Spausdinti šį puslapį

Dėl populiariausių knygų rikiuojasi į eilę

Knyga – daugelio ukmergiškių gyvenimo palydovė.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Knyga – daugelio ukmergiškių gyvenimo palydovė. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka šiemet skaitytojams išdavė keliasdešimt tūkstančių knygų. Skaičiai rodo, kad noro skaityti nemažina nei informacinės technologijos, nei karantinai, o dėl populiariausių knygų skaitytojai rikiuojasi į eilę.

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja Dalia Kaselytė pasakojo, kad pas juos kasdien apsilanko apie iki 50 skaitytojų. Bent kelios dešimtys ukmergiškių  knygas myli itin smarkiai – kas kelias savaites perskaito po dešimt leidinių. Tai – maksimalus kiekis. Kiekis, kiek jų leidžiama paimti vienu kartu. Terminas, per kurį knygas reikia grąžinti, – mėnuo. Tačiau nesunkiai galima šį terminą pratęsti internetu ar telefonu.

Galima rezervuoti

D.Kaselytė pasakojo, kad šiemet bibliotekoje knygas dažniau ar rečiau keitėsi 1 840 skaitytojų – suaugusiųjų ir vaikų. Sako, kad karantinas labai didelės įtakos skaitytojų įpročiams nepadarė. Tiesa, darbuotojams griežto karantino laikas buvo labai sudėtingas. Tuo metu, kai įstaigoje lankytojai nebuvo priimami, bibliotekininkės knygas jiems išnešdavo į lauką. Atiduodavo saugiai supakuotas maišeliuose.

Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja pasakojo, kad dėl populiarių knygų ukmergiškiai užsiregistruoja į eilę.

Kartais joje skaitymo malonumo tenka palaukti ir kelis mėnesius.

Rezervuoti leidinį galima paskambinus telefonu arba internetu. Speciali programa atsiunčia priminimą, kad leidinys jau grąžintas ir galite ateiti jo paimti. Bibliotekos svetainėje patikusį leidinį galima užsisakyti. Tuomet atėjus, nereikės rinktis ir žvalgytis po lentynas.

Skaitomiausi leidiniai

Vedėja pastebi, kad šiuo metu bene populiariausias leidinys –Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorė“. Kitas itin skaitomas – amerikiečių autorės Delia Owens romanas „Ten kur gieda vėžiai“.  Šios knygos ir knygynuose šiuo metu – tarp perkamiausių.

Alvydo Šlepiko romanas „Mano vardas Marytė“ – taip pat tarp šiuo metu populiariausių romanų.

Tarp skaitytojų populiariausia –  grožinė literatūra, o pagal žanrą – detektyvai.  Tiesa, šių knygų daugiausia ir išleidžiama. Detektyvai ir istorinės knygos – vyrų pasirenkami leidiniai, o moterys dažniau ieško knygų „iš gyvenimo“.

Galima išskirti ir atskirą meilės romanų skaitytojų grupę.

Pastebima, kad yra žmonių, skaitančių tik tam tikrą sezoną. Vieniems tai – žiema su ilgais vakarais, o kitiems – vasara – atostogų metas.

Moterys – dažnesnės bibliotekos lankytojos. Du trečdaliai skaitytojų – moterys, vienas trečdalis – vyrų.

Grąžinimui – įrenginiai

Knygų grąžinimui prieš daug metų šalia bibliotekos pastato pastatyti specialūs įrenginiai. Į juos galima sumesti perskaitytus leidinius. Įrenginiai sumontuoti taip, kad knygos krentant nebūtų apgadintos, mat dugnas nuo svorio pamažu leidžiasi. Į tokį įrenginį telpa apie pusšimtis knygų. Kiekvieną dieną darbuotojas juos atrakina ir leidinius išsiima.

Anksčiau vienas toks įrenginys stovėjo toliau nuo bibliotekos pastato. Tačiau paaiškėjo, kad į jį patenka lietaus vanduo, tad dabar abu pastatyti po stogu prie pagrindinio įėjimo.

Primeta ir makulatūros

Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja pasakojo, kad griežtojo karantino metu įrenginiai būdavo tuštinami du kartus per dieną – leidinių į juos buvo dedama daugiau, o dabar kai kurie grįžo prie senų įpročių – patys į biblioteką užneša knygas ir jas grąžina.

Deja, įrenginiai kai kam tapo vieta atsikratyti makulatūra – darbuotojai prašo nedėti į juos senų nebenaudojamų leidinių ar žurnalų. „Grąžinimo dėžės – skirtos tik viešosios bibliotekos perskaitytiems leidiniams grąžinti“, – sako D. Kaselytė.

Primena, kad patiems nebereikalingas knygas galima palikti bibliotekoje esančioje lentynoje. Tačiau norėtųsi, kad tai nebūtų suplyšę išmetimui skirti, niekam nebeįdomūs leidiniai. Antraip bibliotekai bus tik rūpestis – teks priduoti juos makulatūrai.

Vyksta ir į namus

Skyriaus vedėja priminė ir apie paslaugą „Knygos į namus“, kuria kviečiami naudotis garbaus amžiaus ukmergiškiai ir neįgalieji. Tereikia susisiekti telefonu su bibliotekos darbuotojais, kurie parinks ir atveš knygų.

Priminsime, kas lankymasis viešojoje bibliotekoje – nemokamas. Skaitytojo bilietas suteikiamas neterminuotam laikui ir jis galioja visoje Lietuvoje esančiose viešosiose bibliotekose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)