Spausdinti šį puslapį

Pagalbos ranką išties ir Mūšios upei

Aplinkos ministerija skelbia, kad šią vasarą pagalbos sulauks penkios upės – Musia, Širvinta, Vokė, Vyžinta ir Ukmergės rajonu tekanti Mūšia.

Kadais melioracijos tikslais buvo ištiesintos jų vagos, o dabar upėse bus atkuriami jų ruožai, kartu sudarantys 50 km.

Priemonių projektavimas kainavo beveik 28 tūkst. eurų, o pačių darbų sąmata siekia 71,5 tūkst. eurų. Švelnioji renatūralizacija yra vienas pigiausių būdų ištiesintų upių būklei atkurti, vidutinės išlaidos – iki 2 tūkst. eurų 1 kilometrui.

2016 m. Vašuokos, Viešintos ir Vyžuonos upių reguliuotuose ruožuose buvo įrengtos priemonės, keičiančios tėkmės greitį, srovių cirkuliaciją ir taip skatinančios spartesnį vagos morfologijos atsikūrimą, didesnę buveinių įvairovę. Tyrimai rodo, kad įdiegtos priemonės padeda gerėti upių ekologinei būklei.

Pažymima, kad, taikant švelniąją renatūralizaciją, būtina nepadaryti žalos nei žemės ūkiui, nei aplinkai, nei privačių žemių savininkams ir naudotojams.

Projektai vykdomi tik valstybinėje žemėje. Jeigu prie upių reikės privažiuoti per privačius sklypus, tai bus derinama su žemės savininkais.

Renatūralizacija taikoma ištiesintose upėse, nes jose sumažėja biologinė įvairovė, jos nebetinkamos gyventi kai kurių žuvų ir kitų vandens organizmų rūšims. Tiesa, sraunesnės ilgainiui pačios atsikuria ir vėl pradeda natūraliai vingiuoti, bet kitos dėl lėtesnės srovės pačios atsikurti negali.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)