Siesikų pilis tapo svarbių asociacijų nare

Siesikų pilis – vienas retų Lietuvoje išlikusių renesanso stiliaus pastatų.  Dainiaus Vyto nuotr. Siesikų pilis – vienas retų Lietuvoje išlikusių renesanso stiliaus pastatų. Dainiaus Vyto nuotr.

Siesikų pilis neseniai tapo Baltijos jūros regiono pilių ir muziejų asociacijos, siekiančios didinti bendradarbiavimą tarp Baltijos šalių pilių ir muziejų, nare. Ši organizacija vienija daugiau nei 40 muziejų, įsikūrusių Suomijos, Švedijos, Danijos, Vokietijos, Lenkijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Rusijos pilyse.

Ukmergės kraštotyros muziejaus turizmo informacijos vadybininkė Simona Vytė informavo, kad Baltijos jūros regiono pilių ir muziejų asociacija – ne vienintelė, kuriai priklauso Siesikų pilis.

Praėjusių metų pabaigoje ji tapo Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nare. Ši organizacija vienija visus, besirūpinančius Lietuvos pilių ir dvarų kultūros paveldo puoselėjimu bei išsaugojimu.

Siesikų pilies ištakos siekia XVI a. pradžią. Tai – vienas retų Lietuvoje išlikusių renesanso stiliaus fortifikuotų gyvenamosios paskirties pastatų. Rūmai statyti kaip tvirtovė. Tai liudija sienose matomos šaunamosios angos, iš trijų pusių ją saugoję gilūs grioviai bei pylimai. Siesikų pilyje, kuri bėgant laikui įgavo baroko ir klasicizmo bruožų, yra išlikusių unikalių, Lietuvos kontekste, XVII a. vidurio sienų tapybos pavyzdžių: antikinės mitologijos tematikos piešinių ir siužetinių kompozicijų pagal italų graverio Antonio Tempestos 12-os mėnesių ciklą.

Pilies architektūra slepia ir daugiau paslapčių. Kadangi objektas yra atitinkamai orientuotas pasaulio krypčių atžvilgiu, o langai ir durys tinkamai išdėstyti erdvėje, saulė pavasario ir rudens lygiadienių bei žiemos ir vasaros saulėgrįžų metu interjere kuria ypatingus reiškinius – fenomenus.

Pavyzdžiui, tik kartą metuose, žiemos saulėgrįžos metu, lygiai vidurdienį, pro vieną iš langų patenkantys saulės spinduliai sukuria šviesos taką, vedantį tiesiai pilies koplyčios durų link. Manoma, kad šis Siesikų pilies statytojų sumanymas yra susijęs su renesansinio neoplatonizmo filosofija.

1992 m. Siesikų pilis buvo paskelbta nacionalinės reikšmės archeologiniu, istoriniu, inžineriniu, architektūriniu ir dailės kultūros paveldo objektu. Šiuo metu visiškai restauruotas pirmas pilies aukštas, antrajame vykdomi tyrimai ir restauravimo darbai. Siesikų pilis yra Ukmergės kraštotyros muziejaus skyrius. Veiklą muziejus ir jo skyriai planuoja atnaujinti šalyje atlaisvinus karantiną.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų