Pasirinko ekologišką gyvenimo kelią

Konstantinas ir Darya Aleksandrovičiai puoselėja ekologišką verslą.  Asmeninio archyvo nuotr. Konstantinas ir Darya Aleksandrovičiai puoselėja ekologišką verslą. Asmeninio archyvo nuotr.

Konstantinas ir Darya Aleksandrovičiai, palikę miesto šurmulį, prieš trejus metus įsikūrė Širvintų rajone esančiame Krunų kaime, pačių pastatytame moliniame name. Ekologiškas idėjas puoselėjanti šeima sostinėje šią vasarą įkūrė veganišką parduotuvę ir kavinę „Žaliuomenė“. Joje prekiaujama ir ukmergiškių užauginta produkcija.

 Jolita VENCKEVIČIŪTĖ

„Žaliuomenė“ siūlo tik veganiškas prekes: kruopas, miltus, riešutus, sėklas, prieskonius, aliejų, daržoves, vaisius.

Taip pat čia galima įsigyti kosmetikos, skalbimo priemonių, o kavinėje paskanauti veganiškų desertų bei užkandžių.

Dalis produkcijos atkeliauja ir iš Ukmergės. Ūkininkas Kęstutis Zinkevičius tiekia kanapių produktus – sėklas, aliejus, arbatą, o Genovaitė Sakalauskienė – šviežias daržoves, vaisius, uogas, raugintus gaminius. Su „Žaliuomene“ bendradarbiauja Ukmergės arbatinė – perka kai kurias prekes.

Produkcija tiekiama ir iš kitų Lietuvos ūkininkų bei iš Vokietijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės.

Kava – į atsineštą tarą

Aleksandrovičiams artimos „gyvenimo be atliekų“ idėjos, tad didžioji dalis jų parduodamos produkcijos yra nesupakuota. Pirkėjai kviečiami atsinešti savo tarą ir už tai netgi suteikiama nuolaida prekėms. Produktai čia pakuojami į popierinius maišelius arba stiklainius. Daug stiklainių buvo sukaupę patys, dabar kviečia vilniečius atnešti jiems nereikalingus. „Esame griežtai nusprendę, kad plastiko nenaudosime – net kavą išsinešti pilame tik į atsineštą tarą“, – pasakojo Konstantinas.

Kaip gimė veganiškos kavinės idėja? K. Aleksandrovičius sako, kad būdamas vienos santechnika prekiaujančios įmonės bendraturčiu kurį laiką galvojo apie papildomą verslą, kuris būtų skirtas populiarinti sveiką, tvarų gyvenimo būdą.

Darya pagal išsilavinimą yra teisininkė. Jau keletą metų ji svarstė įvairias idėjas ir galiausiai apsisprendė atidaryti ekologišką parduotuvę bei kavinę.

Porą paskatino ir užsienyje įgyta patirtis. „Viešėdami Kosta Rikoje užklydome į vieną parduotuvę, prekiavusią ekologiškais gaminiais, ir viskas susidėjo į savo vietas – supratome, kad būtent tokios norime ir mes“, – pasakojo kaimyniniame rajone gyvenantys verslininkai.

Skatina gyvenimą be atliekų

Aleksandrovičiai sako, kad jų kelionė sveiko gyvenimo link prasidėjo prieš beveik šešerius metus, kai pradėjo planuoti kūdikį. „Nors iki tol nebuvome sveikuoliai, valgėme ir daug mėsos, ir kito nesveiko maisto, pamažu ėmėme domėtis sveiku gyvenimo būdu, iš pradžių atsisakėme cukraus, baltų miltų, o gimus dukrai – ir mėsos, pieno produktų, kiaušinių. Kai gimė antroji dukra, kurį laiką netgi maitinomės žaliavalgiškai, dabar – veganiškai“, – pasakojo sutuoktiniai.

Pakeitus mitybos įpročius, svarbios tapo ir atsakingo vartojimo, atliekų mažinimo idėjos.

Šiems verslininkams ne tas pats, kokį pasaulį po savęs paliks vaikams. Būtent dėl to trejus metus trečdalį „Žaliuomenės“ pelno nutarė skirti senuosius Lietuvos miškus saugančiam Sengirės fondui.

Jau netrukus K. Aleksandrovičius planuoja atidaryti ir internetinę parduotuvę, produktų tiek fizinėje, tiek internetinėje parduotuvėje ateityje bus galima įsigyti ir dideliais kiekiais.

Ekobendruomenė

Aleksandrovičių šeima prieš trejetą metų persikėlė gyventi iš Vilniaus į Krunų ekobendruomenę, tad kai kuriuos produktus ir gaminius užsisako iš jos narių. Į ekobendruomenę jie, kaip patys sako, persikraustė taip pat dėl vaikų – nori, kad jie augtų arčiau gamtos ir ten, kur nėra vartojamas alkoholis, rūkoma, keikiamasi. Šioje bendruomenėje gyvena 13 šeimų. Kaimynus vienija bendros vertybės, gamta, ekologija...

Šeima gyvena pačių statytame moliniame name. „Su architektu-statybininku Petru Devizi kartu pastatėme namo pagrindą. Namas pastatytas tik iš natūralių medžiagų“, – pasakojo Konstantinas.

Savo neįprastoje sodyboje pora pasodino daugiau kaip 100 vaismedžių. Sodino obelis, kriaušes, slyvas, abrikosus, persikus, trešnes, vyšnias, lazdynus ir graikinius riešutmedžius, sausmedžius, serbentus, šermukšnius, šilauoges, agrastus. Rinkosi senovines veisles, kurios labiau atsparios lietuviškam klimatui, ligoms ir kenkėjams.

Vilniečiai įsirengė ir daržą. Labai daug laiko jam neskiria – kiek gamta leidžia, tiek ir užauga. Pastatė ir šiltnamį, įsirengė didelį rūsį daržovėms.

Šeima beveik visiškai nebesilanko prekybos centruose – maistą augina patys ir perka iš ūkininkų. Drabužių, daiktų perka minimaliai, jei įmanoma – tiesiai iš gamintojų. Nors galėtų neriboti savęs, pirmiausia reikalingų drabužių ieško dėvėtų drabužių parduotuvėse, daug mainosi.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # Rimas 2021-12-01 21:43
Vargšai vaikai kai tėvams stogai nuvažiuoja.Neduokite jiems telefonų,kompiuterių,neleiskite į mokyklą ir užaugs sveiki bet masę psichologinių problemų turinčiais žmonėmis.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų