Išpjautų medžių dalys paliktos tiesiog ant kapaviečių.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Išpjautų medžių dalys paliktos tiesiog ant kapaviečių. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šią savaitę sulaukėme ukmergiškių reakcijų dėl medžių pjovimo Dukstynos kapinėse. Vieni piktinasi prikritusiomis šakomis, kiti – ant kapų suverstais nupjautų medžių rąstais.

Paskambinęs ukmergiškis, savaitgalį dalyvavęs artimojo metinėse, nemaloniai nustebo, pamatęs ant kapų suverstus nupjautų pušų rąstus. „Siaubas. Betvarkė. Jei tokį vaizdą pamatyčiau atėjęs aplankyti savo artimojo kapo, tikrai pasibaisėčiau“, – neslėpė pykčio vyriškis.

Ukmergiškė Vida atkreipė dėmesį į netvarką. „Padarytas šiukšlynas – vien šakos ant amžino poilsio vietos“, – piktinosi.

Anot jos, pjovėjai tinkamą medieną paėmė, o šiukšles paliko – jomis viskas nuklota. „Tokia nepagarba amžino poilsio vietai. Net nejauku žiūrėti...“ – dalijosi mintimis Vida.

Ji esą girdėjusi, kad miesto seniūnijoje už pašalpas atidirbti paskirta žmonių, tad kodėl nesutvarko?

Ukmergės miesto seniūnijos seniūno pavaduotoja Zita Pečiulienė informavo, kad medžiai pjaunami kapaviečių savininkų prašymu, todėl ant kapų laikinai sudėti medžiai jiems nėra staigmena.

Paaiškino, kad tvarkymo darbai atliekami etapais: pirmiausia medžiai nupjaunami, tada išrūšiuojami, galiausiai išvežami. Rąstai nebuvo išvežti todėl, kad dar nebaigti pjauti medžiai. Baigus pjovimo darbus, jie visi bus išgabenti vienu metu.

Iki pirmadienio Dukstynos kapinėse buvo nupjauta dešimt pušų, ir dar penkios laukė savo eilės. Darbai vyko ir šią savaitę.

Yra gauta kapaviečių savininkų prašymų išpjauti medžius ir kitose miesto seniūnijos prižiūrimose kapinėse, tačiau, kaip sakė pavaduotoja, ne visi prašymai patenkinami. Norint nupjauti medį, reikia gauti leidimą. Seniūnija, gavusi gyventojo prašymą, kreipiasi į rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrių dėl leidimo.

Kai kuriuos medžius seniūnija išpjauna pati. Vieno medžio nupjovimo darbai gali kainuoti nuo 20 iki 120 eurų.

Tačiau seniūnija nepjauna tų medžių, kur reikalingi aukštalipiai. Tokiems darbams samdoma įmonė. Paslaugos pirkimą organizuoja savivaldybės administracija. Pavaduotojos žiniomis, šiuo metu Dukstynos kapinėse dirba įmonė. Kur ji išgabens medieną, nežinoma.

Rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vilija Grabauskienė informavo, kad sutartis dėl medžių išpjovimo darbų Deltuvos, Pabaisko, Šešuolių, Vidiškių, Pivonijos, Veprių, Taujėnų, Želvos ir Ukmergės miesto seniūnijose pasirašyta pernai gruodžio 10 dieną su konkursą laimėjusia bendrove „Aplinkos darbai“. „Pjovimo darbai išpirkti tik ten, kur negalima privažiuoti su autobokšteliu, daugiausia kapinėse“, – sakė pavaduotoja.

Pasak jos, medienos sutvarkymo darbai numatyti tik Ukmergės miesto, Pabaisko ir Taujėnų seniūnijose. Kitose mediena lieka seniūnijoms, kurios pačios ją sutvarko ar panaudoja savo reikmėms. Bendra pradinė paslaugų vertė – 15 tūkst. eurų. Galutinė vertė gali skirtis priklausomai nuo atliktų darbų kiekio.

Atsakydama į klausimą dėl Dukstynos kapinėse paliktų šakų, Z. Pečiulienė sakė, kad didžiuma jų susidarė ne pjaunant medžius, o prikrito po didelio snygio.

Patikino, kad nors žmonių, atsiųstų dirbti viešuosius darbus ar atidirbti už pašalpas, yra, iki šiol nebuvo galimybės sutvarkyti šakų, nes jos buvo įšalusios į sniegą. Ši savaitė – pirmoji, kai ištirpo sniegas ir galima pradėti tvarkymo darbus. Šakas seniūnija veš į žaliųjų atliekų konteinerių aikštelę, kur jos kompostuojamos.

Iki balandžio, kada pradedamos intensyviai gražinti kapavietės, planuojama viską sutvarkyti.


Medžių pjovimas

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų