Spausdinti šį puslapį

Nusikalstamumo prevencija – vaizdo stebėjimo kameros

Ukmergės miesto viešosiose erdvėse yra įrengtos 92 vaizdo stebėjimo kameros.

Policijos pareigūnai tikina, kad tai – puiki nusikalstamumo prevencijos priemonė. Rajono vadovai žada kameras įrengti ir seniūnijose.

Ukmergės rajono policijos komisariato vadovas Saulius Kazlauskas pasakojo, kad stebėjimo sistema Ukmergėje pradėta diegti 2016 metais. Dabar mieste yra 92 vaizdo stebėjimo kameros.

Dauguma iš jų – sankryžose, parkuose, įvažiavimuose ir išvažiavimuose iš miesto. Pasak komisariato vadovo, jų nauda neįkainojama. „Tai – papildomas žaidėjas mūsų komandoje. Pirmiausiai nauda – prevencinė, gyventojų saugumo jausmo didinimas. Turinčiuosius piktų kėslų jos įpareigoja elgtis teisėtai“, – sako S. Kazlauskas.

Pasak jo, kamerų nauda ypač pasijuto karantino metu, kai kontaktai yra apriboti. Miesto pulsą tuomet pareigūnai gali justi nuotoliniu būdu.

Sako, kad nesant vaizdo kamerų, kai kuriuos Ukmergėje įvykdytus nusikaltimus būtų tekę labai ilgai aiškintis. Tarp tokių nusikaltimų – nepilnamečių grupės vykdytos vagystės, automobilių nuvarymai.

Arba kitas pavyzdys – piniginės vagystė viename prekybos centre. Ją užfiksavo to centro vaizdo stebėjimo kameros, tačiau jų kokybė buvo labai prasta. Įtariamąjį pavyko nustatyti kitų kamerų, esančių gatvėse, filmuota medžiaga.

Vaizdo stebėjimo kameros padeda atpažinti nemažai kelių eismo taisyklių pažeidėjų. Tarp jų – kalbančių mobiliaisiais telefonais, neprisisegusių saugos diržų.

Karantino metu nustatomi veidų kaukių nedėvintys ar besibūriuojantys asmenys.

Dėl vaizdo kamerų pernai pavyko išaiškinti ir rezonansinius nusikaltimus – asmens nužudymą, plėšimą, atvirą vagystę. Taip pat – pasikėsinimą išžaginti.

Vaizdo stebėjimo monitoriai yra policijos komisariate. Kas vyksta mieste, galima stebėti realiu laiku, o prireikus – peržiūrėti įrašus.

Anot S. Kazlausko, mieste yra dar 50 vaizdo stebėjimo kamerų, kurios priklauso privatiems asmenims bei įmonėms. Prireikus jomis taip pat gali pasinaudoti policijos pareigūnai.

Policijos komisariato vadovas pažymi, kad nusikalstamų veikų išaiškinamumas didėja. Pernai buvo išaiškinta 90 proc. nusikalstamų veikų.

Vaizdo kamerų įrengimu Ukmergėje rūpinasi rajono savivaldybė.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sako, kad siekiant padidinti gyventojų saugumą, užtikrinti viešąją tvarką bei užkirsti kelią nusikalstamumui, vaizdo kameros montuojamos tose vietose, kur fiksuojama daugiausia nusikalstamų veikų bei administracinių teisės pažeidimų. Tarp tokių erdvių – pagrindinės miesto centro gatvės.

Pasak direktoriaus, daugiau kaip prieš ketverius metus, kai buvo pradėtos diegti vaizdo kameros, Ukmergė tapo pirmu šalies miestu, kuriame eksploatuojamos naujausios Švedijoje gamintos sferinės kameros. „Tai – tarsi penkios kameros vienoje. Keturios iš jų užtikrina vaizdą aplinkui, o vidurinė gali būti nukreipiama į bet kurį objektą. Visos kameros valdomos iš vieno centro, jos sukasi aplink savo ašį ir leidžia stebėti aplinką 360 laipsnių kampu bet kokiomis oro sąlygomis, ištisą parą, geba vaizdą priartinti šimtais kartų, filmuoti keliasdešimties metrų atstumu net aklinoje tamsoje. Jomis pavyksta ne tik matyti, bet ir atpažinti, identifikuoti asmenis ar objektus. Kamerų užfiksuoti vaizdo įrašai yra saugomi kelis mėnesius“, – pasakojo D. Varnas.

Pasak direktoriaus, savivaldybės siekis – vaizdo stebėjimo kameras įrengti ir kaimo seniūnijose.

Priminė, kad 2018 metais vaizdo stebėjimo kameros Ukmergėje buvo pradėtos naudoti atliekų tvarkymo taisyklių pažeidėjams nustatyti. Apie 97  proc. šių pažeidėjų išaiškinami būtent tokiu būdu.

Paskaičiuota, kad per trejus pastaruosius metus iš viso vaizdo kameromis buvo nustatyta daugiau kaip 200 atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimų. 140 pažeidėjų buvo nubausti.

Taip pat išaiškinta daug techninių eismo įvykių.

Kaltininkus, kurie jų metu sugadina savivaldybės turtą, vaizdo stebėjimo kameromis nustato Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus darbuotojai, kitus – rajono policijos pareigūnai.

Per pastaruosius kelerius metus iš viso įvyko 97 eismo įvykiai, kurių metu nukentėjo savivaldybės turtas, o žala siekė 41 043 Eur.  Didžiąją šios sumos dalį pavyko išieškoti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)