Spausdinti šį puslapį

Triukšmadariams numatytos didesnės baudos

Maironio gatvės gyventoja Janina jau ne vienus metus mina įvairių institucijų slenksčius dėl triukšmo jos bute.

Moteris pasakoja turinti triukšmingus kaimynus. Paryčiais ir naktimis nuolatos bilsnoja jų vaikas. Moters teigimu, vaikas gal kokių sutrikimų turi, kad nuolat beldžia į grindis, kažkuo tranko ar mėto. Viskas prasidėjo, kai vaikas buvo dar visai nedidukas – keldavosi paryčiais ir vis belsdavo. Kaimynystėje gyvenanti Janina vylėsi, kas vaikas gal išaugs, viskas susitvarkys. Bet negerėja, o tik blogėja – nuolat bumbsi bumbsi ir bumbsi.

Neseniai iš Janinos kaimynų pusės sklido jau kitokie garsai – bemaž pusvalandį lojo jų šuo.

Moteris ėjo ir savivaldybę, ir į policiją. Paskutinį kartą – prieš kelis mėnesius, bet rugsėjo pabaigoje gavo raštą iš policijos, kad tyrimas nutraukiamas. Rašoma, kad apklausus kitus kaimynus, šie skundų neturėjo – negauta duomenų apie triukšmo sklidimą.

Moteris mano, kad kitiems kaimynams gal mažiau girdėti, o gal tiesiog nenori kiškis ar bijo.

Janina pasakojo, be vaistų jau seniai nebeužmieganti. Eidama miegoti moteris užsikemša ausis vata, tada apsivynioja rankšluosčiu, o galvą pakiša po antklode: „Koks gi tai poilsis, kokia ramybė nuosavame bute?“

Panašioje situacijoje, kai ramybės neduoda triukšmadariai, tikriausiai esate atsidūręs ne vienas. Ir nebūtinai butų gyventojai, bet ir turintys nuosavas valdas bei taip pat triukšmingus kaimynus.

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus priminė, kad dėl tokių atvejų skundus priima policija. Apie miegoti neleidžiančius kaimynus pranešti reiktų bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

Kaimynų interesų nepaisančius asmenis gal kiek sudrausmins padidėjusios baudos.

Seimas neseniai priėmė Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis nutarta nuo 2021 m. sausio beveik dvigubai padidinti administracinę atsakomybę už Triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą, nevykdymą ar pažeidimą: grės baudos nuo 100 iki 600 eurų (vietoje buvusių nuo 50 iki 300 eurų).

Už pakartotinius nusižengimus grės baudos nuo 500 iki 1 tūkst. eurų (vietoje nuo 280 iki 600 eurų).

Savivaldybių tarybų patvirtintų triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių nesilaikymas užtrauks baudas nuo 150 iki 600 eurų (vietoje nuo 80 iki 300 eurų), už pakartotinį nusižengimą – nuo 500 iki 1 tūkst. eurų (vietoje nuo 300 iki 600 eurų).

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)