Spausdinti šį puslapį

Dovana bibliotekai – „Atgimstančios Lietuvos heraldika“

Sigita ASTIKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėja

Ukmergės Vlado Šlaito viešoji biblioteka gavo dovanų prof., habil. dr. Stanislovo Sajausko knygą „Atgimstančios Lietuvos heraldika“.

S. Sajauskas – mokslininkas, išradėjas, kolekcininkas, muziejininkas, kraštotyrininkas, ne vienos knygos autorius.

„Atgimstančios Lietuvos heraldika“ – Lietuvos nepriklausomybės jubiliejui išleistas leidinys. Autorius, siekdamas įprasminti šią datą, nutarė išleisti spalvingą albumą, kuriame atsiskleistų jo gausiai surinkti patriotiniai ženkliukai, atminimo medaliai, apdovanojimai ir kita medžiaga.

Albume – ne tik autoriaus surinkti ženkleliai, bet ir jo draugų, bičiulių, kolegų sukaupti, iš muziejų fondų gauti rinkiniai. Kaip teigia pats knygos autorius, beveik visi ženkleliai atspindi jų kūrėjų meilę tėvynei per svarbiausių lietuviškų heraldinių simbolių panaudojimą. Prie šių simbolių S. Sajauskas priskiria ir nepriklausomos Lietuvos Respublikos trispalvę vėliavą, Lietuvos herbą Vytį, jo svarbiausią heraldinį požymį Vyčio Kryžių ir Gediminaičių stulpus.

Knygoje aptarta Lietuvos Respublikos vėliavos atsiradimo istorija, pateikiama trispalvės atmainų įvairovė, jos variantai Lietuvos atgimimo ženkluose, Vyčio atsiradimo istorija, Vyčio ženkliukų ir medalių įvairovė, rašoma apie Vyčio Kryžių bei Gediminaičių stulpus, pateikiami Gediminaičių stulpai Sąjūdžio, tremtinių ir rezistentų visuomeninių organizacijų ženkluose. Stebina leidinyje pateiktų surinktų heraldinių simbolių įvairovė – ne tik todėl, kad jų iš tiesų gausu, bet ir dėl kruopštaus ir nelengvo darbo – surinkti tiek medžiagos bei ją pristatyti visuomenei.

Knygos „Atgimstančios Lietuvos heraldika“ tiražas – 150 egzempliorių, todėl ją teturi tik keletas Lietuvos bibliotekų. Ukmergės Vlado Šlaito viešoji biblioteka dėkoja autoriui už dovaną ir tikisi, kad knyga sulauks skaitytojų dėmesio.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)