Spausdinti šį puslapį

Ugdymas vyks kontaktiniu būdu

Laukiant mokslo metų pradžios, daugeliui rūpi, kaip šiemet bus organizuojamos pamokos. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia, kad nuo rugsėjo 1-osios visas mokymosi procesas turės vykti tik kontaktiniu būdu, tačiau laikantis saugumo reikalavimų.

„Visos Ukmergės rajono švietimo įstaigos labai pasiilgo mokinių ir džiaugiasi, kad ugdymas jose vyks  kontaktiniu būdu klasėse. Tikimės, kad vaikai mokyklose mokysis visus ateinančius mokslo metus“, – sakė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas.

Rengiant Rugsėjo 1-osios šventę, kuri vyks šį trečiadienį, galioja tie patys saugumo reikalavimai, kaip ir visiems viešiems renginiams.

Atviroje erdvėje vykstančių renginių dalyvių skaičius neribojamas, tik esant daugiau kaip 500 žmonių, juos reikia skirstyti į sektorius. Patalpoje vykstančiame renginyje gali dalyvauti iki 500 žmonių. Viduje vykstančios šventės metu apsaugines kaukes dėvėti privaloma, lauke – rekomenduojama.

V.Kalino duomenimis, visos rajono mokyklos savo šventes organizuoja lauke. Didesnių srautų nei 500 asmenų nebus. Šventėse tradiciškai planuoja dalyvauti rajono vadovai, politikai.

Ugdymo procesas

Nuo ketvirtadienio mokiniai sugrįš į mokyklų suolus, tačiau mokymo įstaigose ir toliau turės būti užtikrintos būtiniausios saugumo priemonės.

Skelbiama, kad veido kaukes dėvėti pamokose turės visi moksleiviai, išskyrus pradinukus. Kaukių leidžiama nedėvėti vaikams, dalyvaujantiems stovyklose, mokiniams ir mokytojams, kai jie sportuoja. Bus reikalaujama laikytis ir saugių atstumų.

Moksleiviams ribojimai dėl skiepų nebus taikomi. Sulaukę 12-os metų, bet neskiepyti moksleiviai taip pat galės lankyti mokyklas.

Reikalavimai būti pasiskiepijus arba periodiškai testuotis galioja visiems pedagogams. Testai privalomi neįgijusiems imuniteto švietimo įstaigų darbuotojams, laisviesiems mokytojams ir kitiems švietimo teikėjams.

Skelbiama, kad šalyje jau pasiskiepijo beveik 24 proc. 12–15 metų vaikų, o 16–24 metų amžiaus grupėje – 60 proc. gyventojų. Taip pat 75 proc. švietimo įstaigų darbuotojų. Koks pasiskiepijusių mokinių skaičius rajone, tikimasi sužinoti, prasidėjus mokslo metams.

Testai turintiesiems imunitetą nuo COVID-19 nereikalingi, neskiepytiems ar imuniteto neturintiems moksleiviams – rekomenduojami. Ministerija teigia, kad atsisakymas testuotis netaps barjeru patekti į mokyklą. Visos mokyklos turės sudaryti sąlygas moksleiviams savanoriškai testuotis vienu iš mokyklos pasirinktų būdų – kaupinių metodu arba savikontrole greitaisiais antigenų testais.

V.Kalinas informavo, kad rajone linkstama rinktis greitųjų antigenų testų metodą. Abu metodai rajono ugdymo įstaigose išbandyti praėjusiais mokslo metais. Greitaisiais antigenų testais mokyklos bus aprūpintos. Už juos mokėti nereikės. Dėl testavimo bus renkami tėvų sutikimai. Vedėjas tikisi, kad mokyklų bendruomenės rinksis šį savanorišką savikontrolės metodą.

Srautų valdymas

Grįžtant prie kontaktinio ugdymo, teks vengti klasių, grupių srautų maišymosi.

Darželiuose turės būti užtikrinama maksimali grupių izoliacija. Pedagogai tą pačią dieną gali dirbti tik vienoje grupėje. Šiais mokslo metais rajone ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas vykdys 17 ugdymo įstaigų, veiks 95 grupės, kurias planuoja lankyti 1 130 ikimokyklinukų ir 309 priešmokyklinukai. Pasak vedėjo, grupėse dar yra laisvų vietų.

Mokyklose srauto dydis – 100 žmonių. Pagrindinio ir vidurinio ugdymo programoje didžiausias srautas gali būti sudaromas tik iš tų pačių klasių grupės. Arba iš ne daugiau kaip 100 tik tos pačios programos (pagrindinio arba vidurinio ugdymo) skirtingų klasių.

Pasak V. Kalino, šis reikalavimas priimtas prieš pat mokslo metus, o iki tol buvo kalbama apie 150, tad mokykloms tenka skubiai keisti srautų valdymo planus. Dauguma sugebės išlaikyti reikalavimą, kiek sudėtingiau miesto gimnazijose, jose sprendimų dar ieškoma. Kai kuriose mokyklose srautams skirsis pamokų pradžios laikas.

Ugdymo įstaigos turės užtikrinti patalpų vėdinimą ir dezinfekciją. Nustatyta, kad dažnai liečiami paviršiai turės būti valomi ne rečiau kaip 2 kartus per dieną. Patalpos vėdinamos prieš atvykstant skirtingiems mokinių  srautams, pertraukų metu. Inventorius turi būti išvalomas ir dezinfekuojamas po kiekvieno panaudojimo, turi būti sudarytos sąlygos rankų higienai.

Griežtesni reikalavimai

Neformaliojo vaikų švietimo veiklose uždarose patalpose kontaktiniu būdu galės dalyvauti iki 30 vaikų. Jei vaikų daugiau – galės dalyvauti tik pasiskiepiję, persirgę arba reguliariai besitestuojantieji.

Griežtesni reikalavimai taikomi aukštojo mokslo studijoms, tęstiniam profesiniam mokymui ir neformaliam suaugusiųjų švietimui –  kontaktiniai užsiėmimai galimi tik pasiskiepijusiems, persirgusiems arba periodiškai besitestuojantiems žmonėms.

Profesinio mokymo įstaigos turės užtikrinti 2 metrų atstumą tarp studentų, viename sraute galės būti ne daugiau kaip 150 asmenų.

Nuotolinio ugdymo tikimybė

Numatytas ir nuotolinio ugdymo scenarijus. Pagal jį pradinukai visą laiką mokysis kontaktiniu būdu, bet, pablogėjus sergamumo rodikliams, būtų įvestas reikalavimas dėvėti kaukes.

Abiturientai, net ir esant sudėtingai pandeminei situacijai, nuo 2022-ųjų vasario taip pat mokytųsi tik klasėse.

Likusieji, esant sudėtingai situacijai, galės mokytis kontaktiniu būdu tik turėdami imunitetą ar besitestuodami.

Švietimo įstaigų veiklos apribojimai gali būti įvedami tiek konkrečios mokyklos, tiek savivaldybės, tiek nacionaliniu lygiu.

Susirgus moksleiviui dėl poreikio izoliuotis visai klasei spręs Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai. Teigiama, kad klasėje vienam ar keliems vaikams užsikrėtus, nebūtinai visiems teks izoliuotis.

Moksleiviui, kuriam taikoma izoliacija, turės būti užtikrinamas nuotolinis ugdymas. Pasak V. Kalino, šią galimybę turės visos rajono mokyklos. Rajono savivaldybė skyrė lėšų hibridinių klasių įrangai, skaitmeninėms mokymo priemonėms įsigyti. Lėšų laukiama ir iš ministerijos. Miesto progimnazijos jau turi vaizdo konferencijų kameras, transliuojančias kokybišką vaizdą bei garsą. Įranga perkama kaimų mokykloms.

Naujienos įstaigose

Vis daugiau lopšelių-darželių vaikus maitins ekologiškai. Tai – „Žiogelis“, „Nykštukas“, „Eglutė“, „Saulutė“, „Vaikystė“, ,,Buratinas“ ir ikimokyklinio ugdymo skyrius „Šilelis“. 

Visų darželių lauko erdvės pasipildė naujais įrenginiais iš ES struktūrinių fondų projekto ,,Mažųjų judėjimo džiaugsmas“ lėšų.

Nuo rugsėjo Taujėnų gimnazijoje pradės veikti nauja ikimokyklinio ugdymo grupė vaikams nuo 1-ų metų.

Dukstynos pagrindinėje mokykloje mokinius pasitiks rekonstruota sporto salė, atnaujinti persirengimo kambariai ir rūbinė.

Specialiosios „Ryto“ mokyklos Veterinarijos g. korpuse atlikti patalpų remonto darbai. Trys klasės čia persikels iš Vytauto gatvės korpuso.

Priminsime, kad moksleiviai ir darželinukai turi turėti galiojančias sveikatos pažymas – jos galioja metus, tad ne visais atvejais būtina pažymas pristatyti rugsėjo 1-ąją.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)