Artėja liūdna sukaktis – metai su COVID-19

Minime pasaulį apvertusios pandemijos metinių mūsų šalyje  sukaktį – 2020 metų vasario 28 dieną Lietuvoje nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu (COVID-19) atvejis.

Pirmoji infekcija buvo nustatyta iš Italijos į Lietuvą grįžusiai moteriai.

Daugelis pasaulio valstybių tuo metu jau fiksavo pirmuosius naujos ir paslaptingos ligos atvejus, o Europoje ligos židiniu tapo Italija, į kurios slidinėjimo kurortus tuo metu rinkosi tūkstančiai poilsiautojų. Tarp jų buvo ir ukmergiškių.

Kadangi situacija tuo metu keitėsi žaibiškai, poilsiauti į Italiją išvykę žmonės sužinojo, kad, grįžus į Lietuvą, tiesiai iš lėktuvo namo nebegrįš – teks karantinuotis.

Vyriausybės nurodymu, savivaldybė privalėjo suteikti vietą izoliacijai. Ukmergės rajono savivaldybės vadovų skubiai sušauktame pasitarime privalomai saviizoliacijai buvo parinkta Veprių stovykla.

Kadangi virusas buvo naujas, nežinomas ir labai grėsmingas, baimės greta izoliacijos vietos atsidūrusiems vepriškiams buvo į valias. Tačiau tąsyk niekas nesusirgo ir atrodė, kad Ukmergę virusas dar bent trumpam aplenks.

O tuo metu pirmoji mūsų šalyje pacientė buvo izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Nors jai pasireiškė labai lengvi simptomai, moteris ne vieną savaitę buvo izoliuota ligoninėje.

„Nepaisant dėtų pastangų, aktyvių prevencinių veiksmų, kuriuos pradėjome vykdyti vieni pirmųjų, tenka paskelbti, kad koronavirusas neaplenkė Lietuvos. Puikiai supratome, kad grėsmė yra, tad šiam scenarijui ruošėmės intensyviai. Šioje situacijoje džiugina tinkamai atlikti namų darbai, nes visos institucijos reagavo į situaciją ir atliko tuos veiksmus, kuriuos ir turėjo atlikti“, – lygiai prieš metus sakė Valstybės ekstremalių situacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Gyventojams rekomenduota laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: „dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligų simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys“. Tai citata iš vieno pirmųjų pernai visuomenei transliuotų nurodymų.

Nuo praėjusių metų kovo pradžios koronaviruso atvejų mūsų šalyje pamažu daugėjo. Labai pamažu, nes nedaug buvo atliekama tyrimų. Vis atrodė, kad Ukmergės virusas greitai nepasieks...

Tačiau nutiko kitaip – tapome pirmuoju koronaviruso židiniu Lietuvoje. Kovo 19-osios rytą tirtis dėl įtariamo COVID-19 išvyko viena Ukmergės ligoninės darbuotoja.

Įtariant užsikrėtimą dar negavus atsakymo, ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius buvo uždarytas. Įtarimas pasitvirtino. Kadangi pirmas užsikrėtęs asmuo ir jo artimieji niekur nekeliavo, atsekti ligos šaltinį tapo nebeįmanoma.

Užsikrėtusiųjų skaičius Ukmergės ligoninėje pradėjo sparčiai augti. Dėl to buvo uždaryta dauguma ligoninės skyrių.

Lietuvoje tuo metu tebuvo iš viso nustatyti 69 ligos atvejai...

Kovo 21 d. mūsų šalis paskelbė apie pirmą COVID-19 auką – po mirties liga nustatyta garbaus amžiaus Ukmergės rajono gyventojui, kuris anksčiau gydytas mūsų ligoninėje.

Priešingai nei dabar, pirmosios mirtys nuo koronaviruso buvo apgaubtos visuotine užuojauta – užuojautas pirmosioms COVID-19 aukų šeimoms išreiškė šalies vadovai, taip pat ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, giminėms, artimiesiems. Šią skausmo valandą mes visi su Jumis. Kiekvienas iš mūsų, taip pat ir aš, slapčia širdyse tikėjomės, kad taip nenutiks...“ – pirmosios aukos artimiesiems skirtoje užuojautoje sakė šalies prezidentas.

Lietuvoje nuo 2020-ųjų kovo prasidėjo kasdien vis griežtėjantys ribojimai. Nuo kovo 13 d. uždrausta visoje šalyje tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse organizuoti sporto, kultūros, laisvalaikio, pramogų bei kitus renginius. Uždraustas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas.

Ukmergėje kasmet daug metų vykdavęs tarptautinis perkusinės muzikos festivalis tapo pirmuoju renginiu, kurį sugriovė naujasis virusas. 

Nuo kovo 16-osios visoje šalyje buvo paskelbtas griežtas karantinas – sustabdyta ugdymo ir švietimo veikla bei daugybė įvairių gyvenimo sričių.

Uždraustos kelionės. Iš pradžių – tik į ypatingos rizikos šalis, vėliau – ir į visas užsienio valstybes. Taip pat buvo uždraustas ir atvykimas į mūsų šalį.

Per praėjusius metus labai daug sužinojome apie naująjį virusą.

Niekada anksčiau nepatirta pasaulį apėmusi ekstremali situacija nepaliko abejingų, tačiau kiekvienas į ją reaguojame skirtingai – vieni griežtai laikosi reikalavimų, kiti viską neigia, dar kiti pyksta dėl praradimų ir sugriautų planų. Pagaliau atsirado ir prieš metus kaip stebuklas laukta vakcina, tačiau ne visi nori skiepytis...

Per metus nuo naujojo viruso patvirtinimo Lietuvoje COVID-19 diagnozę jau išgirdo bemaž 195 tūkst. mūsų šalies gyventojų. Liga pareikalavo daugiau kaip 3 200 gyvybių. Spėjama, kad per metus imunitetas susiformavo daugiau kaip 9 proc. populiacijos.

Šiandien niekas negali pasakyti, ką atneš antrieji metai su COVID-19. Pesimistai prognozuoja, kad atsiras naujos vakcinai atsparios viruso atmainos, optimistai drąsiai dėlioja ateities planus ir tiki, kad negandą šiemet įveiksime. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų