Spausdinti šį puslapį

Susirūpino senkančiu Žirnajos upeliu

Redakcijoje gavome pranešimą, kad iš Žirnajų ežero ištekančiame Žirnajos upelyje prieš porą savaičių dingo vanduo – vos čiurlena. Anot pranešusiojo, upelyje daug nedidelių išneršusių upėtakių. Jie pradėjo gaišti.

Į redakciją kreipėsi vyras, turintis sodybą prie šio upelio. Iš pradžių jis pamanė, kad tai – sausros padarinys. Tačiau pakalbėjęs su kaimynu sužinojo, kad šioje vietoje Molėtų įmonės UAB „Bebrusai“ darbininkai vykdo melioracijos darbus. Vyro manymu, tai jie užkimšo upelio pralaidą po keliu Gelvonai–Pabaiskas ir vandenį nukreipė į pievas. „Kažką ten rekonstruoja, lyg ir naują pralaidą įrenginėja“, – sako jis.

Tikina, kad skambino Ukmergės rajono aplinkosaugos inspekcijai, bet nieko išsiaiškinti nepavyko.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) prie Aplinkos ministerijos Ukmergės aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Kęstutis Urbonavičius sakė apie šią situaciją nieko nežinantis ir pažadėjo išsiaiškinti.

Po kelių dienų AAD Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Jurgita Jasiūnienė informavo, kad liepos 15 d. Ukmergės aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai atliko remontuojamos kelio pralaidos patikrinimą vietoje.

Patikrinimo metu nustatyta, kad Žuklių kaime, Ukmergės rajone, vykdomi kelio pralaidos remonto darbai. Žirnajos upelyje, ištekančiame iš Žirnajų ežero, prie kelio, yra įrengta nereguliuojama patvanka. Ji įrengta 1983 m.

Apžiūros metu nustatyta, kad vandens perteklius laisvai prateka per patvanką. Vandens lygis žemutiniame bjefe – vidutiniškai apie 15 cm. Apie 115 m žemiau upelis įteka į pelkę.

Atsakyme teigiama, kad nugaišusių žuvų nerasta. Pakartotinai atlikus apžiūrą liepos 16 d. nustatyta, kad upelio tėkmė nepasikeitusi. Apie šiuos atliktų patikrinimų rezultatus AAD informavo Ukmergės aplinkos apsaugos inspekcijos vyr. specialistė Jolita Kolkienė.

„Kad upelyje yra upėtakių, abejotina, nes už 120 m upelis įteka į pelkę, maždaug už 10 km į kitą tvenkinį ir susisiekimo su didžiosiomis upėmis neturi. Žirnajų ežere upėtakių nėra. Įžuvinamas upelis niekada nebuvo, kiekvieną vasarą beveik išdžiūsta“, – priduriama atsakymo pabaigoje.

UAB „Bebrusai“ vykdantysis direktorius Danielius Valiauga patvirtino, kad jų įmonė, kaip subrangovas, vykdo darbus, kurie užsakyti pagal projektą. Direktorius sakė, kad dabartinė pralaida yra griūvanti, tad ją būtina atnaujinti. „Niekas nieko neužkimšo. Pagal projektą renovuojama sugriuvusi pralaida, kad ateityje visiems būtų geriau. Tekant srovei, jos neįrengsi. Kaip įtvirtinti naują vamzdį, kaip užbetonuoti? Už dviejų savaičių darbai bus baigti“, – kalbėjo vykdantysis direktorius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)