Antikūnų tyrimas – ne tik su siuntimu

Į redakciją paskambinusi skaitytoja pasakojo, kad labai suglumo, sužinojusi, kad norint atlikti serologinį COVID-19 antikūnų tyrimą, kuris parodo, ar asmuo yra persirgęs koronavirusu, reikalingas šeimos gydytojo siuntimas.

Tai mokamas tyrimas, kuriam nustatyti imamas kraujas iš venos. Moteris dėl jo pirmadienį paskambino į Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) registratūrą. Tačiau ten paaiškino, kad, norint jį atlikti, reikia šeimos gydytojo siuntimo.

Ukmergiškė teiraujasi, ar taip tikrai gali būti, kiek bendravo su pažįstamais, girdėjo, kad, pavyzdžiui Ukmergės ligoninėje tokiam tyrimui siuntimo nereikia.

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė paaiškino, kad jų įstaigoje minėtiems tyrimams atlikti iš tikrųjų reikalingas šeimos gydytojo nukreipimas. Tokia tvarka pasirinkta dėl to, kad kitu atveju padaugėja darbo laboratorijai – jos darbuotojams tenka užpildyti atskiras formas, reikalingas tam, kad tyrimų rezultatai būtų matomi per bendrą e.sveikata sistemą.

Laboratorijos darbuotojai, pasak vyriausiosios gydytojos, dėl COVID-19 situacijos visų kraujo tyrimų atlikti tiesiog nespėja – turi daug kitų užduočių, atliekant tyrimus viruso protrūkiuose, taip pat atliekant kaupinių tyrimus moksleiviams.

Priminsime, kad  serologinius antikūnų tyrimus atlikti ir taip sužinoti, ar persirgo COVID-19 virusine liga, ukmergiškiai taip pat gali Ukmergės ligoninėje arba „Antėja laboratorijoje“.  Šeimos gydytojų siuntimų šiose įstaigose nereikalaujama. Tereikia suderinti atvykimo laiką.

Šis tyrimas yra mokamas. „Antėja laboratorija“ savo svetainėje skelbia, kad jis kainuoja 22 eurus. Ukmergės ligoninėje šio tyrimo kaina – 11 eurų.

UAB „Teragyda“ ir UAB „Vilkmergės klinika“ informavo, kad tyrimai atliekami ir jų gydymo įstaigose.

Angliškai pateikiamuose laboratorinių tyrimų rezultatuose PGR tyrimas žymimas raidėmis „PCR“ (polymerase chain reaction), o neigiamas rezultatas – žodžiu NEGATIVE.

Serologinis SARS-CoV-2 antikūnų tyrimas yra tinkamas tik sprendžiant individualiai dėl tam tikrų grupių sąlytį su sergančiuoju turėjusių asmenų izoliavimo taktikos ar izoliacijos termino trumpinimo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų