Spausdinti šį puslapį

Aikštelės prie daugiabučių priklauso visiems

Į redakciją kreipėsi vyresnio amžiaus Vilniaus g. 98-o namo gyventojas, prašydamas padėti išsiaiškinti, ar galima statyti automobilį ne savo daugiabučio namo kieme ir kokia yra vietų prie daugiabučio namo rezervavimo tvarka.

Vyriškis papasakojo, kad jų trijų laiptinių namo pravažiuojamą aikštelę dažnai užima tolimesnio, 96-o, keturių laiptinių namo gyventojų paliekami automobiliai, tad patiems nebelieka vietos, kur pasistatyti transporto priemones arčiau savo namų. Ėmus priekaištauti kaimynams, kilo konfliktas, o vėliau namo gyventojai laiptinėse rado išplatintą pranešimą, kuriame rašoma, kad daugiabučių namų aikštelės yra bendro naudojimo, tad jose savo automobilius gali statyti kas nori.

Ukmergiškis sakė susidūręs su situacija, kai pačiam palikus mašiną svetimo namo kieme, teko susilaukti net grasinimų, jog kitą kartą ras ją išdaužytais langais arba pradurtomis padangomis. „Tai kaip iš tikrųjų yra? Kaip mes galėtume rezervuoti vietas aikštelėje tik savo namo gyventojams?“ – klausė jis.

Pivonijos seniūnaitė Gintarė Radlinskaitė patikino, kad dar ankstesniais metais šis klausimas buvo aptartas gyventojų susitikimo su rajono meru metu. Tuomet meras išaiškino, kad aikštelė prie daugiabučio namo, jeigu gyventojai nėra išsipirkę žemės, nėra jų nuosavybė.

Ukmergės rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus paaiškino, kad vis dėlto gyventojai turi galimybę kreiptis dėl vietų rezervavimo prie jų daugiabučio.

2016 metais Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo patvirtinta kelio ženklo „Rezervuota stovėjimo vieta“ įrengimo ir pašalinimo tvarka. Ji numato, kad tokį ženklą įrengti leidžiama daugiabučių namų butų savininkams tose automobilių stovėjimo aikštelėse, kurios yra naujai įrengtos už gyventojų asmenines lėšas, kuriose automobiliams statyti skirtos vietos pažymėtos ir atitinka Ukmergės miesto daugiabučių namų kvartalų specialųjį planą.

Tvarkoje rašoma, kad jei daugiabučių namų savininkai įsirengia rezervuotų vietų stovėjimo aikšteles dalinio dalyvavimo su savivaldybe būdu, kada aikštelės įrengiamos gyventojų ir savivaldybės lėšomis, tai ne mažiau procentų vietų, kiek prisidėjo savivaldybė, turi būti skiriama bendrajam naudojimui, kur automobilius gali statyti visi.

Prašymus įrengti tokius ženklus svarsto savivaldybės Saugaus eismo komisija. Į ją gyventojai ir turėtų kreiptis, jeigu asmeninėmis lėšomis yra prisidėję prie aikštelės įrengimo.

Beje, gavus leidimą, ženklą prašytojas įrengia savo lėšomis. 

Dėl grasinimų gyventojai turėtų kreiptis į policiją ir nenumoti į juos ranka.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)