Bus skelbiami šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai

2019 metais šauktiniai privalomajai karo tarnybai į Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotąjį pėstininkų batalioną kario priesaikas davė Ukmergėje. 2019 metais šauktiniai privalomajai karo tarnybai į Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotąjį pėstininkų batalioną kario priesaikas davė Ukmergėje.

Krašto apsaugos ministerijoje sudaryti 2021 metų karo prievolininkų (šauktinių) sąrašai.

Planuojama juos paskelbti iki kitos savaitės – sausio 18 d. – svetainėje sauktiniai.karys.lt.

Į sąrašus įtraukti 38 177 jaunuoliai, kuriems 18–23 m. Iš jų į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose bus pašaukti 3 828 karo prievolininkai.

„Didelis mūsų visų laimėjimas –  tai, kad nemaža dalis šaukiamųjų yra savanoriai ir šis savanoriškumo principas išlaikomas jau ne vienus metus. Dalis savanorių po tarnybos pasuka profesionalių karių keliu, taip sustiprindami modernizavimo keliu žengiančią kariuomenę“, – sakė sąrašų sudarymo pradžią sausio 7 d. stebėjęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Į sąrašus taip pat buvo įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai. Patekę į šauktinių tarpą, studentai turės apsisprendimo laisvę – sustabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių NPPKT; nenutraukus studijų, pasirinkti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (3-ejus metus) ir tokiu būdu atlikti PPKT; studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose (3-ejus metus) ir tokiu būdu atlikti PPKT. Nepasirinkus nė vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštosiose mokyklose bus atidėta tarnyba, šaukimai bus pratęsiami iki jiems sukaks 26-eri metai (bet ne ilgiau nei vienus metus po studijų baigimo). Pabaigę studijas, jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus.

Šiais metais į sąrašus jau įtraukti 1 528 pirmieji karo prievolininkai (vyresni nei 23-ejų m.), kurie 2020 m. baigė studijas, o tarnyba jiems buvo atidėta dėl studijų.

Ministerija skelbia, kad nuo sausio 1 d. didėja ir išmokos kariams. Gerai atlikę tarnybą šauktiniai, pasirinkę ją atlikti savo noru, iš viso galės gauti kiek didesnę nei 3 200 eurų išmoką. O turintiesiems nepilnamečių vaikų yra skiriamos 60 eurų išmokos per mėnesį už kiekvieną vaiką.

Sąrašų sudaryme taip pat dalyvavo Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas, kiti kariuomenės atstovai, o siekiant užtikrinti, kad šauktinių sąrašų sudarymo procedūra vyktų skaidriai ir objektyviai, procesą stebėjo ir 5 visuomenės atstovai.

Planuojama sudarytus sąrašus paskelbti iki sausio 18 d. svetainėje sauktiniai.karys.lt. Prie kiekvienos pavardės bus nurodytas ir tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu.

Nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą atliks 18-oje kariuomenės dalinių.

Pirmieji tarnybą pradės kovo pabaigoje, paskutinieji – lapkričio pabaigoje. Didžiausios šaukimo bangos numatomos birželio ir liepos bei spalio ir lapkričio mėnesiais, per kuriuos į įvairius dalinius atvyks daugiau nei 3 000 karių.

Į sąrašus galėjo patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos.

Sudarius ir paskelbus karo prievolininkų sąrašus, į juos nepatekę vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų ir toliau galės teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Jie galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas. Pirmumo prašymus galės teikti ir patekusieji į šaukiamųjų sąrašus. Į jų pageidaujamas tarnybos vietas bus stengiamasi atsižvelgti, o kaupiamosios išmokos jiems bus didesnės 15 procentų.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nėra siunčiami. Visa informacija bus pateikta www.karys.lt. Ją taip pat bus galima sužinoti telefonu 8 800 12340, atvykus arba paskambinus į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius ir poskyrius. Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 m. pavasarį. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų