Archyvai – tautos istorijos dalis

Vilniaus regioninio valstybės archyvo dokumentų saugykla. Vilniaus regioninio valstybės archyvo dokumentų saugykla.

Seimas šiuos metus yra paskelbęs Archyvų metais, o tai – proga susipažinti su šių įstaigų, kuriose kaupiami patys įvairiausi dokumentai, istorija ir veikla.

Vilniaus regioninio valstybės archyvo Dokumentų saugojimo ir apskaitos vyresnioji specialistė Edita Rimkė apie archyvus kalba labai iškiliai. „Juose sukaupta valstybės istorija, žmonių gyvenimai. Visa tai saugoma, tausojama“, – sako ji.

Pasakojo, kad prieš 25-erius metus, 1996 m. balandžio 1 d., istorinio, kultūrinio paveldo išsaugojimui buvo įkurtas Vilniaus apskrities archyvas. Po metų Ukmergėje įsteigtas jo filialas, kuris veikė iki 2006 m.

2017 m. sausio 1 d. Vilniaus apskrities archyvas buvo pertvarkytas į  Vilniaus regioninį valstybės archyvą. Per du dešimtmečius jis sukaupė labai daug pokario ir Nepriklausomos Lietuvos laikotarpio vertingų dokumentų.

Tarp jų – buvusio Architektūros muziejaus dokumentų kolekcijos, Paminklų restauravimo, Miestų statybos, Respublikinio žemėtvarkos projektavimo, Biotechnologijos instituto, Vilniaus senamiesčio restauravimo direkcijos sukauptos medžiagos. Taip pat Širvintų, Ukmergės, Trakų, Švenčionių, Vilniaus, Šalčininkų, Eišiškių, Anykščių, Ignalinos, Molėtų, Utenos ir Zarasų rajonų teismų, žemėtvarkos, vietos valdžios institucijų, mokyklų, bibliotekų dokumentai.

Jie ne tik tausojami saugyklose – archyve taip pat rengiamos virtualios parodos, seminarai, organizuojamos ekskursijos.

Sukurta ir Elektroninio archyvo informacinė sistema, teikiamos skenavimo, fotografavimo paslaugos. Taip suteikiamos sąlygos vartotojams greičiau surasti, pasinaudoti, išsaugoti reikiama informacija.

Vilniaus regioniniame valstybės archyve saugoma nemažai su Ukmerge susijusių dokumentų.

„Turime daug dokumentų: nuo kolūkių iki apylinkių vykdomųjų komitetų, teismų, apylinkių tarybų ir viršaičių... Taip pat agrarinės reformos tarnybų veiklos dokumentus.

Saugome Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos, Ukmergės kraštotyros muziejaus, Ukmergės Vlado Žvirblio pedagoginės mokyklos, Ukmergės kultūros rūmų veiklos dokumentus.

Taip pat turime Siesikų (Daugailių) buvusio dvaro parko, buvusio Taujėnų dvaro parko inventorizacijos medžiagas, Ukmergės rajono gamtos ir kultūros paminklų žemėlapį, Ukmergės rajono gamtos, istorijos ir kultūros paminklų planus, Ukmergės senamiesčio kvartalo Nr. 1 istorinius tyrimus. Labai daug ką galima pas mus rasti nuo dokumentų iki nuotraukų“, – su Ukmerge susijusius dokumentus vardijo E. Rimkė.

Pasidomėjus, kokių dokumentų dažniausiai ieško atvykstantys ukmergiškiai, sako, kad – darbo stažui reikalingų dokumentų, kai prasidėjo žemės grąžinimo procesai, dažniausiai ieškojo žemės dokumentų.

Pažymi, kad jų archyve saugomi dokumentai taip pat buvo panaudoti ir leidžiant įvairius leidinius bei knygas. 2010 m. išleista knyga „Vilniaus Bernardinų kapinės 1810–2010“; 2012 m. – leidinys „Vilniaus paminklai. Kaitos istorija, 2015 m. – „Plastinis Vilniaus planas iš Vilniaus geto. Aplinkybės, liudijimai, autoriai“ bei kiti leidiniai.

Pasak pašnekovės, archyvas yra ne tik uždara patalpa su išsaugotomis bylomis, kabinetais, bet ir galimybė prakalbinti lapus, kurie išsako tautos žaizdas, to laikotarpio kūrėjų džiaugsmus ir rūpesčius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų