Apie Chanukos šventę pasakojo Ukmergės rajono žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas.  Andriaus Vyšniausko nuotr. Apie Chanukos šventę pasakojo Ukmergės rajono žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas. Andriaus Vyšniausko nuotr.

Ukmergės kraštotyros muziejuje prasidėjo pažintimi su žydų švente Chanuka ir žydų tradicinės muzikos koncertu.

Apie šios šventės ištakas ir prasmę pasakojo Ukmergės rajono žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas, koncertavo kolektyvas „Rakija Klezmer Orkestar“.

Lietuvoje gyvenę žydai ilgus amžius išlaikė savo kultūrinį savitumą, puoselėjo papročius ir kūrė naujas tradicijas.

Ilgus amžius jie buvo pagrindiniai Lietuvos miestų ir miestelių gyventojai, gebėję prisitaikyti prie vietinių bendruomenių. Dar ir šiandien galime atpažinti simbolius, bylojančius apie žydišką praeitį. Tai – sinagogos, saviti gyvenamieji pastatai... Deja, XX a. tragedijos ir tikslingai naikinta istorinė atmintis vis labiau tildo šiuos naratyvus. Nutilę ir praeito amžiaus pradžioje skambėję žydiškos muzikos klezmer garsai.

Šios muzikos ansambliai XX a. pradžioje buvo populiarūs ne tik žydų gyvenime – juos samdė groti vestuvėse ir kitose šventėse vietinių ar aplinkinių miestelių gyventojai. Šalia autentiškų žydiškų melodijų įsipindavo ir lietuviško, baltarusiško ar vokiško folklorų motyvai.

Anot žydų ir Balkanų tautų tradicinę muziką puoselėjančio kolektyvo „Rakija Klezmer Orkestar“ narių, pastaruoju metu pastebimas susidomėjimas šiuo žanru. Prieš maždaug 8-erius metus susibūrę vaikinai – profesionalūs muzikantai, populiarinantys išnykusią Rytų ir Vidurio Europos žydų muzikos tradiciją.

„Klezmer“ hebrajiškai – dainavimo instrumentas. Būtent todėl šiuose ansambliuose instrumentais grojama tarsi verkiant, imituojant žmogaus balsą.

Ši muzika skambėjo kasdienio gyvenimo kontekstuose, bet joje buvo remiamasi liturginės muzikos tradicija, kurios pagrindinė vertybė – gebėjimas improvizuoti.

Klezmer muzika – tarsi žydiško gyvenimo dienoraštis, kuriame susilieja religija ir buitis, džiaugsmas ir liūdesys, žydiškas, lietuviškas ir slaviškas folkloras, profesionalioji ir liaudies muzika.

2019 metais grupė pradėjo vykdyti unikalų projektą, kuriuo siekiama atgaivinti įvairias žydams svarbias erdves, rengiant jose koncertus.

Po koncerto Ukmergės rajono žydų bendruomenė visus kvietė vaišintis Chanukos vaišėmis ir taip paminėti šios, vienos svarbiausių kasmetinių žydų švenčių, kuri trunka net aštuonias dienas, laikotarpį.

Projektą organizuoja Žydų kultūros ir informacijos centras, iš dalies finansuoja Tautinių mažumų departamentas. Jo partneriai: Ukmergės kraštotyros muziejus, Ukmergės rajono žydų bendruomenė.

Ukmergėje žydai kurtis pradėjo dar XVII amžiuje, jie aktyviai prekiavo, vertėsi pramonės ir amatų veiklomis.

Mieste dar XX a. pradžioje veikė 17 maldos namų ir viena Didžioji sinagoga, pradžios mokyklos ir gimnazijos, įvairios sporto, kultūros ir politinės žydų organizacijos.

Žydų kvartalas Ukmergėje buvo įsikūręs aplink Didžiąją sinagogą ir piliakalnio papėdėje.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų