Spausdinti šį puslapį

Pirmoji pagalba pandemijos metu – ką daryti ir ko vengti?

Pirmosios pagalbos kursai. Pirmosios pagalbos kursai.

Pandemija iš esmės perrašė pirmosios pagalbos teikimo taisykles, mat, gelbstint nepažįstamąjį, kyla grėsmė užsikrėsti.

„Kiekvienam gyventojui verta turėti žinių, kaip stabdyti kraujavimą, gaivinti žmogų, padėti užspringusiam, ką reikėtų daryti susidūrus su kaulų lūžiais ar nudegimais. Tačiau COVID-19 pandemija sukūrė naujas pirmosios pagalbos taisykles tam, kad būtų išvengta koronaviruso perdavimo“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė.

Pirmąja pagalba siekiama trijų pagrindinių tikslų: išsaugoti gyvybę, užkirsti kelią pablogėjimui bei paskatinti atsigavimą. Jei žmogus nekvėpuoja, reikia kuo greičiau pradėti dirbtinį gaivinimą, jei kraujuoja – stabdyti kraujavimą, o patyrusio kaulų lūžius ar pažeidusio stuburą asmens negalima judinti.

„Bet kokiu atveju pirmiausia reikėtų pakalbinti ir įsitikinti, ar žmogus yra sąmoningas, ar nesutrikę tokios kritiškai svarbios gyvybinės funkcijos, kaip kvėpavimas bei širdies darbas. Jei žmogus prarado sąmonę, nekvėpuoja, o širdis sustojo, būtina kviesti medikus, o iki tol vykdyti jų telefonu diktuojamus nurodymus“, – aiškina G. Tautkevičienė.

Svarbiausias klausimas dabar – ar padėti nepažįstamam žmogui. Vaistininkės teigimu, padėti yra būtina, tačiau reikia iki minimumo sumažinti savo ir gelbėjamo žmogaus kvėpavimą vienoje zonoje, nedaryti gaivinimo „burna į burną“, plikomis rankomis neliesti žmogaus veido, ypač nosies ir burnos, taip pat ir atvirų žaizdų.

Kritinėje situacijoje reikėtų naudotis vienkartinėmis pirštinėmis, dėvėti vienkartinę veido kaukę. Rekomenduojama gaivinamo žmogaus nosį ir burną lengvai pridengti rankšluosčiu ar audinio skiaute.

G.Tautkevičienė pasakoja, kad ir dirbant vaistinėje prireikia suteikti pirmąją pagalbą tiek kolegoms, tiek vaistų užsukusiems pacientams. Pavyzdžiui, dažnai būna, kad žmonės ateina besiskųsdami skrandžio skausmu krūtinkaulio duobutėje. Ne visi įvertina, kad tai gali būti priešinfarktinė būklė ir reikia skubėti pas kardiologą. „Jei matome, kad į vaistinę atėjusio žmogaus kalba kiek sutrikusi, iškart pagalvojame apie insulto galimybę. Tokiu atveju gyventojus kreipiame pas neurologus, net esame kvietę greitąją pagalbą į vaistinę – žmogui insultas, o jis nenori vykti į ligoninę. Po tokių atvejų pacientai dažnai ateina padėkoti“, – teigia vaistininkė.

Pirmosios pagalbos ABC

Kraujavimas – viena pavojingiausių būsenų, tokiu atveju būtina kuo skubiau iškviesti medikus. Kol jie atvyks, žaizdą reikėtų smarkiai užspausti švariu audeklu. Jei kraujas toliau sunkiasi, maždaug 5 cm virš kraujuojančios vietos stipriai užveržti diržu ar audeklu – rekomenduojama užveržti virš sąnario ir būtinai užrašyti kelintą valandą tai buvo padaryta. Ši taisyklė negalioja tik pilvo, kaklo sričiai. Jeigu įtariami kaulų lūžiai, būtina sustabdyti kraujavimą ir žmogaus nejudinti, iki kol atvyks greitoji pagalba.

***

Užspringimo atveju, kai žmogus kosėja, reikia paskatinti jį kosėti toliau, nes tik tokiu būdu iš kvėpavimo takų galima pašalinti svetimkūnį. Jei žmogus negali įkvėpti, veidas mėlsta, reikėtų jį per juosmenį palenkti į priekį ir 5 kartus stipriai ranka trenkti į nugarą tarp menčių.

Jei ir tai nepadeda, rekomenduojama jį apkabinti iš nugaros per juosmenį, savo plaštakas sugniaužti į kumščius ir šiek tiek virš bambos pilvo srityje 5 kartus kuo stipriau suduoti į gylį ir į viršų. Jei po pirmo karto nepadėjo, palenkimus ir paspaudimus kartoti, kol žmogus atsigauna.

***

Viena didžiausių pirmosios pagalbos klaidų – nepažįstamam žmogui duoti savo vartojamų vaistų, mat medikamentinės pagalbos pasekmės gali būti neprognozuojamos.

***

„Gaivinant žmogų, paspaudimai turėtų būti atliekami 100–120 kartų per minutę, kitaip gali būti nepasiekiamas reikiamas efektyvumas. Kad būtų paprasčiau prisiminti, visada patariu paspaudimus atlikti pagal lietuviams gerai žinomos dainos ritmą „Ant kalno mūrai, joja lietuviai“, – patarimu dalijasi G. Tautkevičienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)