Buto skolų skelbimų lentoje geriau neviešinti

„Ukmergės žiniose“ esame rašę apie tai, kad gyventojų duomenų viešinimas laiptinių skelbimų lentose yra pažeidimas. Po šios publikacijos sulaukėme kelių daugiabučių namų buhalteriją tvarkančių asmenų komentarų. Jie prašė detalesnio išaiškinimo.

Buhalteriai domėjosi, ar buto numerio paskelbimas taip pat yra asmens duomenų atskleidimas.

Pašnekovų teigimu, jie pavardžių ir įsiskolinimų neskelbia, tačiau rašo buto numerį ir mokėtiną sumą. „Ar tokios informacijos paskelbimas taip pat laikomas pažeidimu?“ – klausė kelių daugiabučių namų buhalteriją tvarkančios įmonės vadovas. Taip pat prašė išaiškinti, ar laiptinės skelbimų lenta laikytina vieša vieta?

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atsakymą pateikė Teisės skyriaus patarėja Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė. Jame nurodoma, kad asmens duomenų tvarkymo taisykles nustato Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR).

„Tvarkant skolininkų asmens duomenis, turi būti laikomasi su asmens duomenų tvarkymu susijusių principų, įtvirtintų BDAR, ir asmens duomenų tvarkymas turi būti pagrįstas bent viena teisėto asmens duomenų tvarkymo sąlyga, atsižvelgiant į tvarkomų asmens duomenų kategoriją“, – rašoma atsakyme. Nurodoma, kad duomenų valdytojas yra atsakingas už tai, jog būtų laikomasi minėto reglamento.

Pateikiamas atsakymas ir dėl laiptinių. „BDAR įpareigoja duomenų valdytoją (daugiabučio namo bendriją) taikyti tinkamas priemones, užtikrinant tvarkomų asmens duomenų saugumą.

Taigi, pasirinktos priemonės privalo užkirsti kelią neteisėtai prieigai prie jų. Pavyzdžiui, skolininko informacija neturėtų būti atskleista ar sudaryta galimybė atskleisti asmenims, kurie neturi teisės jos gauti ar matyti, pavyzdžiui, nevalia skolininkų asmens duomenų skelbti daugiabučių namų laiptinių skelbimų lentose, socialinių tinklų grupėse ar daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijų interneto svetainėse.

Inspekcijos nuomone, skolininkų duomenų viešinimas „yra perteklinis būdas susidariusių įsiskolinimų administravimui ir skolininkų informavimui, nes tokiu būdu informacija tampa pasiekiama ne tik namo bendrijos nariams, tačiau ir tretiesiems asmenims. Visa informacija apie skolos susidarymą turėtų būti pateikiama tiesiogiai skolininkui“.

Atsakyme pažymima, kad asmens duomenys yra bet kokia informacija apie fizinį asmenį, kurio tapatybė nustatyta arba kurio tapatybę galima nustatyti, visų pirma pagal identifikatorių, kaip antai vardą ir pavardę, asmens kodą, buvimo vietos duomenis arba to asmens fizinės, fiziologinės, genetinės, psichinės, ekonominės, kultūrinės ar socialinės tapatybės požymius.

Taigi, asmens tapatybė gali būti nustatyta ne tik pagal pavardę, bet ir panaudojant kitus duomenis. „Atsižvelgiant į tai, kad buto numeris leidžia nustatyti konkretų objektą –  butą, susijusį su konkrečiu asmeniu – jo savininku,  buto numeris laikytinas informacija apie fizinį asmenį, kurio tapatybė gali būti nustatyta netiesiogiai“, – rašoma Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atsakyme.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų