Gyventojai neapsisprendė, tad administratorius buvo paskirtas

Į redakciją paskambinęs Dainavos gyvenvietės Kalvelių gatvės gyventojas pasakojo, kad jų namui be gyventojų sutikimo buvo priskirtas administratorius – bendrovė Ukmergės butų ūkis.

Vyras pasakojo, kad jų name yra 18 butų. Kaimynai svarstė steigti namų bendriją – kad patys tvarkytųsi. Tačiau esą nespėjo – sužinojo, kad jau turi namo administratorių. Niekas susirinkimo dėl permainų, pasak Dainavos gyventojo, neorganizavo.

UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis paaiškino, kad pagal galiojančius teisės aktus daugiabučiai namai, kuriuose yra daugiau kaip trys butai, privalo turėti administratorių ir kaupti kaupiamąsias lėšas.

Patalpų savininkai gali pasirinkti kelias valdymo formas. Viena iš jų – steigti daugiabučio namo savininkų bendriją, kuri organizuotų namo priežiūrą.

Kitas būdas – sudaryti jungtinės veiklos sutartį ir įgalioti asmenį, kuris atstovaus patalpų savininkams ir organizuos namo priežiūrą. Trečias būdas – pasirinkti administratorių, kuris rūpinsis gyventojams priklausančiu bendru turtu.

Jei namas nė vieno iš būdų nepasirenka, administratorių skiria savivaldybė.

Šiuo atveju taip ir nutiko – savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu minėtą namą administruoti priskirtas Ukmergės butų ūkis. Viena iš administratoriaus užduočių – rinkti kaupiamąsias lėšas, kurios naudojamos pastato remonto darbams.

Pasak R. Baltaduonio, jų įmonei namas priskirtas penkeriems metams. Per tą laiką gyventojai gali steigti bendriją ir vėliau tvarkytis patys. 

Direktorius atkreipė dėmesį, kad Dainavoje dauguma daugiabučių namų labai probleminiai – „nugyventi“. Bėdų yra dėl stogų, elektros instaliacijos, santechnikos, pamatų, kitų dalykų.

„Kai užlipi ant stogo ir pamatai žaliuojantį lauką, supranti, kad bėdos didelės – remontui reikės ne vieno tūkstančio“, – kalbėjo R. Baltaduonis.

Lėšų šiems darbams niekada nekaupę namai priskirtam administratoriui neatsineša jokio indėlio.

Daugiabučių namų butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios dalinės nuosavybės valdymą, priežiūrą, išlaikymą reglamentuoja Civilinis kodeksas.

Jame nustatyta, kad patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso bendrojo naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė-techninė ir kitokia įranga.

Savininkai privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas namui išlaikyti ir išsaugoti, mokėti mokesčius ir rinkliavas.

Nustatyta, kad buto ir kitų patalpų savininkui priklausanti bendrosios dalinės nuosavybės dalis yra lygi jam nuosavybės teise priklausančių patalpų naudingojo ploto ir gyvenamojo namo naudingojo ploto santykiui.

Civilinis kodeksas nustato teises ir pareigas savininkams patiems rūpintis savo bendru turtu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # Pastebėjimas 2021-11-22 08:28
Kuo toliau nuo tokių įmonių! Gaila, kad, retas daugiabučio gyventojas, tai supranta!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # O 2021-11-22 10:20
Kai vagis pirmininkas su buhaltere?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Virš visko 2021-11-22 10:49
Cituojamas O:
Kai vagis pirmininkas su buhaltere?

Gal jau geriau du vagys, negu gauja nepakaltinamų, kuri veržiasi į butus, rūsius ir už nieką neatsako!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # O 2021-11-22 11:39
Sitie atsako? Nejuokink. nera nei pinigu nei apskatos.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Aga 2021-11-22 10:19
Lelija ir bendrija ir turi UBU administratoriu! Kaip cia dabar? Yra ir pirmininke ir buhaltere! 2 in 1.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # Įdomu 2021-11-23 00:14
O kaip trinkelės laikosi sudėtos akcininko? Ar kokybiškai sudėsudėtos?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Klausimėlis 2021-11-23 15:49
O, kodėl Ukmergėje, tik viena administruojanti įmonė, kodėl kitų neprileudžiama?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų