Ukmergėje pradeda veikti atsako į smurtą algoritmas

„Pagrindinis algoritmą įgyvendinančioms institucijoms keliamas tikslas – smurtą artimoje aplinkoje patyrusio asmens saugumas“, – sako M. Jankauskaitė. „Pagrindinis algoritmą įgyvendinančioms institucijoms keliamas tikslas – smurtą artimoje aplinkoje patyrusio asmens saugumas“, – sako M. Jankauskaitė.

Beveik dvejus metus lyčių lygybės ekspertai dirbo Ukmergėje, kad sukurtų koordinuoto institucijų atsako į smurtą artimoje aplinkoje algoritmą.

Tai yra veiksmų seka, apibrėžianti, kaip institucijos bendradarbiauja įgyvendindamos smurto artimoje aplinkoje prevenciją, pranešdamos apie galimo smurto atvejus, organizuodamos pagalbą.

Pasak Lygių galimybių plėtros centro ekspertės Margaritos Jankauskaitės, šiame dokumente nugulė daugiametė darbo patirtis.

Skirtingų institucijų atstovams kartais gali būti sudėtinga matyti bendrą veikiančios sistemos vaizdą. Jie gali nežinoti, kokias tiksliai funkcijas atlieka kiti specialistai, todėl kyla neišpildomų lūkesčių. Nuoseklus veiksmų aprašas padeda kliūtį pašalinti.

Pagrindiniai algoritmo dalyviai yra policija, Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, specializuotą kompleksinę pagalbą teikianti Kauno moterų linija ir atvejo vadybos funkciją atliekantis Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centras.

Į apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje tinklą įtraukti ir pedagogai, auklėtojai, sveikatos priežiūros ir savivaldybės darbuotojai. Jie turi glaudžiausią ryšį su žmonėmis ir gali pirmieji pastebėti smurto artimoje aplinkoje požymius. Svarbu, kad jie ne tik informuotų atitinkamas institucijas apie kilusį įtarimą, bet ir galėtų užmegzti santykį su nukentėjusiuoju.

„Pagrindinis algoritmą įgyvendinančioms institucijoms keliamas tikslas – smurtą artimoje aplinkoje patyrusio asmens saugumas, kuriam užtikrinti reikalingas itin glaudus bendradarbiavimas ir pasitikėjimas pagalbos sistema“, – sako M. Jankauskaitė.

Jos teigimu, būtina turėti sistemą, kuri lanksčiai adaptuotųsi prie kintančių aplinkybių. „Pavyzdžiui, COVID-19 pandemija pakeitė atsako į smurtą artimoje aplinkoje kontekstą. Karantino metu dėl izoliacijos padaugėjo sunkių sužalojimų. Esant tokioms aplinkybėms, Algoritmo darbo grupė turėtų apsvarstyti, kokios priemonės galėtų užtikrinti nukentėjusių asmenų saugumą, atsiradus naujiems iššūkiams“, – sako M. Jankauskaitė.

Tikimasi, kad sukurta priemonė bus naudinga ne tik projekte dalyvaujančioms Alytaus miesto, Jonavos ir Ukmergės rajonų savivaldybėms – tą patį mechanizmą galima įdiegti ir kitose Lietuvos savivaldybėse.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų