Spausdinti šį puslapį

Nepaisant kovos, Sosnovskio barščiai plinta

Apie invazinį augalą pranešė kelis kartus.G.Nemunaičio nuotr. Apie invazinį augalą pranešė kelis kartus.G.Nemunaičio nuotr.

Į redakciją paskambinusi A. Smetonos gatvės gyventoja pasidalijo nesunaikinto Sosnovskio barščio istorija. Lyg tikras partizanas, augalas įsikūrė buvusiame kariniame miestelyje, anot moters, prie buvusių kareivinių rūsio. Nepaisydamas to, kad prieš jį ir jo gentainius Lietuvoje paskelbtas karas, barštis sėkmingai skleidžia žiedą.

Ukmergiškė tikino, kad šį invazinį augalą buvo pastebėjusi dar pavasarį. Apie radinį telefonu pranešė seniūnijai. Tačiau esą dėl jos skambučio kitame laido gale pasigirdo piktoka intonacija – pasakyta, kad pranešimas per ankstyvas – dar nėra paskirta įmonė, kuri šiuos augalus naikins.

Vėliau dėl barščio sakė skambinusi dar kartą. Tada jau buvo aišku, kokia įmonė mūsų rajone kovos su barščiais. Tačiau mato, kad jos nurodytas augalas auga kaip augęs – sukrovė žiedą, išbujojo ir išgražėjo. Vadinasi, niekas jo chemikalais nepurškė.

Dar diena kita ir sėklos subręs bei išsisės po apylinkę. Išsisės šiuo metu tvarkomoje buvusioje karinio miestelio teritorijoje bei gyventojų sklypuose.

Naikinami įvairiais būdais

Priminsime, kad visoje šalyje verda intensyvi kova su šiais kai kur „bolševikais“ vadinamais augalais. 16 savivaldybių, pasinaudojusios daugiau kaip 0,5 mln. eurų parama, kurią skyrė Aplinkos ministerija, šią invazinę rūšį naikina didesnėje kaip 255 ha teritorijoje.

Pagrindinės priemonės – purškimas herbicidais, kasimas ir šienavimas. Herbicidais jau išpurkšta ir pradėtas antras kovos etapas – pjaunama žolė, kad būtų kartu nupjauti ir Sosnovskio barščiai, nežuvę po pirmojo apdorojimo herbicidais.

Ministerijos duomenimis, kasmet savivaldybėms skiriamos Savivaldybių aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšos, kurias galima panaudoti ir invazinėms rūšims naikinti. Savivaldybės pačios sprendžia, ar imtis veiksmų ir skirti pinigų šiam tikslui.

Plotai padidėjo

Ukmergės rajono savivaldybėje kova su Sosnovskio barščiais taip pat vyksta. Pernai šešiose seniūnijose bendras išnaikintų augalų plotas siekė 17,105 ha.

Šie augalai buvo naikinami Lyduokių seniūnijoje, Vyliaudžių, Nuotekų kaimuose; Taujėnų seniūnijoje, Viškonių, Užupušių ir Užulėnio kaimuose; Vidiškių seniūnijoje, SB ,,Dukstynėlė“; Želvos seniūnijoje, skirtingose vietose Želvos miestelyje, Davenių, Bikonių, Rasališkių, Laumėnų kaimuose; Žemaitkiemio miestelyje.

Ukmergės mieste Sosnovskio barščiai naikinti Vasario 16-osios ir A. Smetonos gatvių parke, Vilkmergės upelio šlaituose Gedimino ir Utenos gatvėse, Šventosios upės pakrantėje šalia dviračių tako ir link hipodromo, šalikelėse prie SB „Šventoji“, Žemaičių, Pavasario, S. Daukanto,  Kareivinių, Šlaitų gatvėse, SB ,,Draugystė“. Pernai darbus vykdė UAB ,,Ukmergės versmė“.

Šiemet savivaldybės administracijos skelbtą konkursą laimėjo kita įmonė – MB „Tvūkis“.

Ukmergės miesto seniūnijos seniūno pavaduotoja Zita Pečiulienė sakė, kad pirmasis etapas, kurio metu pasitelkiama chemija, miesto seniūnijoje jau įgyvendintas. Darbai baigti birželio 25 d. Už juos priskaičiuota 2 788 Eur.

Pasak Z. Pečiulienės, lyginant su praėjusiais metais, be į planus įtrauktų teritorijų, šiemet atsirado naujų, kurių pernai nebuvo. Be paminėtų pernykščių vietų Sosnovskio barščiai šiemet naikinti ir Birutės gatvės gale esančio griovio šlaituose, Šviesos bei Vienybės gatvėse. Skaitytojos nurodyta buvusio karinio miestelio teritorija į darbų perdavimo–priėmimo aktą neįtraukta.

Rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vilija Grabauskienė paaiškino, kad paslaugos pirkimas organizuojamas vieną kartą. Perkant paslaugą nurodomos visos teritorijos, apie kurias seniūnijos pateikia duomenis iš anksto. Apie mūsų skaitytojos minėtą teritoriją iš anksto pranešta nebuvo, todėl ji į suplanuotus darbus nepateko. Tačiau vėliau miesto seniūnija pranešė apie papildomus plotus. Tarp jų yra ir A. Smetonos gatvės Nr. 6A, kurio teritorija ribojasi su buvusiu kariniu miesteliu.

V.Grabauskienė informavo, kad pirmojo etapo metu buvo panaudota didžioji dalis programai skirtų lėšų. Sosnovskio barščiai naikinti didesniuose plotuose, nei juos buvo nurodžiusios seniūnijos. Tad antrajam etapui lėšų liko labai nedaug.

„Sosnovskio barštį, kai jis subujojęs, purkšti chemikalais jau per vėlu. Tai būtų neveiksminga“, – sakė V. Grabauskienė. Todėl cheminis naikinimas bus vykdomas kitąmet. Ji pridūrė, kad buvusiame kariniame miestelyje, kaip statybų objekte, darbai negalimi, o prie daugiabučių namų invaziniu augalu šiemet turėtų pasirūpinti miesto seniūnija. Vienintelis kelias – jį nupjauti.

Seniūno pavaduotoja Z. Pečiulienė sakė, kad seniūnija jau išpjovė Sosnovskio barščius kitose dviejose papildomose teritorijose, o būtent į šią vietą darbininkai darbų atlikimo metu negalėjo patekti, nes teritorija buvo užtverta. Tačiau ir čia barštis bus nupjautas.

Pavojingas žmogui

Karas su Sosnovskio barščiais paskelbtas ne veltui. Tai – ne šiaip invazinis augalas, sparčiai užimantis teritorijas, iš jų išstumdamas vietinius augalus. Negana to, jis labai kenksmingas. Sultyse yra medžiagų, kurios saulėje įjautrina odą ir gali sukelti odos nudegimus. Dėl jų iššoka vandeningos pūslės, kurios dažnai plyšta ir sunkiai gyja arba gali atsirasti rudų pigmentinių ilgai išsilaikančių dėmių.

Aplinkos ministerijos iniciatyva 2019 m. prasidėjo ES lėšomis finansuojami invazinių ir svetimžemių rūšių būklės tyrimai Lietuvoje, kuriuos atlieka Gamtos tyrimų centras. Jų metu bus ištirtas ir Sosnovskio barščių paplitimas, sudarytas jo žemėlapis, parengta naikinimo metodika. Preliminariais duomenimis, šie augalai užima apie 10 tūkst. ha šalyje. Šiuo metu yra kuriama Biologinės įvairovės informacinė platforma, kurioje planuojama skelbti duomenis apie invazines rūšis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)