Spausdinti šį puslapį

Baudos negaus, bet gyvybe rizikuoja

Ukmergėje gyvenantis Povilas prašė plačiau informuoti apie ESO reikalavimą gyventojams nugriauti po elektros tinklais esančias metalines tvoras arba jas įžeminti.

Žmogus pasakojo iš ESO gavęs tokį nurodymą. Reikalavimą raginama įvykdyti iki gruodžio vidurio. Tačiau žmogus sako esantis jau garbaus amžiaus, nesupranta, kodėl to reikalaujama ir kaip jam elgtis. Vyras teigia, kad toje vietoje tvora stovi jau 40 metų ir lig šiol niekam neužkliuvo.

ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas informavo, kad pagal Elektros tinklų apsaugos ir Elektros įrenginių įrengimo bendrąsias taisykles, elektros oro linijai kertant privačią nuosavybę ir po ja esant kokiems nors statiniams, pavyzdžiui, tvorai, privalu įspėti žemės ar statinių savininkus, kad po elektros oro linijomis įrengti statiniai gali kelti grėsmę sveikatai ir gyvybei.

„Dėl to ir siunčiami įspėjimai sklypų savininkams, kad šie pasirūpintų netinkamai įrengtais statiniais“, – rašo ESO atstovas.

Sklypo savininkas informuojamas, kad apsaugos zonose esančios tvoros, elektriniai piemenys, šiltnamiai ir pan. turi būti būtinai įžeminti ne didesne kaip 30 Ω varža. O atskiri vielinių ar metalinių tvorų fragmentai turi turėti tarpus arba jų dalys turi būti pakeistos į kitas medžiagas (plastiko ar medžio), nelaidžias elektros srovei.

„Gyventojui paliekama nuspręsti, koks būdas jam yra tinkamiausias. ESO pareiga įspėti, kad, jei nesiims jokių veiksmų, jam ir aplinkiniams gali grėsti pavojus“, – teigia T. Kavaliauskas. Pasak jo, dabartinės taisyklės galioja jau apie dešimtmetį.

ESO priminimus įžeminti metalines tvoras ir kitus statinius po elektros įrenginiais gyventojams siunčia vadovaudamasis teisės aktuose numatytais reikalavimais.

Jei pranešimą gavęs žmogus raginimų nepaiso, jis nėra baudžiamas, tačiau rizikuoja savo ir artimųjų sveikata.

„Neturime tikslo imtis poveikio priemonių, svarbiausia, kad sklypų savininkai suprastų apie galimas grėsmes ir imtųsi veiksmų šalindami galimai kylantį pavojų jų sveikatai ir gyvybei. ESO sankcijų netaiko, o tik rekomenduoja sklypų savininkams imtis priemonių“, – rašo įmonės atstovas.

Minimų įspėjimų kasmet išsiunčiama tūkstančiai. Įmonės duomenimis, nuo 2016 m. iki 2020 m. rugpjūčio išsiųsta apie 24 tūkst. pranešimų.

Jei būtų nustatytas piktybinis ir sąmoningas pažeidimas, informacija apie jį gali būti perduodama Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai, kuri turi teisę surašyti administracinį nusižengimo protokolą ir skirti baudą“, – pakomentavo tvarką Ryšių su visuomene projektų vadovas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)