Po STT analizės numatė pokyčius VVG administravime

Žemės ūkio ministerija skelbia, kad kai kuriose savivaldybėse politikai vadovauja Vietos veiklos grupėms (VVG), kurios atrenka ir administruoja europinę paramą įgyvendinti įvairius vietos projektus. 

Pasak ministerijos, sulaukiama skundų, kad bendruomenių plėtrai numatytos lėšos galimai skiriamos  suinteresuotų politikų parinktiems objektams.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlikto VVG korupcijos rizikos analizę.

Atsižvelgiant į jos išvadas, Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pasirašė įsakymą, kad į naujai renkamus VVG vadovus draudžiama pretenduoti politikams ar politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams. O vietos valdžiai šiose grupėse atstovautų kitos savivaldybėje veikiančios viešojo sektoriaus įstaigos.

STT vertinime daug dėmesio skiriama ir VVG veiklos viešinimui. Todėl VVG įpareigojama viešinti numatomus plėtoti vietos projektus  ir jiems skiriamą finansavimą.

„STT analizė parodė, kad vietos veiklos grupių veikloje dalyvaujant vietos valdžiai, kaip viešojo sektoriaus atstovams, atimama galimybė šioje veikloje dalyvauti kitoms viešojo sektoriaus organizacijoms. Be to, dažnai net kelias kadencijas VVG vadovybėje lieka tie patys vietos politikai.

„Parama bendruomenių poreikiams turi būti skirstoma skaidriai ir viešai. VVG veikloje turi būti girdimas vietos bendruomenių balsas ir tenkinami poreikiai, o ne vietos politikų sprendimai. Šitaip dar labiau VVG naudą pajustų vietos bendruomenių nariai, jie aktyviau įsitrauktų, VVG priimant sprendimus“, – pranešime spaudai sakė žemės ūkio ministras K. Navickas.

Priminsime, kad VVG veikla startavo 2000 m. 2004–2006 m. Lietuvoje buvo įgyvendinama 10 bandomųjų vietos plėtros strategijų, pagal Leader + pobūdžio priemonę. Jai skirta 2,72 mln. Eur.

2007–2013 m. visose Lietuvos kaimų vietovėse veikė ir strategijas įgyvendino 51 kaimo vietovių VVG. Leader metodo įgyvendinimo krypčiai skirta 136,99 mln. Eur. Pagrindinė tema – 4 skirtingos priemonės – viešoji infrastruktūra ir paslaugos.

2014–2020 m. Leader programos priemonei skirta 135,08 mln. Eur.  Pagrindinė tema – darbo vietų kūrimas, verslų vystymas, socialiniai ir bendruomeniniai projektai.

VO Ukmergės rajono vietos veiklos grupė buvo suformuota 2003 metais gruodžio 17 d.

Pagrindinis sukurtos Ukmergės rajono VVG strateginis tikslas – apjungti įvairių vietos organizacijų, institucijų ir kitų kaimo plėtros dalyvių pastangas ir suteikti galimybes pasikeitimams, gerinantiems vietovės gyvenimo kokybę.

Skelbiama, kad vienasmenis šios organizacijos valdymo organas – VVG pirmininkas, kartu yra ir valdybos pirmininkas.

Ukmergės rajono VVG vadovo pareigas, kaip ir daugelyje savivaldybių, užima politikai.

Šiuo metu pirmininkės pareigas eina Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė.

Vicemerė pažymėjo, kad šios pareigos neatlygintinos. Kuomet į jas buvo pasiūlyta ir sutiko užimti – tai nesikirto su jokiais teisės aktais.

A.Balčiūnienė sako, kad Ukmergės rajono VVG rezultatai yra puikūs, o jokių daromų įtakų tikrai nėra. Apgailestauja, kad galimai dėl kitose savivaldybėse padarytų klaidų buvo priimta nauja nuostata dėl vadovavimo rajonų VVG.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų