Spausdinti šį puslapį

Pacientai užpildė ligoninės palatas

Ukmergės ligoninės „kovidinis“ skyrius.  Dainiaus Vyto nuotr. Ukmergės ligoninės „kovidinis“ skyrius. Dainiaus Vyto nuotr.

Padaugėjus COVID-19 atvejų, daugėja sunkia ligos forma sergančių pacientų ir Ukmergės ligoninėje. Beveik pusmetį čia veikiantis „kovidinis“ skyrius dabar – pilnas. Pastebima ir kita tendencija – pilnutėliai dabar ir kiti ligoninės skyriai.

Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka pasakojo, kad, antradienio duomenimis, COVID-19 skyriuje gydomi 32 pacientai – du iš jų reanimuojami. Maždaug prieš mėnesį, kai situacija buvo pagerėjusi, skyriuje buvo gydoma apie 20 pacientų.

Ligoniai į Ukmergę atgabenami iš viso Vilniaus regiono – Anykščių, Širvintų, Elektrėnų. Tarp jų taip pat yra ir ukmergiškių.

Pasak R. Civilkos, jauniausias šią savaitę gydomas COVID-19 užsikrėtęs pacientas – 33-ejų, vyriausias – sulaukęs 93-ejų metų. Pasak vadovo, tikrai negalima pasakyti, kad sunkia forma serga tik senjorai – bemaž pusė jų nėra sulaukę pensinio amžiaus.

Kiek į mūsų ligoninę atgabenti pacientų, sprendžia Santaros klinikos, nes nuo praėjusių metų lapkričio Ukmergės ligoninė vadinama atramine, kurioje gydomi koronavirusu sergantieji.

„Svarbiausia, kad tik nereikėtų atidaryti dar vieno „kovidinio“ skyriaus“, – baiminasi ligoninės vadovas. Tokiu atveju tektų uždaryti – o taip jau buvo nutikę – kai kuriuos kitus įstaigos skyrius. Pasak R. Civilkos, jie šiuo metu taip pat užpildyti. Pastebi, kad labai daug ligonių –  Kardiologijos, Neurologijos, Vidaus ligų skyriuose. Pilnutėlis šiuo metu yra ir slaugos skyrius.

Deja, Akušerijos skyrius Ukmergės ligoninėje – uždarytas.

Įstaigos vadovas sako, kad skyriaus nebus įmanoma atidaryti tol, kol ligoninėje bus gydomi COVID-19 sergantieji. Pacientams, sergantiems šia liga, o taip pat karščiuojantiems, kuriems užkratas įtariamas, įrengtas atskiras Priėmimo skyrius. Tam panaudotos Akušerijos skyriaus patalpos.

Ukmergės ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius šiuo metu remontuojamas. Tačiau rekonstrukcijos negalima visiškai pabaigti dėl lėšų stygiaus, o pagal reikalavimus, jei gydymo įstaigoje yra „kovidinis“ skyrius, būtini du „Priėmimai“. Dėl šių kelių aplinkybių Akušerijos skyriaus Ukmergėje atverti negalima.

Kaip skiriasi dabartinė situacija ligoninėje nuo buvusios prieš metus ar pusmetį? R. Civilka sako, kad didžiausias teigiamas pokytis – skiepai. Pasak vadovo, 96 proc. ligoninės darbuotojų arba pasiskiepijo, arba yra persirgę ir organizmai tapo atsparūs dėl turimų antikūnų. 

Ligoninės vadovas vardijo, kad šiuo metu paskiepyti 325 darbuotojai (72 proc.). Virusu persirgo bemaž ketvirtadalis (24 proc.).

Iš 450 tik 18 darbuotojų nutarė nesiskiepyti. „Džiaugiuosi, kad tokių nedaug“, – kalbėjo vadovas.

Tiems, kurie nutarė nesiskiepyti, tenka testuotis dėl viruso. Tiems, kurie vakcinuoti ar persirgę, pagal nustatytą tvarką dėl koronaviruso galima tirtis kas pusmetį, tačiau nutarta tyrimus atlikti dažniau.

Pasak R. Civilkos, kol kas nėra buvę atvejo, kad COVID-19 liga būtų pakartotinai nustatyta persirgusiems arba paskiepytiems darbuotojams. Tačiau to negalima pasakyti apie neskiepytus. Prieš kelias savaites liga buvo nustatyta dviem skiepo atsisakiusioms Ukmergės ligoninės medikėms.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)