Spausdinti šį puslapį

Nuotolinis mokymas šiems vaikams – neįmanomas

Ukmergės „Ryto“ specialiosios mokyklos auklėtiniams nuotolinis mokymas neįmanomas.  „Ryto“ specialiosios mokyklos feisbuko nuotr. Ukmergės „Ryto“ specialiosios mokyklos auklėtiniams nuotolinis mokymas neįmanomas. „Ryto“ specialiosios mokyklos feisbuko nuotr.

Ukmergės „Ryto“ specialioji mokykla – vienintelė karantino metu ne nuotoliniu būdu visu pajėgumu mūsų mieste veikianti švietimo įstaiga. Pasak specialistų, ją lankantiems vaikams nuotolinis mokymas tiesiog neįmanomas.

„Ryto“ specialiosios mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, laikinai vykdanti direktoriaus pareigas Violeta Markevičienė pasakojo, kad įstaigoje šiuo metu ugdomi 79 mokiniai ir 12 ikimokyklinukų. Dauguma jų – ukmergiškiai, tačiau apie 20 atvyksta iš kitų aplinkinių rajonų.

„Ryto“ mokyklai skirtas bendrabutis. Prieš porą metų iš Vytauto gatvėje esančio pagrindinio mokyklos pastato, kur vyksta užsiėmimai, jis persikėlė į Vilniaus gatvę – buvusius vaikų globos namus. Antras įstaigos korpusas – Veterinarijos gatvėje, lopšelio-darželio pastate.

Ukmergės „Ryto“ specialiojoje mokykloje mokosi vaikai ir jaunuoliai, turintys intelekto, elgesio, emocijų bei kompleksinius sutrikimus. Pasak V. Markevičienės, nuotolinis mokymas jiems visiškai netinka. Tai paaiškėjo per pavasario karantiną – protinę negalią turintiems vaikams liepti mokytis sėdint priešais ekraną tiesiog neįmanoma. Tokius vaikus reikia nuolat užimti, jiems reikia nuolatinės veiklos. Net ir dabartinis metas, kai jie renkasi į mokyklas, bet turi laikytis griežtų nurodymų bei atstumų, šiems mokiniams yra didžiulis iššūkis. Varginanti situacija yra ir su jais dirbantiems pedagogams.

Vyriausybės nurodymu šio karantino metu, kitaip nei pavasarį, šalies specialiosios mokyklos dirba įprastai.

V.Markevičienė pasakojo, kad jų įstaigoje – daugiau kaip 70 darbuotojų. Kol kitų mokyklų kolegos gali dirbti saugiai iš namų, jiems reikia kasdien patirti stresą dėl galimo užsikrėtimo.

Pasak vadovės, laimei koronaviruso židinio pavyksta išvengti. Buvo užsikrėtę vos keli darbuotojai, o mokiniams liga nebuvo nustatyta.

Pasakojo, kad laikosi labai griežtų nurodymų. Siekiant, kad neateitų pašaliniai, patalpos visada būna užrakintos. Jei kuris mokinys bent kiek sunegaluoja, iš karto siunčiamas namo.

Darbo metu darbuotojai griežtai dėvi veido kaukes. Tiesa, neslepia – kai kada tai būna sudėtinga užduotis. Juk ir vaikai jų ypatingi. Antai vienas į kaukes reaguoja labai neįprastai – veido pridengimas jį taip smarkiai veikia, kad vos pamatęs žmogų su kauke, pradeda vemti. Deja, auklėtiniui dėl tokios skausmingos reakcijos tenka likti mokytis namie.

„Ryto“ specialioji mokykla yra regioninė, ją lanko vaikai iš Ukmergės, Anykščių, Jonavos, Molėtų, Širvintų rajonų. Ji yra dotuojama iš valstybės biudžeto. Valstybės siekis – didinti specialiųjų poreikių turinčių vaikų įtrauktį į bendrojo lavinimo mokyklas. Tad tokių kaip ši specialiųjų mokyklų likimas jau daug metų yra nežinomybėje.

Labai prastos būklės pagrindinis pastatas, išsikėlus bendrabučiui, dabar yra pustuštis. Ateityje svarstoma jo visai atsisakyti, tačiau galutiniai sprendimai dar nepriimti.

Esant neapibrėžtai situacijai, mokykla jau ne vienus metus neturi ir nuolatinio vadovo. Buvusi direktorė atsisakė pareigų daugiau kaip prieš trejus metus. Kaip tik šiuo metu paskelbtas pakartotinis konkursas į šias pareigas.

Vis dėlto, manoma, kad net ir didinant vaikų su specialiais poreikiais įtrauktį į bendrąsias mokyklas, specialiojo ugdymo įstaigos šalyje išliks, nes yra vaikų, kurių šeimoms tai – būtinybė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)