Autobusų vairuotojai turi pasirūpinti keleivių patogumu

Senjorė Elena į redakciją paskambino dėl Ukmergės autobusų vairuotojų, jos manymu, netinkamo elgesio. Teiravosi, ar yra nustatytos taisyklės, kokiu atstumu nuo kelkraščio reikia sustoti, parkuojantis stotelėje.

Garbaus amžiaus moteris papasakojo, kad savo kojomis vaikšto sunkiai, todėl tenka remtis į specialią vaikštynę su ratukais.

Norėdama apsirūpinti maisto produktais, renkasi artimiausias parduotuves. Tačiau kartais prireikia keliauti toliau.

Senjorė papasakojo, dažnai važiuojanti miesto autobusu – „pirmuku“. Ir, anot jos, kartais vairuotojas autobusą sustabdo įstrižai šaligatvio. Jaunam žmogui tai nesukelia nepatogumų, o senam – jau keblu. „Kad patekčiau į autobusą, pirma įkeliu vežimėlį, o tada lipu. Kai autobusas sustoja įstrižai, man užlipti per toli ir per aukštai. Anądien mačiau, kaip iš autobuso lipo kita senyva moteris. Ji buvo su lazdele, rankos drebėjo, jai irgi buvo labai nepatogu. Sykį vairuotojui pasakiau pastabą, bet jis tik iškoneveikė mane. Todėl nedrįsau ginčytis. Gal jūs galite pasidomėti, koks turi būti tarpas tarp šaligatvio ir įlipimo“, – kalbėjo apie savo bėdas senolė.

Ji galvoja, kad vairuotojai turėtų laikytis tam tikrų taisyklių – autobusas turėtų prie šaligatvio sustoti tiesiai ir ne per dideliu atstumu.

„Kai stotelėje vienu metu parkuojasi du autobusai, suprantu, gal maža vietos, bet kai vienas, negi negali sustoti kaip reikiant?“ – teiravosi ji.

Norint vairuoti autobusą, reikia išlaikyti egzaminus ir įgyti D kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Ukmergėje šiuos vairuotojus ruošia vairavimo mokykla UAB „Rigveda“. Teorijos jie mokosi Ukmergėje, o praktikuojasi Kaune.

Kauno filialo vairavimo instruktorius Mindaugas Čėsna paaiškino, kad autobusas turi būti parkuojamas taip, jog laiptelis nuo šaligatvio bortelio būtų ne toliau nei 30 cm. Toks atstumas nustatytas mokymų apraše, patvirtintame VĮ „Regitra“.

Yra ir daugiau taisyklių, reglamentuojančių vairuotojo elgesį su keleiviais. „Stabdymas turi būti švelnus, kad keleiviai jaustųsi komfortiškai. Prieš uždarydamas autobuso duris, vairuotojas turi įsitikinti, kad keleiviai įlipo ir užsiverdamos durys jų nekliudys“, – pateikė pavyzdžių instruktorius.

Nors pagal kelių eismo taisykles numatyta, kad iš stotelės išvažiuojančiam autobusui yra pirmumo teisė ir kiti automobilininkai turi jį praleisti, autobuso vairuotojas prieš važiuodamas vis tiek turi įsitikinti, kad jį tikrai praleidžia.

„Vairuotojas turi rūpintis keleivių saugia ir komfortiškai kelione“, –  sakė instruktorius.

Išklausius senolės, kyla klausimas, ar kai kurie Ukmergės viešojo transporto vairuotojai neprimiršo instruktažo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # Zenius 2021-09-06 15:55
Ne tik vairuotojų kultūra šitoj šaraškino kontoroj yra prasta, bet ir grafikų nemoka skaityt, jeigu iš stotelių išvažiuoja kada nori.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # vairuotojas 2021-09-07 06:23
taiklu labai
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų