Šventas mišias aukojo ir varpus pašventino Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Šventas mišias aukojo ir varpus pašventino Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šešuolių Šv. Juozapo bažnyčioje – ypatinga šventė. Sekmadienį čia buvo pašventintas naujas varpas, kuris ne tik kvies tikinčiuosius maldai, bet ir saugos nuo užkrato ir nelaimių.

Lietuvos bažnyčios savo turėtų varpų neteko Pirmojo pasaulinio karo metais. Caro įsakymu jie buvo atimti, o metalas naudotas karo reikmėms. Tarpukariu bažnyčių varpinėse vėl suskambo varpai.

Šv. Juozapo bažnyčios administratorius kunigas Vidas Bernardas Sajeta pasakojo, kad jų bažnyčioje iki šiol tikinčiuosius maldai kvietė 1938 metais Vokietijoje išlietas varpas. Jis sveria apie 400 kilogramų. Varpe išlietas vienintelis įrašas, kuris byloja apie kaldinimo metus.

Varpinėje yra ir antrasis, mažesnis varpas. Tačiau jis buvo apgadintas, tad prireikė jį restauruoti.

Kunigas V. B. Sajeta sako, kad naujo varpo poreikį padiktavo epidemija. Prasidėjus karantinui, kai pirmą kartą istorijoje bažnyčias teko uždaryti, tikintieji buvo pakvieti savotiškai akcijai – kiekvieną vakarą skambinti bažnyčių varpais.

Šešuolių Šv. Juozapo parapijoje šio raginimo laikytasi. O netrukus pasaulis sužinojo, kad Popiežius Pranciškus metus nuo 2020 m. gruodžio 8 d. iki 2021 m. gruodžio 8 d. skelbia Šv. Juozapo metais. Šis šventasis vadinamas užtarėju sunkiais laikais, ligonių guodėju ir laimingos mirties malonės išprašytoju.

Šešuolių parapiją administruojantis kunigas V. B. Sajeta pasakojo, kad su tikinčiaisiais buvo tartasi, kaip ypatingiau pažymėti ir paženklinti šiuos metus jų parapijoje.

Taip pamažu kilo idėja išlieti šv. Juozapo vardo varpą.

Lėšų jam surinkta iš aukų, tačiau kunigas neatskleidžia, kiek tiksliai kainavo. Tik sako, kad labai pasisekė, nes pavyko užsakyti iki metalo pabrangimo. Šiuo metu kainuotų bemaž dvigubai brangiau.

Varpas lietas Lenkijoje. Jame yra išlieti ypatingi ženklai. Vienas iš jų –  kryžius karavykas su šv. Zacharijo palaiminimą sudarančių maldų pirmosiomis raidėmis. Kunigas V. B. Sajeta pasakojo, kad tai ypatinga – labai ilga malda. Varpe ji užkoduota – išlietos pirmosios eilučių raidės.

Karavykas – kryžius, pakartojantis bazilikoje, esančioje Karavaka de la Kruso mieste, Ispanijoje, saugomo relikvijoriaus formą – kryžių su dviem skersiniais. Karavykai išpopuliarėjo, kai, išplitus marui, Ispanijos kardinolai meldėsi naudodamiesi Karavakos kryžiumi. Ant-ras iškaltas – šv. Benedikto kryžius, kurį naudoja kunigai egzorcistai ir žmonės, norintys sulaukti ypatingos asmeninės apsaugos.

Pasakojo, kad per pandemiją Lietuvoje atsirado daug susipriešinimų, tad išlietas ir įrašas, meldžiant taikos: už Kristų, šeimą ir Lietuvą.

Liepos 21 d. iš Lenkijos atgabentas varpas buvo įneštas į bažnyčią, pastatytas prieš altorių ir papuoštas ąžuolo lapų vainiku. Šalia pastatytas restauruotas varpas, kurį nutarta atšventinti.

Praėjusį sekmadienį vyko šventinimo iškilmės. Ta proga į Šešuolius atvyko, šventas Mišias aukojo ir varpus pašventino Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas. Atvyko ir  daug svečių, tarp kurių – varpą išliejusios liejyklos Lenkijoje atstovai.

Šv. Mišių metu vyko naujojo varpo, kuriam suteiktas Šv. Juozapo vardas, šventinimo apeigos, skaitytos specialios maldos. Taip pat naujai atšventintas restauruotas bažnyčios senasis varpas. Jam suteiktas šv. Mykolo Arkangelo vardas. 

Šv. Mišių pabaigoje vyskupas J. Ivanauskas  dėkojo visiems prie šio kilnaus sumanymo prisidėjusiems tikintiesiems bei sumanymą įgyvendinusiems liejyklos Lenkijoje darbuotojams.

Taip pat buvo pasirašytas varpų šventinimo aktas. Jį pasirašė ne tik dvasininkai, bet ir parapijos tikintieji.

Šešuolių Šv. Juozapo bažnyčioje per kiekvienas pamaldas varpais skambina jų parapijos varpininkas Jonas. Sekmadienį, iškilmių dieną, tai galėjo padaryti kiekvienas norintis – visi galėjo į jį suduoti specialiu plaktuku.  

Pašventinus, varpas bus įkeltas į varpinę. Čia esančios žymės byloja, jog nuo seno bažnyčioje būta trijų varpų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų