Karantinas – ir naminiams paukščiams

Lietuvoje nustačius naminių paukščių užsikrėtimo paukščių gripu atvejį Kaune, nutarta apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skelbia, kad naminius paukščius galima išleisti tik į aptvertas teritorijas, nesusisiekiančias vandens telkiniais. Be to, jie negali būti girdomi paviršinių vandens telkinių vandeniu, naminių paukščių girdyklos ir pašarai turi būti laikomi po stogu, kad nebūtų pasiekiami laukiniams paukščiams, kurie yra pagrindiniai virusio platintojai.

Taip pat būtina kuo dažniau skalbti darbo drabužius, dezinfekuoti batus, instrumentus ir kitus įrankius, kurie naudojami atliekant paukščių priežiūros darbus, vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje.

Atkreipiamas dėmesys, kad iki kol baigsis paukščių gripo viruso plitimo grėsmė, VMVT inspektoriai kontroliuos ir tikrins ūkius, kaip juose užtikrinamas biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimas.

Itin greitai plintantis paukščių gripas yra naminių ir laukinių paukščių liga, dėl jos gali nugaišti iki 100 proc. visų ūkyje laikomų paukščių. Patys pavojingiausi – labai patogeniški H5 ir H7 viruso potipiai. Praėjusią savaitę nedideliame naminių paukščių ūkyje Kaune buvo patvirtintas didelio patogeniškumo (H5N8 potipio) paukščių gripo atvejis.

Nors Lietuvą pasiekusio paukščių gripo atmaina žmonėms nepavojinga, užkratui patekus į komercinius ūkius, privalomas masinis paukščių gaišinimas ir dėl to patiriama didelių ekonominių nuostolių.

Europos Komisijos nurodymu, patvirtinus užsikrėtimo atvejį net ir nedideliame ūkyje, aplink ligos židinį nustatomos 3 km apsaugos ir 10 km priežiūros zonos, kuriose taikomi įvairūs gyvūnų ir produkcijos judėjimo apribojimai. Todėl kiekvienas paukščių laikytojas tiesiogiai atsakingas už savo paukščių sveikatą ir tinkamą jų laikymą.

Pastebėjus neįprastą padidėjusį naminių paukščių gaišimą, jiems nustojus lesti, gerti, pasireiškus apatijai, atsiradus odos pakitimų, laikytojams būtina apie tai kuo skubiau pranešti veterinarijos gydytojams, artimiausiam VMVT regioniniam padaliniui arba nemokama telefono linija 8 800 40 403.

Laikančių paukščius ūkininkų prašoma aplenkti ir nesiartinti prie laukinių vandens paukščių būriavimosi vietų, vengti bet kokio kontakto su laukiniais paukščiais.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų