Vieni kitus įspėja – nuo kapų dingsta gėlės

Nuo kapų dingta ne tik žvakės ir gėlių krepšeliai, bet ir antkapiai.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Nuo kapų dingta ne tik žvakės ir gėlių krepšeliai, bet ir antkapiai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vagims nešventos net kapinės – tuo įsitikino viena į redakciją paskambinusi moteris.

Ji pasakojo šeštadienį, artėjant mirusiųjų atminimo šventėms, sutvarkiusi artimųjų kapą Dukstynos kapinėse. Pastatė žvakes ir gėles. Tačiau kitą dieną atėjusi uždegti žvakių, jų nerado. Buvo dingusios ir gėlės. Moteris norėjo įspėti kitus, kad būtų atsargūs – nepaliktų neuždegtų žvakių, o dirbtines gėles verčiau jau kaip nors paženklintų.

Moteris pasakojo, kad iš nuoskaudos net apsiverkė.

Ne materialiniai nuostoliai ją sukrėtė, o vagių begėdiškumas. Juk kapinės visais amžiais laikytos šventa vieta. Sako pati augusi dar tais laikais, kai vaikams nuo mažens buvo kalama į galvą, kad nuo kapų nieko nevalia namo neštis – net gėlės šakelės.

Vagystė, jos manymu, tikras kapo išniekinimas.    

Panašiomis mintimis šiomis dienomis dalytasi ir socialiniuose tinkluose.

Viena moteris dalijosi skaudžia žinute apie tai, kad nuo jos kūdikio kapelio dingo dvi puokštės dirbtinių gėlių ir krepšelis. „Šlykštu baisiai, kad atsiranda tokių, kurie taip elgiasi. Negera taip ant dūšios“, – aprašo patirtus jausmus.

Pranešta apie panašią vagystę ir Siesikų kapinėse – ten dingo puokštė su dirbtiniais žalumynais. Vagys nuo kapų gėles rinko ir Vaižganto kapinėse.

„Pernai Deltuvos kapinėse dingo žvakės – jaučiausi kaip po infarkto“, – patirtus jausmus aprašo dar viena ukmergiškė.

„Dingo ir nuo mano krikšto tėvelių kapo gyvų baltų rožių puokštė-krepšelis. Vakar dieną dar buvo, šiandien – jau ne. Trūksta žodžių“, – tai dar viena skaudi nuomonė iš socialinių tinklų.

Pasirodo, vagiamos ne tik gėlės ar naujos žvakės, bet ir jau degantys įdėklai. Tokia patirtimi pasidalijusi moteris pasakoja pastačiusi ir uždegusi įdėklą, kuris, pasak gamintojų, dega 5 dienas. Tačiau  kitą dieną radusi dangtį numestą, o įdėklo nebebuvo...

Mirusiųjų kapus lankantys artimieji, kaip ir į mūsų redakciją skambinusi moteris, bando apsisaugoti pastatytus krepšelius bei augalus paženklindami. Sako nuo tada, kai gėles pradėjo ženklinti ryškiais dažais, vagystės liovėsi.

Kiti bando kitokią prevenciją – likus kelioms dienoms iki mirusiųjų švenčių, kapus tik sutvarko, bet nepuošia. Gėles ir brangesnes žvakides pastato tik švenčių dienomis.

Tikrai ne visi dėl panašių vagysčių kreipiasi į policiją.

Tačiau kapinėse pasitaiko įvykių, kur be policijos tikrai neapsieinama.

Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas sako, kad kapinėse vykdomos ne tik smulkios vagystės, tačiau ir atnešančios didelių nuostolių. Šį rudenį Taujėnų seniūnijoje buvo pavogtas antkapis.

Juodo akmens rombo formos antkapis dingo iš kapinių Užupušių kaime.

Apie įvykį pranešusių asmenų teigimu, vagystė galėjo būti įvykdyta nuo rugpjūčio 20 d. iki spalio 16 d.

Dėl šio įvykio policijoje pradėtas tyrimas. Pareigūnai išsiaiškino, kad panašiu metu antkapis buvo pavogtas ir gretimame rajone, tad tiria, ar šie įvykiai nebus susiję.

S.Kazlauskas taip pat atkreipė dėmesį į dar vienos rūšies nusikaltimus, kurie ankstesniais metais Ukmergėje būdavo dažni. Tai – vagystės iš šalia kapinių paliktų transporto priemonių.

Policija ėmėsi tam tikrų prevencinių veiksmų, tad, laimei, tokių tradicinių Vėlinių laikotarpio nusikaltimų per šias šventes neužfiksuota.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų