Spausdinti šį puslapį

Meduolinių balandžių pritrūko

Ateityje meduolinius balandžius Ukmergėje planuojama kepti ne tik miesto gimtadieniui, o jais ir prekiauti. Ateityje meduolinius balandžius Ukmergėje planuojama kepti ne tik miesto gimtadieniui, o jais ir prekiauti.

Minint miesto gimtadienį, Ukmergėje buvo surengta meduolinių balandžių ir kitų staigmenų dovanojimo akcija. Deja, balandžių pritrūko, tad dalis vaikų liko nusivylę. Tačiau yra ir gera žinia – ateityje meduolinius balandžius Ukmergėje planuojama kepti ne tik miesto gimtadieniui, o jais ir prekiauti.

Priminsime, kad, artėjant miesto gimtadieniui, rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyrius kvietė vaikus gamintis gimtadienio kepurėles, už kurias žadėti specialiai šiai progai iškepti balandžio formos meduoliai ar kiti saldumynai bei bilietai į kino seansus.

Į redakciją paskambinusi ukmergiškė pasakojo, kad vaikai gimtadienio kepurėles pasigamino mokykloje ir grįžę dar iš vakaro kalbėjo, jog už jas gaus po meduolinį balandį.

Skelbta, kad prizai kultūros centre bus dalijami nuo 12 iki 16 val., tad šeima su vaikais į miestą išsiruošė po vidurdienio. Tačiau atėjus pamatė, kad aikštėje prie kultūros centro jau vingiavo ilgiausia eilė.

Joje laukusi daugiau kaip valandą, šeima sužinojo, kad meduolių nebelikę. Į lauką išėjusi darbuotoja paskelbė, kad dalijami kiti saldumynai ir bilietai į antrąjį kino filmą, nes į pirmąjį seansą nebelikę vietų.

Ukmergiškė sakė nusivylusi, kad vaikai grįžo namo negavę prizo, apie kurį labiausiai svajojo. Teigė, kad dalis kitų šeimų, išgirdusios informaciją, išsiskirstė, nepanorusios laukti kito seanso ir siūlomų kitų saldumynų. „Jei jau kepurėles gaminti įtraukė mokyklas, buvo galima suskaičiuoti, kiek miesto mokyklose yra pradinukų, kad balandžių pakaktų visiems“, – išsakė savo nuomonę mama.

Netikėtas antplūdis

Paaiškėjo, kad susidomėjimas akcija buvo didžiulis. Ilgai nedalyvavę jokiose pramogose, saldžiai išreklamuoto miesto gimtadienio vaikai ypač laukė. Šeimos, atėjusios atsiimti prizų, būriavosi jau nuo 11 val. O meduoliai, kurių būta 200 vienetų, ištirpo per pusvalandį.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad teisintis organizatoriams nėra dėl ko. „Nuo pat pradžių skelbta, kad staigmenos bus įvairios – ne tik meduoliniai balandžiai. Buvo dalijami ir šokoladukai su Ukmergės miesto vaizdu, ir saldainiai, ir bilietai į kiną, – akcentavo V. Kalinas. – Buvo labai sunku prognozuoti, kiek vaikų ateis į aikštę, o dėl karantino, siekdami išvengti būriavimosi, nenorėjome akcentuoti, kad balandžius gaus pirmieji. Iš klaidų mokomės. Kitą kartą užsakysime daug didesnį skaičių.“ 

Vedėjas paaiškino, kad skyrius pirmą kartą organizavo bendrą renginį su kultūros centru, todėl galėjo pritrūkti bendradarbiavimo. Skyrius buvo atsakingas už edukacinių pamokėlių, kaip gaminti kepurėles, parengimą, kultūros centras rūpinosi prizais. „Matyt, kultūros centrui sunku buvo įsivaizduoti, kokio dydžio yra pradinių klasių auditorija, bet prizų tikrai pakako visiems“, – sakė V. Kalinas.

Ukmergės kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė patvirtino, kad tikrai nesitikėjo tokio aktyvaus įsitraukimo, todėl balandžių užsakė 200 vienetų. Manė, kad pakaks.

Direktorės duomenimis, į animacinį filmą buvo išdalyta 150 bilietų ir užpildytos visos galimos vietos salėje. Antrąjį filmą žiūrėjo 140 žmonių.

Balandžių idėja

Meduolinius balandžius kepė Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo bendrovė „Ukmergės duona“. O kaip gimė ši idėja? Pasak kooperatyvo direktorės Angelės Andrikonienės, artėjant miesto gimtadieniui, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas V. Kalinas užklausė, ar jie negalėtų iškepti ko nors su miesto simbolika. Direktorė pasitarė su įmonės konditerėmis ir nutarė pabandyti.

Kooperatyvas kasmet Kalėdoms kepa širdelės formos meduolius. Balandžiai kepti iš šios meduolinės tešlos, papuošiant juos specialiai pagamintu glaistu su rūgštelės poskoniu. Iššūkis, pasak direktorės, buvo forma.

Atskleidė, kad formos ieškota, žiūrint į balandžius, puošiančius miestą. Specialiai šiems kepiniams metalinės skardelės buvo parsisiųsdintos net iš Prancūzijos.

„Pagal laiko ir tradicijų išbandytą receptūrą užmaišėme meduolinę tešlą. Iš rankomis iškočiotos tešlos formelėmis buvo išspausti meduolių ruošiniai, jie iškepti. Tuomet konditerės įkvėpė jiems gyvybės – glaistė baltu glaistu ir margino šokoladu. Rankų ir širdžių darbas įkvėpė balandžius atsimerkti ir pakelti sparnus“, – vaizdingai pasakojo kooperatyvo vadovė.

Taip gimė pirmoji balandžių šeimyna Ukmergės miesto gimtadieniui.

Pasiteiravus, ar ateityje bus galima įsigyti šių saldumynų prekybos vietose, kooperatyvo direktorė A. Andrikonienė sakė, kad šis gaminys reikalauja rankų darbo, todėl nėra pigus. „Galvojame juos kepti progomis, o jei matysime, kad yra poreikis, ne tik. Juos bus galima įsigyti mūsų parduotuvėse“, – sakė direktorė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)