Spausdinti šį puslapį

Kenčia smarvę, kylančią nuo atliekų surinkimo aikštelės

Gyventojai skundžiasi, kad vieta šalia konteinerių pavirto sąvartynu, o valdininkai atkerta, kad dėl to patys gyventojai ir kalti. Gyventojai skundžiasi, kad vieta šalia konteinerių pavirto sąvartynu, o valdininkai atkerta, kad dėl to patys gyventojai ir kalti.

Per pastarąsias dienas redakcija sulaukė dviejų Žiedo gatvės gyventojų skambučių dėl beveik po pat langais esančios atliekų surinkimo aikštelės. Ji įrengta nedideliu atstumu nuo daugiabučio namo, todėl tvaikas tvyro ne tik aplink konteinerius, bet ir butuose.

Skambinusiosios tvirtino, kad ištuštinti konteineriai pripildomi kaipmat, nes aikštele naudojasi ne tik daugiabučių gyventojai, bet ir į prekybos centrą atvykstantys apsipirkti žmonės, kurie joje dažnai palieka savo šiukšles.

Viena moteris sakė, kad konteineriai nedezinfekuojami. Teigė mačiusi, kad pakėlus konteinerius iškrauti, jų stovėjimo vietose pilna šiukšlių, ir konteineriai, neišvalius teritorijos, sustatomi į tą sąvartyną atgal. Sakė, kad buitinės atliekos išvežamos pirmadieniais, o rūšiuojamos atliekos – dar rečiau. Tačiau to nepakanka, nes konteineriai, nors ir ištuštinti prieš tris dienas, jau pilni.

Moteris pasakojo atkreipusi dėmesį, kad žmonės į plastmasės konteinerį meta nešvarius vienkartinius indus su maisto likučiais, o kartotines dėžes, net ir nedideles, tingėdami išlankstyti, krauna ne į kartono konteinerį, bet prie jo.

Kai kurie nepasigėdija palikti ir stambiagabaričių atliekų, kurios turėtų būti priduodamos. Tai – unitazai, baldai, buitinė technika.

„Konteineriuose jau veisiasi pelės, žiurkės. Daugybė musių. Ir mūsų namas jau nebeatsigina pelių“, – tvirtino moteris. Anot jos, higienos požiūriu, situacija yra „katastrofiška“.

„Mūsų namas tapo vaiduokliu. Per karščius pravėrus langą, namuose smarvė kaip prie konteinerių. Nors į karstą gyvas lįsk“, – sakė viena iš skambinusiųjų. Ji pasakojo norėjusi pakeisti gyvenamąją vietą –  net bandė parduoti butą, tačiau niekas nepirko dėl to, kad šalia yra atliekų surinkimo aikštelė.

Namo gyventojams pikta, kai valstybinių švenčių metu „vėliavą tenka kelti virš sąvartyno“. Taip buvo ir per Valstybės dieną.

Kita moteris taip pat kalbėjo apie antisanitarines sąlygas ir besiveisiančius parazitinius gyvūnus. Skundėsi, kad kenčia jau nuo 2013 metų, kada buvo įrengta ši aikštelė. Per tą laiką esą ne sykį kreipėsi į savivaldybės administraciją – tiek tuometį buvusį direktorių, tiek dabartinį, taip pat Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėją Aidą Dutkų. „Tačiau niekas nė piršto nepajudina“, – kalbėjo viena iš moterų.

Esą buvo žadėta įrengti vaizdo stebėjimo kamerą. „Bet su kamera reikia dirbti. Kas ją tikrins? – svarstė viena skambinusioji. – Kažin, ar valdžia ruošiasi kaip nors spręsti mūsų problemą.“

Savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas A. Dutkus informavo, kad, siekiant nustatyti teršėjus, kamera prie šių konteinerių įrengta. O patikrinus vaizdo medžiagą nustatyta, kad daugumą šiukšlių prie konteinerių netvarkingai palieka tų pačių daugiabučių gyventojai. Peržiūrėjus įrašus, matyti, kad stambiagabaritės atliekos, tokios kaip sofos, atnešamos iš aplinkinių namų. Gal tik vienas kitas, paliekantis savo šiukšles, yra ne šio kvartalo gyventojas.

Anot vedėjo, nors daugiabučių kvartaluose atliekų surinkimo aikštelės yra priskirtos daugiabučiams, kurių gyventojai moka rinkliavos mokestį, buitinių atliekų sumetimas į bet kokį konteinerį mieste nėra pažeidimas. Pavyzdžiui, gamtoje iškylavusi šeima nebūtinai privalo parsivežti atliekas iki namų ir išmesti jas į tą konteinerį, kuris priskirtas jų daugiabučiam namui. Galima atliekomis atsikratyti artimiausioje atliekų surinkimo aikštelėje. Pažeidimas daromas tada, kai atliekos paliekamos prie konteinerių.

Pasak A. Dutkaus, dažniausiai ir yra paliekamos būtent tokios atliekos, kurios turėtų būti gabenamos į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

Vedėjas sakė, kad minėtos aikštelės iškelti negalima – tam nėra kitos tinkamos vietos. „Pramonės mikrorajone yra keturios atliekų surinkimo aikštelės. Pagal apgyvendinimą, tiek ir turi būti, nes kvartale yra daug daugiabučių. Pagal reikalavimus, gyventojams turi būti sudarytos sąlygos atsikratyti atliekomis, gabenant jas ne toliau kaip 100 m. Aikštelė negali būti įrengta kitoje Žiedo gatvės pusėje, nes gatvėje yra keturios eismo juostos, automobilių eismas labai intensyvus“, – dėstė argumentus.

Vedėjo duomenimis, minimoje atliekų surinkimo aikštelėje buitinių atliekų konteineriai ištuštinami kasdien, tačiau šioje vietoje visada susidaro daug šiukšlių. Seniūnija pagal galimybes tvarko pačią aikštelę. „Ryte – švaru, vakare aikštelė jau vėl pilna. Per dieną pripildomi penki konteineriai. Jei iškelsime aikštelę, kur šių namų gyventojai dės savo šiukšles?“ – kalbėjo A. Dutkus.

Dėl konteinerių plovimo sakė, kad jie plaunami tik šiltuoju metų sezonu. Tai daroma retai, nes reikalinga speciali technika. Šiemet dar tik ruošiamasi tai daryti.

Vedėjo pavaduotoja Vilija Grabauskienė papildė, kad vieno namo gyventojai prašo iškelti aikštelę, o apie tai sužinoję kito namo gyventojai pateikė „peticiją“, reikalaudami palikti aikštelę, kur ji yra. Pavaduotoja teigė, kad aikštelė atitinka visus teisės aktus, be to, atsižvelgiant į gyventojų prašymą, arčiau namo pastatyti ne buitinių, o antrinių žaliavų surinkimo konteineriai.

Sakė gavusi pranešimą dėl šioje aikštelėje sulūžusio varpelio, skirto kartonui. Jos duomenimis, sulūžusių antrinių žaliavų surinkimo konteinerių mieste yra daugiau – apie dešimt. Naudojimui jie netinkami, sudėtinga ištuštinti, tad planuojama iškeldinti visus vienu metu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)