Spausdinti šį puslapį

Užvertos durys, bet neatimta galimybė skaityti

Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) Ukmergės padalinyje, kaip ir visose Lietuvos bibliotekose, karantino metu apriboti fiziniai kontaktai. Tačiau nors į padalinio patalpas skaitytojai negali patekti, tai nereiškia, jog jie yra palikti be leidinių ir be žmogiško kontakto.

Skaitytojai ir toliau yra aprūpinami knygomis ir netgi gali dalyvauti renginiuose. Tik viskas vyksta kitaip, nei anksčiau

„Jei skaitytojams kyla klausimų, kviečiame paskambinti telefonu. Žmonėms, nesinaudojantiems internetu, gali kilti klausimų, visai nesusijusių su knygomis. Bibliotekoje jie gaus bet kokią informaciją – pasistengsime rasti atsakymus arba padėsime susisiekti su asmenimis, galinčiais į tuos klausimus atsakyti“, – sako Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinio vyr. bibliotekininkė Asta Girnienė.

Pagrindinis dalykas, kurį LAB gali pasiūlyti, – įgarsintos knygos. Jei žmogus jau yra šios bibliotekos  skaitytojas ir pritrūko įgarsintų knygų, tereikia paskambinti į biblioteką ir susitarti, kada galima pasiimti iš anksto paruoštus leidinius.

Jei žmogus nėra lankęsis LAB, bet domisi galimybe skaityti įgarsintas knygas, turėtų paskambinti arba parašyti el. laišką į LAB Ukmergės padalinį.

Garsinius leidinius gali skaityti ne tik tie asmenys, kurie turi regos negalią. Tai gali daryti ir mokiniai, turintys nustatytų skaitymo sutrikimų, senjorai, turintys dėl amžiaus atsirandančių skaitymo problemų (spausdintas tekstas tampa nebeaiškus, raidės susilieja, tekstą sunku įžiūrėti), žmonės, dėl įvairių traumų ir ligų negalintys skaityti įprasto spausdinto teksto.

LAB siūlo galimybę patiems jungtis prie ELVIS – virtualios bibliotekos. „Jei prisijungti sudėtinga, skambinkite – padėsime, patarsime, paaiškinsime“, – sako Ukmergės padalinio vyr. bibliotekininkė A. Girnienė.

LAB Ukmergės padalinys šiuo metu organizuoja garsinius skaitymus. Tai literatūros skaitymas balsu žmonėms, kurie patys negali skaityti spausdinto teksto. Garsiniams skaitymams paprastai pasirenkami tekstai, kurie nėra įgarsinti.

„Mes jau išbandėme nuotolinius garsinius skaitymus. Galima juos plėsti, sukūrus virtualią grupę feisbuke. Tam reikalingas asmeninis kompiuteris ir internetas. Galima jungtis nors ir kiekvieną darbo dieną, klausytis kokio nors įdomaus romano ar pažintinės knygos, poezijos ar patiems pabandyti kurti eiles ir jomis pasidalyti su kitais. Ir svarbiausia, neprireiks niekur eiti, kultūra pati taps jūsų namų viešnia“, – pasakojo A. Girnienė.

Pasak jos, LAB Ukmergės padalinys nuolat ieško būdų, kaip išnaudoti visus turimus resursus, kad skaitytojams karantinas neprailgtų.

LAB Ukmergės padalinį rasite feisbuke, galite skambinti numeriu 8 610 30 067 (knygos išduodamos iš anksto susitarus) ir rašyti el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Prie virtualios bibliotekos junkitės elvis.labiblioteka.lt.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)