Spausdinti šį puslapį

Tikisi, kad kainų kilimo pavyks išvengti

Į redakciją paskambinusi moteris sakė girdėjusi apie ketinimus didinti buitinių atliekų išvežimo mokestį.

Teiravosi, ar tik nėra planų jo didinti ir Ukmergėje. Taip pat priminė ne kartą keltą klausimą apie apmokėjimą už šią paslaugą priklausomai nuo buitinių atliekų kiekio. Pavyzdžiui, ji gyvena privačiame name ir per mėnesį vos vieną konteinerį pripildo, o privalo mokėti už du. „Negi negalima atsiskaityti priklausomai nuo išvežtų konteinerių skaičiaus?“ – teiravosi mūsų skaitytoja.  

Ukmergės rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus informavo, kad iš individualių namų gyventojų kiemų minimalus per metus šiukšlių išvežimų kiekis – 24 kartai. Tai reiškia, kad konteineriai išvežami 2 kartus per mėnesį.

Šio minimalaus kiekio dar labiau mažinti, pasak vedėjo, neplanuojama, nes tuomet dalis gyventojų gali pradėti piktnaudžiauti ir tempti atliekas į daugiabučiams skirtus konteinerius. Beje, ir dabar stebint buitinių atliekų konteinerių aikšteles filmuojančių vaizdo kamerų įrašus matyti, kad į daugiabučių konteinerius šiukšles meta individualių namų gyventojai. Kodėl taip yra, sunku pasakyti. Galima tik numatyti.

Skyriaus vedėjui taip pat uždavėme klausimą dėl galimo vietinės rinkliavos mokesčio už komunalines atliekas pabrangimo. Viešai skelbta, kad Lietuvoje šis mokestis gali kilti dėl sąvartynuose didinamų „vartų“ mokesčių. A. Dutkus patikino, kad mūsų savivaldybėje kitiems metams tokių planų nesama – tikisi, kad kainų kilimo pavyks išvengti.

Priminsime, kad neseniai Vyriausybė pritarė Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisoms, kurios leistų mažinti aplinkos taršą. Jeigu Seimas jas priims, Lietuvoje nuo 2030 m. atliekos nebebus šalinamos sąvartynuose, išskyrus tas, kurių niekaip kitaip negalima panaudoti.

Siekiant mažinti šalinimo sąvartynuose kaip pigaus atliekų tvarkymo būdo patrauklumą, siūloma nuo 2023 m. padidinti vadinamąjį sąvartyno mokestį nuo 10 eurų už toną iki 50 eurų. Šį mokestį mokėtų sąvartyno operatorius, tačiau, be abejo, jis yra įskaičiuojamas į mūsų visų rinkliavą.

Aplinkos ministerija skelbia, kad dabar Lietuvoje mokamas 10 eurų už toną mokestis yra ekonomiškai patrauklus atliekų tvarkytojams, nes gerokai mažesnis, palyginus, pavyzdžiui, su atliekų deginimo įkainiais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)