Pandemija vis dar neįleidžia į ligoninę kai kurių pacientų

Lovų, skirtų COVID-19 liga sergantiems pacientams, Ukmergės ligoninė nemažina. Lovų, skirtų COVID-19 liga sergantiems pacientams, Ukmergės ligoninė nemažina.

Lietuvoje įsibėgėjus vakcinavimui nuo COVID-19, o mūsų savivaldybėje situacijai giedrėjant, gyventojai tikisi pokyčių Ukmergės ligoninėje – laukia skyrių atidarymo, sugriežtintų sąlygų atlaisvinimo. Tačiau ne viskas taip paprasta.

Mūsų laikraščio skaitytoja Daiva teiravosi, kada Ukmergės ligoninėje bus atidarytas Akušerijos skyrius. Šeimoms nepatogu, kad moterys gimdyti vežamos į Vilnių, kai gimdykla yra Ukmergėje.

VšĮ Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka informavo, kad skyriaus atidarymas priklausys nuo dviejų veiksnių: COVID-19 ligos situacijos Vilniaus regione ir remonto darbų eigos ligoninėje.

„Kadangi kelias savaites COVID-19 ligos situacija praktiškai nesikeičia, COVID-19 skyriuje besigydančių pacientų nemažėja, lovų, skirtų jiems gydyti, mažinti negalime, turime ir toliau išlaikyti atskirą reanimaciją sunkia forma sergantiems pacientams, todėl artimiausiu metu pokyčių ligoninės veikloje nenusimato“, – sakė R. Civilka.

Be to, nebaigtas ligoninės pagrindinio Priėmimo skyriaus remontas, tad Akušerijos skyrius dabar naudojamas laikino Priėmimo skyriaus darbui. Jame priimami karščiuojantys ir COVID-19 liga sergantys pacientai.

„Labai tikimės, kad pagerėjus situacijai regione, galėsime atnaujinti akušerijos paslaugas“, – sakė vyriausiasis gydytojas. Jo teigimu, iš visų ligoninės skyrių šiuo metu neveikia tik šis vienintelis.

Daug pacientų

Ukmergės ligoninės COVID-19 skyriuje šiuo metu koronaviruso infekcijai gydyti yra skirtos 28 lovos, įrengtos Vidaus ligų skyriuje. Kovo 15 dienos duomenimis, gydoma 19 pacientų skyriuje ir 1 – reanimacijos skyriuje.

Pasak R. Civilkos, praeitą savaitę iš 23 pacientų, gydytų skyriuje, tik 4 buvo ukmergiškiai.

Redakciją pasiekė žinia, kad Ukmergės ligoninėje gydomi ir iš kitų miestų atsiųsti ligoniai, kurių ligos nesusijusios su koronavirusu.

Ligoninės vadovas tai patvirtino: „Taip, būna pervežami terapinio profilio – kardiologijos, neurologijos, vidaus ligų – pacientai iš Vilniaus regiono, kuomet kitose asmens sveikatos priežiūros įstaigose trūksta lovų pacientams, nesergantiems COVID-19.“

Dažniausiai pacientai, tą suderinus, pervežami iš Santaros klinikų Priėmimo–skubiosios pagalbos skyriaus.

Šiuo metu vienas pacientas iš Anykščių rajono gydomas Neurologijos skyriuje, du pacientai – Kardiologijos skyriuje.

Remontui trūksta lėšų

Bloga žinia, kad ligoninės Priėmimo skyriaus remontas įstrigo. R. Civilkos teigimu, jis bus užbaigtas tik gavus finansavimą.

Pateiktais duomenimis, bendra projekto „VšĮ Ukmergės ligoninės Priėmimo skyriaus atnaujinimas, siekiant pagerinti teikiamų paslaugų kokybę“ vertė – per 696 tūkst. Eur. Vyriausybės nutarimu praėjusių metų gegužę projekto vykdymui skirta 373 tūkst. Eur, tai yra 54 proc. reikalingos sumos. Užbaigimui dar reikia 303,5 tūkst. Eur.

Skirtomis lėšomis renovuotos skyriaus patalpos: pakeistos durys, grindų danga, atlikta sienų bei lubų apdaila, įrengtos pertvaros bei gelžbetoninės sąramos, atlikti šiltinimo darbai, įrengtas vandentiekis, santechnika, nuotekų sistema, šildymo bei vėdinimo sistemos, pakeista elektros instaliacija, įrengta gaisro aptikimo ir signalizavimo sistema, apsaugos sistema.

Lėšų reikia medicininei įrangai ir liftui.

Pasak R. Civilkos, Ukmergės rajono savivaldybės administracija kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydama skirti lėšas remonto projekto užbaigimui, tačiau vasario mėnesį gavo neigiamą atsakymą – pinigų projekto užbaigimui neskirta.

Vadovo teigimu, rajono savivaldybės administracija planuoja pakartotinai kreiptis į ministeriją dėl finansavimo darbams pabaigti.

Vietų nėra

Kita laikraščio skaitytoja Dalia teiravosi, kokia tvarka karantino metu priimami ligoniai į Slaugos skyrių. Moteris pasakojo, kad slaugo savo vyrą, nesikeliantį iš patalo – jam du kartus per parą reikia suleisti vaistus, paduoti maistą, palydėti į tualetą. Be to vyrui pasitaiko epilepsijos priepuolių, tad su juo reikia būti nuolat. Ukmergiškei netikėtai patekus į ligoninę, nesant kitų artimųjų, ji buvo priversta samdyti žmogų, kuris atliktų šiuos slaugos darbus, kol ji gydysis. Pasidomėjusi, ar nepriimtų jos vyro šiuo laikotarpiu į slaugos skyrių, gavo neigiamą atsakymą.

R.Civilka atsakė, kad į palaikomojo gydymo ir slaugos asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančias įstaigas asmenys priimami tik numatytais atvejais.

Tai – pacientai, kurie perkeliami iš stacionarinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų, kai yra baigtas gydymas, tačiau reikalingos nuolatinės medicininės priežiūros  paslaugos visą parą. Taip pat pacientai, kurių sveikatos būklė atitinka Palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos teikimo reikalavimų aprašo kriterijus, nėra juos namuose slaugančio asmens ir dėl jų sveikatos būklės nepakanka teikiamų ambulatorinės slaugos paslaugų namuose.

„Pacientai, kurių sveikatos būklė nereikalauja nuolatinės medicininės priežiūros arba stebėsenos ir yra stabili ne mažiau kaip 5 dienas paeiliui, turi būti išrašomi iš Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus “, – paaiškino vyriausiasis gydytojas.

Informavo, kad šiuo metu Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje laisvų vietų nėra.

Sąlygos nelaisvėja

Medicinos darbuotojai nuo COVID-19 paskiepyti, dalis gyventojų šia liga jau persirgo, kiti gavo skiepus. Ar dėl šių aplinkybių nekeičiama bendra tvarka ligoninėje, kuri, prasidėjus pandemijai, buvo labai sugriežtinta? R. Civilka atsakė, kad lengvinimai kol kas nenumatyti.

„Kol kas jokių pokyčių nėra. Ukmergės ligoninėje nuolat laikomasi visų reikalavimų, siekiant valdyti COVID-19 plitimą – pagal reikalavimus naudojamos asmens apsaugos priemonės, kontroliuojami ir ribojami pacientų srautai, atskiriamos patalpos. Patalpų dezinfekcija atliekama laikantis Lietuvos higienos normos „Sveikatos priežiūros įstaigos. Infekcijų kontrolės reikalavimai“ reikalavimų“, – informavo įstaigos vadovas.

Priminė, kad vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo esant Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbtai valstybės lygio ekstremaliai situacijai organizavimo tvarkos aprašo“ ligoninėje pacientų lankymas draudžiamas.

Yra numatyta išimčių. Jos padarytos nepagydomomis progresuojančiomis ligomis sergantiems  pacientams, vaikams. Tačiau būtinas ligoninės vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų