Spausdinti šį puslapį

Aukcione – sovietmečio laikų gaisrinis automobilis

Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba paskelbė aukcioną, kuriame bus parduodamas gaisrinis automobilis ZIL 130, menantis sovietinius laikus. Pasak tarnybos vadovo Rimvydo Lukošiaus, tokiu būdu siekiama sovietinį automobilių parką pakeisti europiniu.

Tai – nebe pirmas kartas, kai tarnyba skelbia aukcioną. Prieš keletą metų tokiu pačiu būdu už 1 000 eurų buvo parduotas taip pat sovietinių laikų gaisrinis automobilis.

Šiuo metu aukcione parduodamo automobilio pagaminimo metai – 1989-ieji, naudojamas kuras – benzinas. R. Lukošius sakė, kad automobilis yra važiuojantis. Anksčiau jį naudojo Veprių komanda, tačiau pastaruosius metus jis jau nebenaudojamas. Techninė apžiūra negaliojanti. Apie dvejus metus mašina saugoma Želvoje.

Ar nebuvo minčių šį automobilį paversti eksponatu, koks stovi Kauno gatvėje, prie Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, kuriai anksčiau vadovavo, pastato? R. Lukošius mano, kad miestui pakanka vieno akcento. „Visi Lietuvoje žino, kad Ukmergėje galima pamatyti seną sovietinių laikų gaisrinį automobilį“, – sakė jis.

Ilgametis tarnybos vadovas prisiminė, kad minėtas automobilis – 1959 metų gamybos ZIL 157. Iš pradžių juo į gaisrus skubėta Vilniuje, vėliau – Ukmergėje. Mūsų savivaldybėje automobilis pirmiausia naudotas mieste, o iki 1982-ųjų tarnavo Jakutiškiuose.

Siekia atnaujinti parką

Šiuo metu Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba turi 11 gaisrinių automobilių. Atsižvelgiant į komandų skaičių, yra reikalavimas turėti rezervinių automobilių.

Per metus planuojama atsisakyti dviejų. Be šio, parduodamo dabar, planuojama parduoti dar vieną seną automobilį.

Sprendimas pamažu išparduoti senus automobilius priimtas, įvertinus jų remontavimo ir eksploatavimo kaštus. R. Lukošius sakė, kad šie automobiliai eikvoja daugiau kuro, o naudojamo kuro rūšis yra brangesnė. Brangios ir detalės bei techninis aptarnavimas. Kadangi automobiliai jau seni, jiems reikia nuolatinės priežiūros, remontuoti tenka dažnai. Tad remonto kaštai pernelyg dideli.

Be to, vadovas turi viltį ilgainiui pereiti prie europinių automobilių. Pernai, savivaldybei skyrus lėšų, buvo nupirktas vienas naudotas automobilis. Šiemet taip pat skirta pinigų, už kuriuos ketinama įsigyti dar vieną.

Anot R. Lukošiaus, svarbus ir gaisrinių automobilių patikimumas. „Važiuojant gesinti gaisro, negalima dėl gedimo sustoti pakeliui. Siekiame, kad visuomenė gautų kvalifikuotą gaisrų gesinimo ir gelbėjimo darbų pagalbą operatyviai“, – kalbėjo tarnybos vadovas.

Priminsime, kad Ukmergėje yra dvi tarnybos. Be rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos, vadovaujamos R. Lukošiaus, ugniagesių, į gaisrus skuba ir kita. Tai – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, kuriai vadovauja Dainius Vyšniauskas, ugniagesiai gelbėtojai.

Jau daug metų kalbama, kad šias tarnybas reikėtų suvienyti. Tačiau jos tebėra atskiros: viena pavaldi savivaldybei, o kita – Vidaus reikalų ministerijai.

Aukciono sąlygos

Parduodamo ZIL 130 rida – 42 679 km, variklio darbinis tūris – 6 tūkst. cm³, galia – 110 kW, valstybinis numeris ZVH 316.

Pradinė kaina – 1 000 eurų.

Aukcionas vyks birželio 16 d. 9 val. Pergalės g. 6-2, Pabaisko  miestelyje, Tarnybos administracijos patalpose.

Dalyviai ir žiūrovai registruojami aukciono dieną nuo 8.30 iki 9 val.

Parduodamą automobilį galima apžiūrėti Želvoje nuo birželio 14 iki birželio 15 d.

Daugiau informacijos tel. 8 686 86 230.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)