Spausdinti šį puslapį

Bus registruoti ir muziejuje esantys ginklai

Įdomiausius ginklus galima pamatyti muziejaus ekspozicijoje.  Autorės nuotr. Įdomiausius ginklus galima pamatyti muziejaus ekspozicijoje. Autorės nuotr.

Lietuvoje yra priimta įstatymo pataisa, numatanti, kad net ir netinkamais šaudyti pripažinti ginklai privalo būti įregistruoti. Ukmergės kraštotyros muziejuje, turinčiame per 100 ginklams priskiriamų eksponatų, šiuo metu vyksta ginklų vertinimo procesas. 

Minėta Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisa buvo priimta 2019 m. Priimant ją, numatyta, kad muziejuose laikomi ginklai privalo būti įregistruoti iki šių metų rugsėjo 14 d.

Kultūros ministerijos duomenimis, besibaigiant nustatytam terminui, didelė dalis šalies muziejų visus turimus ginklus ir šaudmenis jau yra įregistravę, tačiau kai kurie to padaryti nespėjo. Be to, dalis muziejų nėra tinkamai įregistravę ir nedeaktyvuotų ginklų, nors prievolė tai padaryti įsigaliojo dar 1998 m.

Ministerijos iniciatyva neseniai buvo surengtas nuotolinis susitikimas, kurio metu Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas Audrius Čiupala išaiškino įstatymo nuostatas bei atsakė į visus muziejų atstovams kilusius klausimus dėl tolesnio ginklų registravimo.

Policijos atstovas muziejininkams priminė, kad iki rugsėjo 14 d. jie turi pateikti prašymus dėl ginklų registravimo, o prašymų nagrinėjimo ir ginklų registravimo procedūros bus užbaigtos vėliau.

Ukmergės kraštotyros muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Jolanta Petronytė informavo, kad šiuo metu vyksta ginklų vertinimo procesas. Jos duomenimis, muziejuje yra 109 eksponatai, priskiriami šaunamiesiems ar sprogstamiesiems ginklams. Į šį skaičių įtrauktos ir gilzės bei kulkos. „Nurodžius skaičių šimtas, gali atrodyti labai daug, tačiau ginklu traktuojama ir kulka ar net atskiros dalys“, – atkreipia dėmesį J. Petronytė.

Mūsų muziejaus kolekcijoje yra naganų, karabinų, pistoletų, revolverių, šovinių, gilzių, kulkų ir viena patranka, o tiksliau – patrankos vamzdis. Didžioji dalis ginklų saugoma fonduose. Tačiau yra ir filialuose. Keletą, pačių įdomiausių, galima pamatyti muziejaus ekspozicijoje. Norint laikyti visus šiuos ginklus, reikalingas leidimas.

Seniausi Ukmergės muziejuje turimi ginklai yra šaltieji. Šaltiesiems ginklams leidimų nereikia.

Iš šaunamųjų seniausia – išlikusi patrankos dalis, menanti XVIII a. Dabar ji yra saugoma muziejaus filiale – Siesikų pilyje. Taip pat vieni seniausių – Pirmojo pasaulinio karo ginklai, pavyzdžiui, 1875 metais pagamintas naganas.

Muziejininkė sakė, kad ginklus pagal muziejaus pateiktą sąrašą turi įvertinti ekspertai. „Nė vienas muziejuje laikomas ginklas negali iššauti“, – pabrėžė J. Petronytė. Ekspertams patikrinus ginklus, jie sužymimi ir priskiriami kategorijoms A, B, C ar D. Jei pasirodytų, kad yra nedeaktyvuotų ginklų, jie pirmiausia turėtų būti deaktyvuoti. Nors tokių duomenų, kad mūsų muziejuje būtų nedeaktyvuotų ginklų, nėra.

Pasak muziejininkės, ekspertai jau lankėsi kartą ir apžiūrėjo dalį ginklų. Laukiama, kada apžiūrės likusius. Turėdami ekspertų išvadas, muziejininkai galės elektroniniu būdu užpildyti prašymus dėl ginklų registravimo ir teisės juos laikyti. Leidimai turėtų būti išduoti iki šių metų pabaigos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)