad 2 iš jų pasirinko įgyti profesijas. Tačiau mokykla turi ir gausesnių klasių, didžiausias skaičius – 15 mokinių. Iš viso Vidiškių pagrindinėje planuojama mokyti apie 100 mokinių.

Panašūs, kaip pernai

Šį pavasarį, savivaldybės tarybai pritarus, buvo nutarta Siesikų gimnazijoje nekomplektuoti 11-os klasės, nes iš 12-os dešimtą klasę baigusių mokinių, toliau ketino mokytis 11. Tačiau vėliau atsirado 12 mokinių, norinčių tęsti mokslą šioje gimnazijoje, tad nutarta patvirtinti ir vienuoliktą klasę. Šiemet dešimtoje klasėje turėtų mokytis 14 mokinių. Siesikų gimnazijos pavaduotoja ugdymui, vykdanti direktorės pareigas, Gražina Savilionienė sakė, kad iš viso planuojama mokyti per 150 mokinių.

Jono Basanavičiaus gimnazijoje, tikintis sulaukti daugiau prašymų, šį pavasarį buvo nustatytos keturios pirmosios gimnazijos klasės. Tačiau prašymus mokytis padavus mažesniam skaičiui (72 mokiniams), komplektuojamos trys klasės.

Šios įstaigos direktorius Valentinas Gendvilis sakė, kad tiek pirmųjų klasių būdavo ir ankstesniais metais. Iš viso gimnaziją lankys per 330 mokinių.

Antano Smetonos gimnazija planuoja sulaukti per 380 mokinių.

Laisvos vietos užpildytos

Priešmokyklinukų skaičius šiais mokslo metais bus truputį didesnis nei planuota.

Pavasarį buvo numatyta priešmokyklinukų ugdymą rajone organizuoti 27-iose grupėse. Tačiau per vasarą situacija pakito. Padaugėjo vaikų nuo 284 iki 291.

Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Ramunė Bakučionienė sakė, kad įvykęs pokytis dar tikslinamas, tačiau laisvos vietos užpildytos. Priešmokyklinio ugdymo programas mūsų rajone šiais mokslo metais iš viso įgyvendins 29 grupės. Lopšeliuose-darželiuose ,,Saulutė“ ir ,,Žiogelis“ priešmokyklinio ugdymo programos bus vykdomos ir jungtinėse grupėse.

Specialistų netrūksta

Šiais mokslo metais Ukmergės rajone iš viso veiks 14 bendrojo ugdymo mokyklų: 5 gimnazijos, 4 pagrindinės mokyklos, 3 progimnazijos, 1 mokykla-daugiafunkcis centras ir 1 specialiojo ugdymo mokykla,  6 vaikų lopšeliai-darželiai, 2 neformaliojo ugdymo mokyklos ir Švietimo pagalbos tarnyba. Iš viso rajone veiks 23 švietimo įstaigos, iš jų 17 – mieste bei 6 – kaimuose ir miesteliuose.

Mokyklose dirbs apie 630 pedagogų. Jų, pasak savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Vaidoto Kalino, pakanka visose mokyklose. Specialistų problemos nėra. Kur dar trūksta, susidaro nedideli krūviai, todėl tikimasi prisikviesti specialistus, dirbančius kitose mokyklose.

Pagrindinis akcentas šį antradienį prasidedančiais mokslo metais – mokinių ir mokytojų saugumas ir sveikata.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų