Gyvenimo kokybės gerinimas ir užimtumo galimybių didinimas kaimo vietovėje, įgyvendinant LEADER priemonę

Ukmergės rajono bendruomenių sąskrydis. Ukmergės rajono bendruomenių sąskrydis.

Ukmergės rajono vietos veiklos grupė, įgyvendindama 2016–2023 metų vietos plėtros strategiją (VPS), finansuojamą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonę LEADER, suteikia galimybę Ukmergės kaimo vietovėse veikiantiems privatiems ir viešiesiems juridiniams asmenims teikti paraiškas ir gauti paramą planų įgyvendinimui.

Pagrindinės priemonės, pagal kurias galimas finansavimas: privataus verslo kaime pradžia ir plėtra, produktų perdirbimas, bendruomeninis ir socialinis verslas, investicijos į kaimo vietovėje esančių svarbių viešųjų objektų infrastruktūrą bei pilietiškumo ir bendruomeniškumo stiprinimas.

Įgyvendinant šią strategiją, didžiausias dėmesys skiriamas ekonominei plėtrai kaimo vietovėse, mažų įmonių kaimo vietovėse kūrimui ir plėtojimui, jaunų žmonių užimtumo didinimui, verslumo skatinimui, socialinės įtraukties didinimui, skurdo mažinimui, gyvenimo kokybės kaimo vietovėse gerinimui, gyventojų aktyvumo ir pilietiškumo skatinimui.

VPS strategijos įgyvendinimui skirta 1 mln. 535 tūkst. eurų parama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Išskirti du prioritetai

Strategijoje išskirti du prioritetai. 75 proc. visų strategijai skirtų lėšų numatyta I prioritetui: Ekonominio gyvybingumo kaimo vietovėse skatinimui. 25 proc. – II prioritetui: Gyvenimo kokybės kaimo vietovėse gerinimui, gyventojų socialinio, kultūrinio aktyvumo ir jaunimo užimtumo skatinimui, kompetencijų didinimui.

Šios strategijos metu planuota įgyvendinti 41 projektą. Pagal I prioritetą – 22 verslo projektai, iš jų – 10 privataus pobūdžio verslo projektų ir 12 viešo pobūdžio verslo projektų. Šių projektų įgyvendinimo metu planuojama sukurti 26 darbo vietas. Privataus pobūdžio verslo projektams strategijoje numatytos 3 veiklos sritys: parama žemės ūkio produktų perdirbimui ir rinkodarai, parama ne žemės ūkio verslui kaimo vietovėse pradėti bei parama ne žemės ūkio verslui kaimo vietovėse plėtoti. Viešojo pobūdžio verslo projektams strategijoje numatytos 2 priemonės: NVO socialinio verslo kūrimas ir plėtra, smulkių bendruomeninių ir kitų pelno nesiekiančių organizacijų verslų kūrimas ir plėtra, įskaitant žemės ūkio produktų gamybą, perdirbimą ir rinkodarą.

19 projektų planuota įgyvendinti pagal II prioritetą, iš jų: 2 pareiškėjų ir vykdytojų mokymo projektai, 13 pilietiškumo skatinimo projektų ir 4 investicijų į svarbius kaimo viešuosius objektus projektai.

Pagal turimų projektų skaičių, panaudotas lėšas bei planuotą sukurti darbo vietų skaičių jau yra įgyvendinta du trečdaliai strategijos. Šiai dienai yra 27 projektai, kurių vertė siekia 1 mln. 319 tūkst. Eur, iš jų 974 tūkst. Eur sudaro paramos lėšos. Per ateinančius 2-ejus metus planuojama įgyvendinti dar 14 projektų.

Projektai yra labai skirtingi, o paramos intensyvumas priklauso nuo projekto pobūdžio. Didžiausia paramos vietos projektui lyginamoji dalis nustatoma vadovaujantis ŽŪM patvirtintomis Vietos plėtros strategijų, įgyvendinamų  bendruomenių inicijuotos vietos plėtros būdu, atrankos taisyklėmis.

Galimybės verslui

Atsirado galimybė sukurti ar praplėsti privatų verslą kaimo teritorijoje. Šiuo metu turime 5 privataus pobūdžio verslo projektus. 2 projektai yra verslo pradžios projektai. Vienas jų – Eirimės Nanartavičienės individualios veiklos pradžia (projekto vertė – 72 311 Eur, iš jų parama – 41 666 Eur). Šio projekto metu sukurtos sąlygos vystyti autoserviso veiklą Daugirdų kaime. Rezultatas – sukurtos aštuonios darbo vietos. Projektas pernai pelnė ŽŪM apdovanojimą „Krašto auksas“.

Kitas projektas – Dainiaus Varno verslo pradžia (vertė – 57 411 Eur, iš jų parama – 39 919 Eur). Jį įgyvendinant jaunas asmuo įsigijo įrangą, reikalingą kelių, šalikelių, kiemų įrengimui, naudojant trinkeles, ir taip susikūrė sau darbo vietą.

Įgyvendinami 2 verslo plėtros projektai. Ričardo Gervinsko įmonė įsigijo baldų gamybai reikalingas stakles ir sukūrė dvi darbo vietas (projekto vertė – 65 400 Eur, iš jų parama – 31 274 Eur). Ūkininkas Šarūnas Žentelis sodyboje „Sidabrinė pieva“ įrengs poilsiui ištisus metus pritaikytą infrastruktūrą (projekto vertė – 53 220 Eur, iš jų parama – 31 274 Eur). Bus sukurta viena darbo vieta. Pasinaudojant parama žemės ūkio produktų perdirbimui bei rinkodarai ūkininkas Kęstutis Zinkevičius plečia veiklą, diegiant inovacijas kanapių produktų perdirbimui (projekto vertė – 47 647 Eur, iš jų parama – 28 879 Eur). Bus sukurta viena darbo vieta.

Viešojo pobūdžio verslo projektai

Labiausiai matomi ir daugiausiai naudos visuomenei suteikiantys yra viešojo pobūdžio verslo projektai. Tai – bendruomeninio ir socialinio verslo projektai. Jų tikslas yra tenkinti visuomenės poreikius, spręsti socialines problemas, o ne siekti finansinės naudos. Pareiškėjas uždirbto pelno negali pasiimti sau, o turi jį reinvestuoti į savo organizacijos plėtrą ar socialinių problemų sprendimą. Šiems projektams įgyvendinti paramos suma yra iki 95 proc.

Socialinio verslo projektų tikslas yra, vykdant savo verslą, spręsti socialines problemas – nedarbą, vaikų ir jaunimo užimtumą, socialinės atskirties mažinimą ir pan.

Puikus pavyzdys yra VšĮ „Skautų slėnis“ ir VšĮ „Užimtumo namai“, kuomet organizacijos socialiai ir atsakingai galvoja apie visuomenės problemas ir ryžtasi kurti geresnes sąlygas mūsų visuomenei. Projekto „Skautų slėnio“ socialinio verslo plėtra“ metu bus pagerinta stovyklos infrastruktūra – pastatyti nameliai, įrengta vandentiekio, nuotekų, apšvietimo sistema, įsigyta reikalinga įranga, leisianti išplėsti teikiamas paslaugas, priimti didesnį skaičių vaikų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio. VšĮ „Skautų slėnis“ per viso pasaulio skautų organizacijų asociaciją gavo akreditaciją, todėl šią stovyklą jau atranda įvairių pasaulio šalių skautai.

Siekiant mažinti nedarbo lygį atokioje rajono vietovėje, VšĮ „Užimtumo namai“ sukūrė darbo vietas socialiai pažeidžiamiems asmenims Tulpiakiemio kaime. Projekto metu buvo įsigyti konteineriniai nameliai, kuriuose įrengtos darbo vietos, sandėliavimo patalpos. Čia įdarbinti asmenys atlieka spaustuvių užsakymus: renka kalendorius, komplektuoja žurnalus, SIM korteles, pakuoja surinktą produkciją.

Bendruomeninio verslo pavyzdžiai

Galima pasidžiaugti gražiais bendruomeninio verslo pavyzdžiais:

VŠĮ „Veikmergė“ įgyvendino projektą, kurio metu ne tik įrengė vandenlenčių parką, bet ir sutvarkė gausiai lankomą Mūšios tvenkinio pakrantę (projekto vertė – 173 013 Eur, iš jų parama – 114 500 Eur).

VšĮ „Veprių akademija“ baigia sutvarkyti apleistą buvusio vaikų darželio pastatą Vepriuose, kur planuoja patalpas pritaikyti „mokymų inkubatoriui“ – įvairių kūrybiškumo, verslumo, sveikatingumo skatinimo ir kitokių užsiėmimų veiklai (projekto vertė – 147 347 Eur, iš jų parama – 114 500 Eur). Abu pareiškėjai sukurs po dvi darbo vietas.

Liaušių kaimo bendruomenė, matydama, kad vietos bendruomenės problema yra kelių priežiūra, nusprendė teikti bendruomeninio verslo projektą, kurio metu planuoja įsigyti įrangą kelių lyginimui, pakelių krūmų ir žolės šienavimui. Siekiant, kad bendruomenės veikla būtų pelninga, planuojamos teikti ir kitos paslaugos – malkų pjovimo ir skaldymo, laisvalaikio paslaugos (batutai, kubilas, kilnojamoji pirtis).

Turėdama reikiamą įrangą, bendruomenė planuoja teikti paslaugas ne tik savo kaime, bet ir kitose seniūnijose. Paslaugoms teikti bus sukurta viena darbo vieta. Verta paminėti, kad tai yra didžiulis iššūkis ne pelno siekiančiai organizacijai.

Svarbūs kaimo gyventojams

Investicijos numatytos į kaimo gyventojams svarbius viešuosius objektus. Ukmergės rajono savivaldybės administracija baigia įgyvendinti projektą, kurio metu sutvarkyta viešoji erdvė, esanti prie Želvos senelių namų. Įrengtas betoninių trinkelių takas, akmeninis  grindinys, fontanas, vejos bortai, gatvės bortai, suoleliai, šiukšliadėžės, apšvietimas (projekto vertė – 60 900 Eur, iš jų parama – 48 720 Eur). Atsirado sutvarkyta erdvė, kurią bus galima pritaikyti poilsio, socialinei, kultūrinei veikloms.

VšĮ „Klajūnas“ baigė įgyvendinti projektą (projekto vertė – 60 981 Eur, iš jų parama – 48 785 Eur), kurio metu buvo renovuoti ir pritaikyti gyvūnų globos poreikiams buvusių garažų pastatai III Antakalnio kaime, pagerintos globotinių laikymo sąlygos, sutvarkyta šalia garažų esanti teritorija, pritaikant ją benamių gyvūnų globos reikmėms, lankytojų edukacijoms ir laisvalaikiui.

Ukmergės rajono Deltuvos pagrindinė mokykla baigia sutvarkyti mokyklos stadioną (projekto vertė – 60 981 Eur, iš jų parama – 48 785 Eur). Bus atnaujinta krepšinio ir tinklinio aikštelė, pastatyti krepšinio stovai su lentomis, tinklinio stovai, atnaujintas bėgimo takas, įrengti suoliukai žiūrovams, aikštelė aptverta, sutvarkyta aikštelės ir bėgimo tako užribio teritorija.

Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba įgyvendina 2 projektus. Pirmojo projekto metu (projekto vertė – 60 982 Eur, iš jų paramos suma – 48 785 Eur) buvo rekonstruota dalis buvusios pradinės mokyklos pastato, patalpos pritaikytos Valų ugniagesių komandos veiklai, įrengtas garažas gaisrinės automobiliui. Antrojo projekto metu (vertė – 14 644 Eur, iš jų paramos suma – 11 715 Eur) bus įsigyti baldai, buitinė technika, organizacinė technika, spec. priemonės, reikalingos užtikrinti kokybišką ugniagesių darbą ir poilsį.

Kaimo gyventojų aktyvumo ir pilietiškumo skatinimui

Nuo strategijos pradžios įgyvendinta 12 „minkštų“ projektų, skirtų kaimo gyventojų aktyvumo ir pilietiškumo skatinimui, bendrų iniciatyvų rėmimui. Visų šių projektų vertės yra apie 10 000 Eur, o gautos lėšos panaudotos šventėms ir renginiams rajone organizuoti.

Ukmergės kultūros centras suorganizavo Derliaus šventę „Aniuolų sargų kermošius“ Vidiškiuose. Liaušių kaimo bendruomenė – Liepos 6-osios paminėjimą Liaušių kaime. Deltuvos miestelio bendruomenė – Deltuvos Žolinės spartakiadą. Ukmergės krašto bendruomenių sąjunga – Ukmergės krašto bendruomenių sąskrydį.

Klubas „Miško broliai“ – „Miško gegužinę“ bei žygį partizaniniais takais. Ukmergės Vlado Šlaito viešoji biblioteka įgyvendina projektą, kurio idėja yra ne tik suorganizuoti renginių ciklą, bet išleisti leidinį, įprasminantį dešimties Ukmergės rajono miestelių svarbius objektus, gamtos vaizdus.

Teritorinio bendradarbiavimo projektas

Ukmergės rajono vietos veiklos grupė kartu su Tauragės rajono bei Alytaus rajono vietos veiklos grupėmis įgyvendina teritorinio bendradarbiavimo projektą „Lėtojo turizmo skatinimas Ukmergės, Tauragės ir Alytaus rajonuose“. Projektas inicijuotas, siekiant skatinti lėtąjį turizmą Veprių, Mažonų bei Nemunaičio seniūnijose per krašto autentiškumą, unikalumą, istoriją, asmenybes, kultūros, maisto prizmę.

Projekto metu bus parengta lėtojo turizmo verslo strategija trims Ukmergės, Tauragės ir Alytaus rajonų seniūnijoms, pravestas mokymų ciklas potencialiems lėtojo turizmo paslaugų teikėjams, sukurti vaizdo reportažai apie kiek-vieną paslaugų teikėją, sukurti 3 trumpi filmukai apie kiekvieną seniūniją. Parengtą strategiją planuojama pristatyti turizmo tarybai, planuojama sudalyvauti „Adventur 2021“ parodoje ir padaryti pranešimą turizmo forume. Projekto metu sukauptą patrauklią informaciją planuojama skelbti portale „We love Lithuania“.

Prisideda ir Ukmergės rajono savivaldybė

Kadangi VPS strategija yra glaudžiai susijusi ir su Ukmergės rajono savivaldybės ilgalaikės plėtros strategija, pareiškėjai, neturėdami pakankamai lėšų savo projektų įgyvendinimui, kreipiasi su prašymais į savivaldybę prisidėti prie projektų kofinansavimų.

Ukmergės rajono savivaldybė prie VVG projektų įgyvendinimo prisidėjo daugiau kaip 82 tūkst. Eur. Prie kokių projektų ir kokia suma matyti žemiau pateiktoje lentelėje:

Privataus pobūdžio verslo projektų savivaldybė nefinansuoja. Finansuoti buvo savivaldybei priklausančių įstaigų, viešųjų įstaigų, kurios vykdo bendruomeninio ir socialinio pobūdžio projektus, bei bendruomenių organizacijų vietos projektai. Savivaldybės prisidėjimas prie projektų skiriasi priklausomai nuo bendros projekto vertės, nuo pareiškėjo ar partnerių finansinių galimybių. Pareiškėjai, įvertinę savo finansines galimybes, kreipiasi į savivaldybę dėl prisidėjimo prie projekto įgyvendinimo. Reikiamą sumą nurodo pats pareiškėjas. Savivaldybės taryba, įvertinusi projekto naudą, sprendžia, ar pritarti dėl lėšų skyrimo pareiškėjui. Kiekviena situacija yra skirtinga, todėl skirtingas ir savivaldybės prisidėjimas.

Didžiausio prisidėjimo prašė VšĮ „Skautų slėnis“. Parama skaičiuojama nuo projekto vertės be PVM, kadangi PVM, kurį vietos projekto vykdytojas pagal LR pridėtinės vertės mokesčio įstatymą turi ar galėtų turėti galimybę įtraukti į PVM ataskaitą, yra netinkamos finansuoti išlaidos. Tokiu atveju PVM turi dengti pats pareiškėjas. VšĮ „Skautų slėnis“ turėjo ne tik prisidėti savo lėšomis prie projekto įgyvendinimo, bet ir padengti visą PVM. Kadangi didelė paties projekto vertė, susidarė nemaža suma. VšĮ „Skautų slėnis“ pagal išgales dalį reikalingos sumos dengė savo lėšomis, o dėl likusios dalies kreipėsi pagalbos į savivaldybę. VšĮ „Veikmergė“ pareiškėjo indėlį dengė nuosavomis lėšomis. Ukmergės rajono savivaldybė šiame projekte dalyvavo kaip partneris, finansiškai prisidėjo tik 200 Eur, tačiau leido naudotis teritorija, esančia prie Mūšios tvenkinio.

Kiekvienas prisidėjimas yra skirtingas, kadangi prisidėjimo dydį sąlygoja daug faktorių: projekto pobūdis, pareiškėjo juridinis statusas, ar pareiškėjas PVM mokėtojas, turto nuosavybė ir pan. Pavyzdžiui, Ukmergės rajono savivaldybės administracija kaip pareiškėjas pati įgyvendino projektą, kurio metu buvo sutvarkyta viešoji erdvė prie Želvos senelių namų. Savivaldybė prie šio projekto finansiškai neprisidėjo, kadangi dalį prisidėjimui reikalingos sumos dengė projekto partneriai: Želvos parapijos katalikiški senelių namai bei Želvos bendruomenė.

Gerai idėjai įgyvendinti reikia visai nedaug, bet visgi reikia lėšų. Be Ukmergės rajono savivaldybės paramos ir finansinio prisidėjimo sudėtinga būtų pasiekti visus VPS numatytus tikslus, kurie neabejotinai turi įtakos Ukmergės rajono kaimo plėtros procesams ir neabejotinai tiesiogiai ar netiesiogiai daro įtaką rajono ekonomikos ir žemės ūkio sektoriaus bei viso krašto vystymuisi. Projektų kofinansavimas reikalingas ne pelno siekiančių organizacijų viešo pobūdžio projektų įgyvendinimui, kadangi šios organizacijos neturi pakankamai lėšų ir dar tik žengia pirmuosius žingsnius verslumo link.

Kviečiame potencialius vietos projektų pareiškėjus būti aktyvius, siūlyti savo idėjas ir jas įgyvendinti, pasinaudojant Lietuvos kaimo plėtros programos LEADER priemonės teikiamomis galimybėmis.

Ukmergės rajono vietos veiklos grupės inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų