Spausdinti šį puslapį

Pasivaikščiojimus miške verčiau atidėti

Nuo sniego lūžta medžiai ir šakos. Nuo sniego lūžta medžiai ir šakos.

Dėl gausaus sniego situacija tapo pavojinga ne tik slidžiuose keliuose, tačiau ir miškuose.

Valstybinės miškų urėdijos Ukmergės regioninis padalinys informuoja, kad neatlaikę sniego svorio lūžta medžiai ir šakos.

Tai ypač aktualu ukmergiškių pamėgtame sveikatingumo take prie Ukmergės „Šilo“ progimnazijos. Čia antradienį buvo apjuosta STOP juostomis, draudžiančiomis žengti giliau į mišką.

Pasak Ukmergės regioninio padalinio vadovo Virginijaus Šalčiūno, ant pušų ir eglių susikaupė didelis kiekis sniego, lūžta šakos. Svorio neatlaiko ir silpnesni, palinkę medžiai, kurie lūžta keldami pavojų aplinkiniams. „Net pro mūsų regioninio padalinio pastato langus matosi ir girdisi, kaip lūžta šakos, susidūrėme ir su gedimais – pastate dingo elektros tiekimas. Tad, kad ir kaip gražu dabar miške, išties yra pavojinga“, – įspėja V. Šalčiūnas.

Blogiausia padėtis dabar sodo bendrijose, miškuose įsikūrusiose gyvenvietėse bei pakelėse – virš kelių nulinksta sniego nusverti medžiai.

Pasak miškininkų, klaidinga manyti, kad lengviau lūžta jauni medžiai, anaiptol, mažesni medžiai dažnai būna lankstesni, o didieji, nusverti sniego, greičiau lūžta. Vis dėlto, jei ėjimo į mišką išvengti negalite, rekomenduojama eiti ne po vieną.

Valstybinių miškų urėdijos direktoriaus pavaduotojas miškininkystei Mindaugas Petkevičius pažymi, jog tokią sudėtingą situaciją miškuose lemia tai, kad sniegas dabar yra kiek kitoks nei įprasta.

„Šiuo metu oro temperatūra yra apie nulį laipsnių, krenta šlapias, sunkus sniegas, tokio sniego nuo medžių šakų nenupučia vėjas, todėl jis kaupiasi ant medžių. Ypač trapios yra pušų šakos, kurios ir pavasarį lūžinėja, tačiau pavasarį tai vyksta trumpą laiko tarpą, esant atlydžiui, o dabar visą laiką drebia šlapias sniegas, tad pušų šakos lūžta ant kelių ir takelių. Dažno pasivaikščiojimams mėgstami pušynai dabar yra kone pavojingiausi.“

Miškininkai su nerimu stebi, kokius padarinius sukels šis snygis. Manoma, jog nukentės ir dalis miškų jaunuolynų, kurių kamienai dar pakankamai ploni, tad nuolat besikaupiantis sniegas gali išlankstyti daug jaunų medelių. Vis dėlto, tikslius snygio padarinius bus galima fiksuoti bei tvarkyti tik jam pasibaigus, kuomet miškininkams bus įmanoma apeiti paveiktas teritorijas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)