Spausdinti šį puslapį

Kaimynų šuo kelia grėsmę

Ukmergiškė Jolanta, gyvenanti Pramonės mikrorajone, papasakojo, kad kaimynas laiko kovinį šunį, bet į lauką veda be antsnukio. Paprašytas uždėti antsnukį, tik pasišaipė. Moteris domėjosi, kur kreiptis, kad sudrausmintų kaimyną?

Anot Jolantos, kaimyno pitbulis anksčiau buvo sužalojęs jos pačios šuniuką. Prieš kelias dienas vėl puolė. „Kai bandžiau paimti savo šuniuką, vos neįkando man“, – sakė moteris.

Jos teigimu, kaimynas savo šuns neišlaiko, tačiau antsnukio jam uždėti vis tiek nenori. „Mano šuo buvo su pavadėliu, bet kaimynas savo šuns neišlaikė, todėl jis mano mažytę kaip skudurą purtė“, – dalijosi skausmu moteris. Savo nuoskaudas ji išsakė ir feisbuke ir sukėlė diskusiją. 

Kita ukmergiškė iš to paties mikrorajono paantrino, kad nuo to pitbulio yra nukentėję trys šunys ir jai artimas žmogus. Žiauriai sudraskė ranką, kai šis išėjo iš savo laiptinės, o šuns šeimininkė su juo ėjo pro šalį. Buvo iškelta baudžiamoji byla.

Pasak komentatorės, neseniai šuo buvo palaidas, be antsnukio ir užpuolė kitą šunį. „Gaila nebuvau vietoje ir neturiu įrodymų“, – piktinosi ji.

Atsirado ir agresyvaus šuns šeimininko gynėjų, kurie teigė, kad dažniausia mažiukai ir išprovokuoja didelius šunis. „Kiek savo šunį vedžioju, matau, kad ne dideli puola, bet maži kabinasi dideliems“, – dalijosi sava patirtimi viena moteris. Ji atkreipė dėmesį, kad yra nustatyta: jeigu šuo su pavadėliu, antsnukio nereikia, o jeigu be pavadėlio, turi būti su antsnukiu.

Pivonijos mikrorajono gyventoja pasidalijo pastebėjimu, kad čia vienas senukas irgi vedžioja didelį šunį be antsnukio. „Nors šuo neatrodo agresyviai, bet einant pro šalį ir man nejauku būna... Kilo mintis, kad dėdulė šio šuns nesuvaldys, jei ką. Pats vos paeina“, – pasakojo ji.

VšĮ „Klajūnas“ vadovė Ilma Germanienė patarė, kad tokiais atvejais geriausia rinkti įrodymus: esant galimybei, filmuoti, turėti liudininkų bei rinkti veterinarų išrašus. Surinkus įrodymus, kreiptis į policiją. Jeigu yra daugiau nukentėjusiųjų, pareiškimą rašyti bendrai. „Mūsų rajone policija tikrai reaguoja. Tačiau ji negali padėti be įrodymų“, – sakė ji.

Suprantama, kad užpuolus agresyviam šuniui, pirmiausia žiūrima, kaip išsivaduoti ar išgelbėti puolamąjį, ir negalvojama apie filmavimą. Tokiais atvejais VšĮ „Klajūnas“ vadovė pataria įrodymus rinkti prevenciškai.  Jei žmogus pastebi, kad kaimynas paleidžia lakstyti agresyvios veislės šunį be antsnukio ar jo šuo puola kitus žmones ar šunis ir gali įvykti nelaimė, tokį elgesį galima nufilmuoti pro langą.

I.Germanienė atkreipė dėmesį, kad dauguma augintinius laikančių ukmergiškių net nežino Ukmergės rajono savivaldybėje patvirtintų gyvūnų laikymo ir vedžiojimo taisyklių. „Antsnukiai nėra privalomi tais atvejais, kai šuns veislė nepriskiriama agresyviai ir kai šeimininkas gali garantuoti, kad savo augintinį tikrai suvaldys. Kitais atvejais antsnukis yra privalomas. Šuo, nepriklausomai nuo dydžio, negali lakstyti palaidas, turi būti vedžiojamas, prilaikant pavadėliu. Mieste leistinas pavadėlio ilgis – ne daugiau nei 1,5 m.“

Šias taisykles galima rasti savivaldybės interneto svetainėje. Gyvūnų augintiniai turėtų jas persiskaityti ir jų laikytis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)