Spausdinti šį puslapį

Populiarėja vabzdžių, auginamų maistui, verslai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia nemažai užklausų dėl vabzdžių, skirtų žmonių maistui, auginimo veiklos.

Amerikoje ir Azijos šalyse vabzdžiai maistui naudojami gana plačiai, o Europos Sąjungoje jie reglamentuojami kaip naujas maistas, pamažu ši nauja niša skinasi kelią ir Lietuvoje.

Šiuo metu Lietuvoje jau patvirtinta 10 vabzdžių maistui augintojų, visi jie užsiima naminių svirplių auginimu ir perdirbimu. Populiariausi mūsų šalies rinkoje siūlomi gaminiai – džiovinti svirpliai su įvairiais prieskoniais ir džiovintų svirplių miltai, kurių pagalba baltymais ir skaidulinėmis medžiagomis praturtinami maisto produktai: avižiniai batonėliai, vytintos dešros, duonelės, šokoladas ir kiti.

Imtis šio Lietuvoje naujo verslo žmones paskatina maistinės vabzdžių savybės ir nesudėtingas auginimas. Vabzdžiai laikomi kaip žemės išteklius tausojanti mitybos kryptis. Šią maisto pramonės naujovę palankiai vertina ir Europos Komisija, kuri šių metų gegužės 3 d. patvirtino pirmą vabzdžių rūšį – didžiųjų milčių tenebrių mulitor lervas, kaip tinkamą žmonių maistui, ir netrukus įtrauks ją į ES naujų maisto produktų sąrašą.

Vabzdžių naudojimas maisto gamyboje prisideda prie ES Žaliojo kurso ir žiedinės ekonomikos skatinimo, nes auginant vabzdžius sunaudojamas itin mažas vandens ir pašarų kiekis, išskiriamas ženkliai mažesnis CO2 dujų kiekis nei tradicinėse gyvulininkystės šakose.

Besidomintiems vabzdžių, skirtų žmonių maistui verslu, pirmiausia patariama apsispręsti, kurios veik-los imsitės: vabzdžių maistui auginimo ar vabzdžių produktų žmonių maistui gamybos. O gal ir abiejų.

Norint šią veiklą įregistruoti, reikia kreiptis į VMVT teritorinį departamentą ir pateikti reikiamus dokumentus.

Konsultacijas verslui VMVT specialistai tiekia ir nemokamu telefonu 8 800 40403.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)