Spausdinti šį puslapį

Mokinių daugiau, nei planavo

Mokyklos ruošiasi Rugsėjo 1-osios šventei.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Mokyklos ruošiasi Rugsėjo 1-osios šventei. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Planuojama, kad nuo rugsėjo mūsų rajono bendrojo ugdymo mokyklose mokysis 3 457 mokiniai. Tai 24-iais daugiau nei praėjusiais mokslo metais. Mokyklos ruošiasi Rugsėjo 1-osios šventei ir tikisi, kad galės dirbti kontaktiniu būdu.

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus duomenimis, savivaldybėje 1–4 klasėse bus 10 mokinių daugiau (komplektų tiek pat), 5–10 klasėse – 17 mokinių (1 komplektu) daugiau, 11–12 klasėse – 3 mokiniais (1 komplektu) mažiau.

Rajone pernai buvo ugdoma 290 priešmokyklinukų, o šiemet mokytis pirmoje klasėje prašymus pateikė 311 būsimų pirmokų tėvų.

Šį pavasarį nutarta, kad Veprių mokykloje-daugiafunkciame centre nebus komplektuojama 9 klasė. Tačiau atsiradus 8 mokiniams, norintiems ją lankyti, nutarta tvirtinti 9 klasę su 8 mokiniais.

Anksčiau Ukmergės „Ryto“ specialiojoje mokykloje buvo patvirtintos trys socialinių įgūdžių klasės. Dabar numatytos 2 klasės su 18 ugdytinių.

Mokyklos naujiems mokslo metams ruošiasi su lūkesčiu, kad pamokos galės vykti gyvai. Apie aktualijas pakalbinome keletą mokyklų vadovų.

Reguliuos srautus

Senamiesčio progimnazijos direktorius Arūnas Kerza sakė ruošiamasi, kad nuo rugsėjo 1-osios mokiniai grįžtų į mokyklą kontaktiniam darbui ir saugiai dirbtų gyvai. Numatyti keli variantai, kontaktiniam darbui ieškoma įvairių galimybių. Planuojama, kad pradinukai mokysis pagrindiniame pastate, vyresnieji – priestate, o kūno kultūros pamokos vyktų lauke bei erdvėse, į kurias patenka daugiau gryno oro. Įstaiga jau įsigijo vienkartinių kaukių, o dezinfekcinis skystis perkamas ir skirstomas per Švietimo, kultūros ir sporto skyrių.

Remontai atlikti mokinių vasaros atostogų metu. Progimnazijoje įrengta sensorinė klasė, Laičių skyriuje remontuotos valgyklos patalpos.

„Šilo“ progimnazijos direktorius Darius Kaplūnas papasakojo, kad, valdant mokinių srautus, remsis praėjusių mokslo metų patirtimi. Keturios amžiaus grupės: 7–8, 5–6 klasių mokiniai, pradinukai ir ikimokyklinukai į mokyklą pateks per keturis skirtingus įėjimus ir mokysis skirtinguose aukštuose bei korpusuose, kuriuos žymės stop juostos. Į valgyklą vaikai keliaus taip pat srautais skirtingu laiku.  Mokykloje yra galimybė termovizoriumi matuoti temperatūrą.

Džiaugiasi stabilumu

Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna pasidžiaugė, kad šiemet mokslo metams ruoštasi „labai organizuotai, tvarkingai, ramiai, be didelių iššūkių“, tad mokslo metų pradžią pasitinka optimistiškai nusiteikę. Svarbesni akcentai – mokytojų kolektyvas ir pirmų klasių komplektavimas.

Gimnazija turi visus specialistus, nė vienas neišėjo, tad nebuvo problemų ieškant pedagogų, o jų kasmet vis labiau ima trūkti. Pirmos klasės sukomplektuotos keturios, mokinių skaičius išlieka toks pats, o tai reiškia, kad pedagogams susidarys pakankami darbo krūviai. „Stabilumas labai svarbus kolektyvui“, – sakė direktorius. Kadangi didelių remontų nevykdyta, pedagogai iš anksto galėjo susitvarkyti kabinetus ir pasiruošti ugdymo procesui.

Gimnazija ruošiasi dirbti kontaktiniu būdu. Direktoriaus duomenimis, beveik visi pedagogai yra pasiskiepiję. „Bus įdomu sužinoti, koks vakcinacijos lygis tarp mokinių“, – sakė A. Girdžiūna. Esą girdėjęs, kad jau pasiskiepijo ne vien abiturientai, bet ir dalis kitų klasių mokinių. „Tai įneš saugumo ir leidžia tikėtis, kad galbūt išvengsime didesnio susirgimų skaičiaus.“

Želvos gimnazijos direktorius Vidas Tavoras sakė, kad, ruošiantis naujiems mokslo metams, remontų neprireikė. Šių metų pradžioje, karantino laiku, mokykloje pagal modernizavimo projektą buvo atnaujinti keturi kabinetai. „Laukiame vaikų“, – sakė direktorius, džiaugdamasis, kad jų nemažėja. 1–12 klasių mokinių skaičiuojama 172, tai pat 45 ikimokyklinukai Želvoje bei 6 Žemaitkiemio skyriuje. Iš viso įstaigoje – 223 ugdytiniai.

Vietinių, gyvenančių trijų kilometrų atstumu, yra apie 40. Daugumai, per 130 mokinių, reikalingas pavėžėjimas.

Apie mokytojų kolektyvą V. Tavoras sakė, kad jis lieka beveik toks pats. Darbo vietą keičia istorijos mokytoja, kuriai pamaina jau surasta.

Ruošiamasi reguliuoti srautus ir tikimasi dirbti kontaktiniu būdu. Jau nuo praeitų metų rugsėjo atskirti pradinukai nuo vyresnių mokinių.

Maitinimas ir pavėžėjimas

Daugeliui mokyklų mūsų rajone maitinimą tiekia VšĮ „Bruneros“. Iš kalbintųjų – visiems. Mokyklų vadovų duomenimis, įmonė žada, kad nuo pat pirmųjų mokslo metų dienų vaikai gaus karštą maistą.

Senamiesčio progimnazija įmonės paslaugomis naudojasi tik mieste, skyriuose maitinimą organizuoja pati – samdo virtuvės darbuotojus. 

Dėl pavėžėjimo Senamiesčio progimnazijos direktorius sakė: „Autobusai jau parengti.“ Jų mokykla turi du: vienas aptarnauja Dainavos, kitas – Laičių skyriaus vaikus.

„Šilo“ progimnazija šiemet gavo naują mokyklinį autobusą, tačiau, kaip informavo direktorius D. Kaplūnas, jis įstaigą pasieks tik rugsėjo pabaigoje. Progimnazija turi dvi transporto priemones, tačiau vienas autobusiukas yra tiek susidėvėjęs, kad remontuoti jo nebeapsimoka. Todėl deramasi su Specialiosios pagalbos tarnyba (SPT), kad mėnesį laiko padėtų vežioti vaikus. Pasak direktoriaus, mokiniai į ugdymo įstaigą atvyksta iš įvairių krypčių.

Želvos progimnazijoje pavėžėjimo paslauga teikiama trimis autobusais. Vienas jų gautas praėjusių metų gruodį, tad dėl karantino iki šiol jo neprireikė, jis darbą pradės tik nuo rugsėjo. Vaikai į mokyklą atvyksta iš Žemaitkiemio, Lyduokių, Šešuolių ir net iš kitų rajonų: Molėtų rajono, Balninkų miestelio, Širvintų rajono, Kiauklių kaimo.

Antano Smetonos gimnazija savo transporto neturi. Mokiniai atvyksta miesto viešuoju transportu arba maršrutiniais autobusais. Iš kaimų krypčių į miestą važiuojantys mokykliniai autobusai, veždami progimnazijų mokinius, pavėžėja ir gimnazistus.

Taigi pasiruošimas naujiems mokslo metams šiemet rajono mokyklose vyksta panašiai – kiek ramiau, nei pernai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)