Beglobių populiaciją didina ir nežinojimas

Į redakciją paskambinęs ukmergiškis Darius paskatino dar kartą grįžti prie beglobių kačių temos. Vyras pasakojo trečius metus maitinantis į jų daugiabučio namo kiemą atklystančią katytę.

Ši kasmet atveda palikuonių. Taip nutiko ir visai neseniai. Tačiau vyras pastebėjo, kad vienas katinėlis lyg ir suluošintas. Kiti atbėga, o tas tūno krūmuose. Vyras mano, kad gyvūnėliui reikalinga specialisto pagalba. Paskambino gyvūnų globėjams, bet šie sakė, kad neatvyks – tokiems darbams esą neturi lėšų.

Maitindami beglobes kates, kurios kasmet atveda kačiukų, žmonės gerokai prisideda prie tokių pačių beglobių gyvūnų populiacijos didėjimo. O taip neturėtų būti.

Darius sakė apie tai nesusimastęs. Mano, kad nepamaitinti badaujančio gyvūno būtų pernelyg žiauru. Net neįsivaizduojantis, kaip gi jam derėtų elgtis. Apie visoje Lietuvoje įgyvendinamą programą „Pagauk – sterilizuok – paleisk“, kitaip vadinamą PSP, sakė nėra girdėjęs.

Ukmergės rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vyr. specialistė Vilija Pečiulienė sakė, kad Ukmergėje, kaip ir visoje Lietuvoje bei kitose šalyse, PSP programa įgyvendinama jau ne vienus metus. Jos esmė – pagauti beglobę katę ar katinėlį, jį sterilizuoti ir paleisti į tą vietą, iš kurios paimtas.

Sulaukėjusias kates namuose priglausti žmonės vengia, nes pripratinti, kad jos taptų mielomis murklėmis labai sudėtinga. Taigi, tokia uždaryta katė atsidurtų lyg kalėjime. PSP programos sumanytojai įsitikinę, kad sulaukėjusios katės puikiausiai išgyvena gaudydamos graužikus. Žinoma, papildomai jas pamaitina ir žmonės.

Pasak V. Pečiulienės, per metus, nuo praėjusių metų liepos, savivaldybėje pagal šią programą buvo sterilizuotos 53 katės ir iškastruota 12 katinėlių. Iš viso – 65 gyvūnai.

Metams šios programos įgyvendinimui iš mūsų savivaldybės biudžeto skirta 5 000 eurų.

Svarbiausia, pasak specialistės, įgyvendinant šią programą, – geranoriškas bendradarbiavimas.

Gyventojai turėtų pranešti apie valkataujantį gyvūną savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus telefonu (8 340) 60339.

Informacija apie tai būtų perduota bendrovei, su kuria savivaldybė yra sudariusi sutartį dėl paslaugos teikimo. Su žmogumi būtų susiekta, jam talkinant, gyvūnas pagautas, sterilizuotas, klinikoje palaikytas po operacijos nustatytą terminą ir paleistas į įprastą gyvenamą aplinką.

Žinoma, šiuo atveju, kai kalba eina apie neseniai šeimynos sulaukusią katę, reikėtų palaukti, kol savo vados ji nebemaitins.

  1. Pečiulienė atkreipė dėmesį, kad be žmogaus, kuris šeria kates, pagalbos pagauti gyvūną būtų neįmanoma – juk teks jį įvilioti į narvą. Tad atkreipė dėmesį apie bendradarbiavimo ir geranoriškumo svarbą.

Taip pat pažymi, kad beglobių kačių nereikėtų laikyti niekingomis kenkėjomis, nes šie gyvūnai atlieka savo funkciją gamtoje – yra kovotojai su graužikais.

Kai ši informacija jau buvo parengta, į redakciją dar kartą paskambinęs Darius pasidžiaugė, kad kaimynystėje gyvenančios mergaitės sužalotą kačiuką priglaudė ir juo rūpinasi. Vylėsi, kad gydymo gal jam ir neprireiks ir labai dėkojo gyvūnams neabejingoms mažosioms kaimynėms.

Žmogus taip pat pažadėjo susisiekti su savivaldybe dėl katytės sterilizavimo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų