Eilių prie pagalbininkų nebeliko

Per karantiną sumažėjo senjorams ir neįgaliesiems teikiamų, vadinamų pagalbos namuose, paslaugų paklausa. Viena iš priežasčių – didėjant pensijoms, auganti šių paslaugų kaina.

Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjungos pirmininkė Dalia Unikienė sako, kad pagalba namuose – viena iš jų organizacijos įgyvendinamų veiklų.

Ją teikia pagal finansuojamą programą. Šiuo metu pagalba teikiama 52 ukmergiškiams, gyvenantiems mieste bei Pabaisko, Taujėnų, Vidiškių seniūnijose.

Ši paslauga iš dalies mokama. Mokesčio dydis priklauso ne tik nuo valandų skaičiaus, bet ir nuo paslaugas gaunančio asmens pajamų.

Kuo gaunamos pajamos mažesnės, tuo mažiau žmogui reikia mokėti už paslaugas. Labai mažas pajamas gaunantieji už jas gali ir visai nemokėti.    

Pasak organizacijos vadovės, už mokamas paslaugas, vadovaujantis nustatyta tvarka, gavėjai per mėnesį moka nuo keliolikos iki kelių dešimčių eurų.

Didžiausia šiuo metu asmens mokama suma – 56 eurai.

Atsisako dėl kainos

D.Unikienė pasakojo, kad, bendraujant su žmonėmis, aiškėja, jog viena iš priežasčių, kodėl atsisakoma mokamų paslaugų – didėjančios žmonių pensijos. Dėl to kyla ir paslaugų kainos. Ir žmogui jau ima atrodyti, jog per brangu, jog gali ir apsieiti ar pagalbos paprašyti pas kaimyną.

Kita vertus, nemažai žmonių netenka darbų, o atsiradus laisvam laikui patys ima prižiūrėti artimuosius.

Pasak organizacijos vadovės, į mokamų paslaugų paketą įeina įvairūs namų ūkio darbai – pavyzdžiui, malkų iš kiemo ar vandens iš šulinio atnešimas, padėjimas apsipirkti, kambarių tvarkymas, sniego nukasimas...

„Pernai ir užpernai paslaugoms namuose buvo eilės, o dabar nebėra“, – sakė D. Unikienė. Neatmetė galimybės, kad dar viena tokios situacijos priežastis – baimė užsikrėsti koronavirusu. 

Didžiulė baimė ypač tvyrojo karantino pradžioje, kai žmonės net ir prireikus vengė į namus įsileisti svetimus asmenis.

Iš viso Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjungai šiuo metu priklauso 460 narių, iš jų nuolat dalyvaujančių veiklose – per 250.

Per karantiną neužsidarė

D.Unikienė sako, kad karantininiai metai buvo sudėtingi ir kupini išbandymų. Tikina, kad ypač pablogėjo neįgaliųjų psichologinė sveikata, tad tenka dirbti ir psichologais, ir konsultantais, ir patarėjais.

Organizacija gyvuoja dėl programų ir projektų. Nario mokestis metams simbolinis – tesiekia 7 eurus.

Pasak vadovės, per karantiną Vasario 16-osios gatvėje įsikūrusi jų įstaiga neužsidarė. Laikantis griežtų nustatytų reikalavimų, veiklos vykdomos. Taip pat kasdien sulaukiama įvairių problemų slegiamų ukmergiškių. Vieni prašo patarimų, susijusių su neįgalumo dokumentais, kiti išsako asmenines bėdas, ar tiesiog nori išsipasakoti.

Viena iš organizacijos veiklų – „Maisto banko“ paramos dalijimas. Šis darbas labai sunkus, produktų išdalijimas – specifinė, kartais sunkiai įvykdoma užduotis, juk padalyti reikia ne tai, ko nori, o tai, ką skiria juos remiantys prekybos centrai. Organizacija išgyvena iš įgyvendinamų projektų ir valstybės jų veiklai skiriamų programinių lėšų.

Buvusių eilių neliko

Pagalbos į namus paslaugas ukmergiškiams teikia ir Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro darbuotojai.

Šio centro laikinai direktorės pareigas einanti Sigita Bakanauskienė taip pat stebi paslaugų poreikio mažėjimą. Anksčiau bent 10–20 žmonių laukdavo, kol atsiras galimybė gauti šias paslaugas. O dabar – jokių eilių.

Pasakojo, kad pagalbos į namus paslaugos teikiamos apie 100 jų pageidaujančių ukmergiškių.

Pasak S. Bakanauskienės, gavėjų ratas, kam ši paslauga galėtų būti teikiama, yra gana platus, tačiau dažniausiai ja naudojasi senjorai ir neįgalieji.

Įstaigos vadovė pasakojo, kad šių paslaugų kainos biudžetinėse ir nevyriausybinėse įstaigose prieš kurį laiką buvo suvienodintos. Taigi, vienodai moka ir į neįgaliųjų organizacijas, ir į jų įstaigą besikreipiantys ukmergiškiai.

Taip pat pažymėjo, kad griežtai reglamentuojama, kaip paslaugos kainos dydis keičiasi, priklausomai nuo asmens pajamų. Pavyzdžiui, jei mėnesinės pajamos tesiekia 256 eurus, mokėti už paslaugas nereikės, jei siekia iki 384 eurų – valanda kainuos 1,2 euro. Didėjant pajamoms, valandinio mokesčio kaina toliau kyla. Jei, pavyzdžiui, asmens pajamos siekia 640 eurų, valanda paslaugų jam kainuoja 6 eurus. Per savaitę tokių paslaugų galima tikėtis gauti iki 10 valandų.

Pasak įstaigos vadovės, didžiausia suma, kurią ukmergiškis sumoka už paslaugas, per mėnesį siekia 50–60 eurų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų