Spausdinti šį puslapį

Giminaičiai atsišaukė, bet kapo netvarkys

Didžiulio kadais turtingai gyvenusių ukmergiškių kapo saugumu žada pasirūpinti seniūnija. Didžiulio kadais turtingai gyvenusių ukmergiškių kapo saugumu žada pasirūpinti seniūnija.

Ukmergės miesto seniūnija pavasarį paskelbė ieškanti šeimos, kurios kapavietė yra Vaižganto kapinėse, artimųjų. Paieškos prireikė, nes kapavietė kelia grėsmę aplinkiniams kapams. Giminaičiai atsišaukė, bet kapą tvarkyti atsisakė. Seniūnijos duomenimis, apleistų kapų Vaižganto kapinėse – daugiau kaip pusė šimto.    

Ukmergės miesto seniūnijos seniūno pavaduotoja Zita Pečiulienė pasakojo, kad asmenų, kurie prisiimtų atsakomybę už minėtą kapą, viešai buvo ieškota ne šiaip sau. Paminklas šioje kapavietėje yra avarinės būklės ir jį būtina tvarkyti.

Pavasarį buvo skelbta, kad iki gegužės pabaigos neatsiliepus artimiesiems, avarinė būklė bus šalinama seniūnijos nuožiūra.

Minėtų laidojimo ir kapinių statinių registracijos knygoje įrašyta, kad 1990 metais minėtoje kapavietėje palaidotas P. Kanas, kurio palaikai atvežti iš Pietų Australijos.

Seniūno pavaduotoja Z. Pečiulienė pasakojo, kad kape palaidotų žmonių giminaičius pavyko rasti. Vieni tolimesni gyvena Ukmergėje. Kiti atsišaukė ir iš Australijos.

Tačiau ir vieni, ir kiti kapavietę tvarkyti atsisakė. Tam reikia nemažai investicijų, nes ši kapavietė išskirtinė – tai kripta, su į požemį besileidžiančiais laipteliais. Anksčiau tokiuose kapuose laidodavo tik labai turtingus žmones.

O šiandien visas objektas yra persikreipęs, nesaugus, galintis įgriūti. Pavaduotoja sakė, kad dėl jo seniūnija yra gavusi gyventojų skundų.

Seniūnija buvo nusprendusi tvarkyti kriptą savo lėšomis. Bet kol kas šio sumanymo neįgyvendino.

Pasak Z. Pečiulienės, Vaižganto kapinės yra suskaitmenintos ir nustatyta, kad šiuo metu jose yra 53 neprižiūrimi kapai. Juose atgulti galėtų čia jau besiilsinčiųjų giminaičiai. Tačiau privalu turėti dokumentą apie giminystės ryšius.

Sako, kad karts nuo karto apsireiškia žmonės, kurie pageidauja, kad jiems artimas žmogus būtų palaidotas šeimos kape Vaižganto kapinėse. Tačiau giminystės įrodyti negali.

Pavaduotoja patikino, kad visus 53 neprižiūrimais pripažintus kapus karts nuo karto kas nors nuravi – ar pašaliniai žmonės, ar kokie artimieji.

Esant tokioms aplinkybėms, pripažinimas bešeimininkiais problemos niekaip neišspendžia – tai yra tik faktas – toje vietoje svetimas žmogus negali būti laidojamas.

Pasidomėjus apie avarinės būklės kapo, kurio artimųjų ieškota pavasarį, likimą, Ukmergės miesto seniūnijos seniūnas Žilvinas Dirsė patikino, kad problema bus išspręsta taip, jog aplinkiniams nekiltų grėsmė. Kadangi kapas privatus, kažkokių ypatingų investicijų tam skirti tikrai neketinama.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)