Spausdinti šį puslapį

Nedarbingumo pažymėjimų skaičius auga

Daugėjant patvirtintų COVID-19 atvejų, pastarąjį mėnesį didėja ir išduodamų nedarbingumo pažymėjimų skaičius. Šie pažymėjimai gyventojams išduodami tiek dėl ligos ar saviizoliacijos, tiek dėl kitų asmenų slaugymo ar priežiūros.

„Sodra“ skelbia, kad spalį buvo išduota apie 18 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų, susijusių su COVID-19: apie 1 700 vaiko priežiūrai ir 16 tūkst. dėl asmens ligos ar saviizoliacijos. Rugsėjį tokių pažymėjimų buvo išduota per 7 tūkst., rugpjūtį – 4 tūkst. Dėl kitų ligų spalį išduota per 186 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų.

Vis dėlto dabartiniai skaičiai dar nepriartėjo prie pirmojo karantino rodiklių – kovo mėnesį buvo išduoti 125 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų, susijusių su epidemine situacija, balandį – 133 tūkst.

Ligos išmokos pasiekia gavėjus per 17 darbo dienų nuo visų reikiamų duomenų ir dokumentų gavimo.

Nedarbo išmokos

Skelbiama, kad nedarbo išmokas spalį gavo beveik 90 tūkst. gyventojų. Išmokų gavėjų skaičius trečdaliu didesnis nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, o nedarbo išmokų suma išaugo nuo 16 mln. eurų pernai spalį iki 27 mln. eurų šį spalį.

Tiesa, darbuotojų priėmimų ir atleidimų balansas, kuris pirmojo karantino laikotarpiu buvo neigiamas, dabar grįžo į įprastas vėžes. Rugsėjį 15 tūkst. daugiau gyventojų buvo priimta į darbą nei atleista. Spalį – apie 11,5 tūkst. žmonių daugiau priimta nei atleista.

„Sodra“ skelbia, kad nedarbo išmokos už spalį bus pradėtos mokėti nuo lapkričio 20 d. ir mokėjimai bus vykdomi iki mėnesio pabaigos. Šias išmokas gaus ir tie, kurie spalį pirmą kartą registravosi Užimtumo tarnyboje, ir tie, kuriems bedarbio statusas suteiktas anksčiau.

Raginami gauti pensijas pavedimu

Lapkritį pensijos pasieks gavėjus kaip įprasta. Gyventojai, sulaukiantys savo pensijų pavedimu, jas gaus lapkričio 9–12 dienomis. Kam pensijos pirmą kartą paskirtos vėliau nei 2012 m. vasarį ir kuriems pensijos 2011 m. gruodį arba 2012 m. rugsėjį mokėtos 27–28 dienomis, gaus išmokas lapkričio 19–20 dienomis.

Atsiimantieji pensijas Lietuvos pašto skyriuose tai galės padaryti lapkričio 10–26 dienomis. Tuo metu pensijos bus pristatomos į namus.

„Sodra“ ragina pensijas į namus gaunančius gyventojus pasirinkti jas gauti į banko sąskaitas. Gyventojai gali pateikti prašymus gauti pensijas į banko sąskaitas telefonu 1883 ir per asmeninę „Sodros“ paskyrą sodra.lt/gyventojui.

Lapkritį, be periodinių išmokų, tuos pensininkus, neįgaliuosius ir šalpos išmokų gavėjus, kuriems pensijos ar išmokos pirmą kartą bus pradėtos mokėti šį mėnesį, kartu su jomis pasieks ir  vienkartinės 200 eurų išmokos.

Daugumą gavėjų vienkartinės išmokos jau pasiekė. Rugpjūtį 853 tūkst. gavėjų išmokėta 171 mln. eurų, rugsėjį 200 eurų išmokas gavo 4 tūkst., spalį – beveik 5 tūkst. gavėjų.

Išmokos bus mokamos pagal grafiką

„Sodra“ skelbia, kad kitos socialinio draudimo išmokos šį mėnesį pasieks gyventojus kaip įprasta. Motinystės išmokos – per 17 darbo dienų nuo prašymo gavimo, o tėvystės – per 5 darbo dienas nuo tėvystės atostogų pabaigos.

Auginantieji vaikus iki dvejų metų sulauks išmokų nuo lapkričio 16 d., o negaunantieji viso ar dalies priteisto išlaikymo – nuo lapkričio 25 iki 30 dienos.

Ilgalaikio darbo išmokos pervedamos į gavėjų sąskaitas per 10 darbo dienų nuo sprendimo priėmimo dienos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)