Nuo gegužės 1 d. privalės nebekelti dulkių

Palaidas kietąsias medžiagas naudojančios įmonės turės imtis papildomų priemonių, kad jos nepatektų už atliekamų darbų teritorijos ribų ir neterštų aplinkos – oro, statinių, kelių, kitų paviršių.

Šį reguliavimą numato nuo gegužės 1 d. įsigaliojantys Minimalūs reikalavimai dulkėtumui mažinti laikant, kraunant, vežant palaidas kietąsias medžiagas, išskyrus reikalavimą dirbti su tokiomis medžiagomis uždarose patalpose ar kitaip uždarius.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, įsigaliojus naujiems reikalavimams, gegužę prasidės aktyvesnė valstybės kontrolė daugiausia problemų keliančiose Lietuvos įmonėse.

Reikalavimai nustatyti atsižvelgus į gyventojų skundus dėl atvejų, kai su biriomis medžiagomis dirbančios įmonės, jas laikančios atvirose aikštelėse, nepasirūpina tinkama jų priežiūra ir apsauga nuo dulkėjimo.

Atvirai laikomas kietas biriąsias medžiagas galima apdengti ar kitaip apsaugoti nuo vėjo arba, jeigu tai joms nepakenks, sudrėkinti.

Dulkėjimą kraunant sumažina sandarūs griebtuvai ar krautuvai. Pilti iš jų į kaupą ar transporto priemonę reikėtų kuo lėčiau, arčiau paviršiaus, vengti perkrauti šias medžiagas teritorijoje iš vietos į vietą, uždengti laikant transporto priemonėse ir vežant.

Siekiant neužteršti kietosiomis medžiagomis kitų teritorijų, rekomenduojama gerai nuplauti arba nuvalyti išvažiuojančių iš įmonės teritorijos transporto priemonių padangas. Užteršus šiomis medžiagomis gretimos gyvenamosios vietovės kieta danga padengtus kelius – juos nedelsiant išvalyti ir kt.

Birios kietosios medžiagos, kurias laikant ir vežant kyla dulkės, yra akmens anglys, kietasis biokuras, koksas, kuro durpės, maistinės ir pašarinės medžiagos, metalų rūda, mineralinės trąšos, pelenai, smulkintas metalo laužas, statybinės atliekos, statybinės medžiagos (keramzitas, skalda, smėlis, žvyras, anhidritas ir kt.), suodžiai, šlakas ir kt.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. urbanizuotose teritorijose birios, labai dulkančios medžiagos turės būti tvarkomos uždarose patalpose ar kitaip uždarius, uždengus.

Kitose Lietuvos vietovėse šios medžiagos galės būti laikomos ir kraunamos taikant dulkėjimą mažinančias priemones ir atvirose sklypų aikštelėse, jeigu jos nutolusios didesniu kaip 100 m atstumu nuo nurodytų statinių arba didžiausiu galimu atstumu nuo statinių, kai sklypuose užtikrinti 100 m atstumo iki jų neįmanoma.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų