Spausdinti šį puslapį

Aplankėme Ignalinos įžymybes

Projekto dalyviai Šventojoje. Projekto dalyviai Šventojoje.

Audronė KREIZIENĖ

LASS Ukmergės rajono filialo pirmininkė

Vykdant Ukmergės rajono savivaldybės finansuotą projektą ,,Sutrikusio regėjimo asmenų fizinio aktyvumo skatinimas“, grupė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Ukmergės rajono filialo narių lankėsi Ignalinos rajone.

Keliautojus lydėjo Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko gidas L. Stanaitis. Didžiąją ekskursijos dalį praleidome gamtoje, daug vaikščiojome po nuostabias Aukštaitijos nacionalinio parko apylinkes.

Palūšėje apsilankėme rekonstruotame akmens amžiaus būste, susipažinome su archeologų radiniais, apžiūrėjome rekonstruotą pilkapį ir pasukome prie įžymiosios medinės Palūšės bažnyčios. Jos pastatas puošia 1 lito banknotą, šiuo metu jau esantį muziejuose ir privačiose kolekcijose.

Padūsavę, kad bažnyčia uždaryta ir į vidų nepateksime, bent jau pačiupinėjome greta augantį 400 metų senumo ąžuolą, prisirinkome gilių. Toliau važiavome link Ladakalnio ir Ginučių piliakalnių.

Pagal vieną versiją Ladakalnio pavadinimas kilo nuo deivės Lados, pagal kitą – nuo „ladų“, nes tuose kraštuose ledą ladu vadina.

Ginučių piliakalnis sietinas ir su prezidentu Antanu Smetona. Kalbama, kad jis čia ąžuoliuką sodino. Bet tą sodinimo faktą atsiminė tik viena garbaus amžiaus moteriškė, kuri sodinimo metu buvo maža mergytė. Kaip pastebėjo gidas, kaimo vaikui bet koks „mandrai“ apsirėdęs dėdė galėjo būti prezidentas.

Nuo Ginučių piliakalnio atsiveria nuostabi panorama. Aplankėme Ginučių vandens malūną, apžiūrėjome visus prietaisus.

Bitininkystės muziejuje sužinojome apie bičių gyvenimą. Ir net buvome pamokyti, kaip paglostyti bitę...

Vykdant socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektą, grupė LASS Ukmergės rajono filialo narių neseniai lankėsi ir kitoje išvykoje – į Šventąją.

Ten dalyvavome savarankiškumo kasdienėje veikloje formavimo, orientavimo ir judėjimo aplinkoje mokymuose. Prie jūros darėme mankštas, grūdinomės maudydamiesi, organizavome žygį pėsčiomis. Naudojant technines pagalbos priemones, mokėmės vaikščioti nežinomais takais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)